MIODRAG K. SKULIĆ: TAJNA VEZA IZMEĐU POPLAVE I PRIVATIZACIJE

Greška je bila privatizacija privrednih subjekata u ovoj delatnosti Mapa specijalizovanih preduzeća čija je...

Greška je bila privatizacija privrednih subjekata u ovoj delatnosti

Mapa specijalizovanih preduzeća čija je osnovna delatnost zaštita od erozije i uređivanje vodotokova bila je impresivna. Stav da država nije dobar vlasnik i da sve treba privatizovati ovih dana nam se mučki sveti.

Agencija za privatizaciju je, naime, na aukciji prodala 16 inženjeringa za izgradnju hidrotehničkih objekata, dok je od toga kod njih četiri privatizacija poništena, i nakon toga uvedeno restrukturiranje, dok je posebnim dokumentom prekinuta privatizacija 25 hidroinženjeringa, a njih četiri su u stečaju. Energoprojekt – Hidroinženjering AD posebno je značajan privredni subjekt u ovoj delatnosti, dok je PIM AD veliki gubitnik i u postupku je restrukturiranja.

U Vojvodini 20 inženjeringa locirani su u dvanaest gradova, a u centralnoj Srbiji njih 28 u šesnaest gradova. Zanimljivo je da specijalizovani inženjering nemaju Kragujevac, Leskovac i Užice.

U ovim delatnostima u prošloj godini bilo je zaposleno 2.187 inženjera, tehničara, kvalifikovanih radnika i pomoćnog osoblja, dok je u Energoprojektu – Hidroinženjeringu bilo 217 zaposlenih, a u PIM u restrukturiranju 272.

Ukupni ostvareni prihodi 46 inžinjeringa (bez Hidroinženjeringa i PIM) bili su 4,2 milijarde dinara ili 36,6 miliona evra, uz iskazanu dobit od 55 miliona dinara i gubitak od 498 miliona.

S takvim rezultatima poslovanja ovih preduzeća mi nemamo čvrst oslonac za zaštitu od erozija i poplava, niti možemo očistiti rečne tokove i učvrstiti nasipe.

Socijalizam je u ovoj delatnosti bio organizovan rekao bih do savršenstva. Greška je bila privatizacija privrednih subjekata u ovoj delatnosti. Dobra je odluka vlade Mirka Cvetkovića da tu privatizaciju prekine. Vlada Srbije bi, nakon otvaranja tri specijalizovana inženjeringa u Kragujevcu, Leskovcu i Užicu, trebalo da predloži poseban zakon kojim bi se ova privredna preduzeća podržavila, a njihov rad sinhronizovao sa Srbijavodama i Vojvodinavodama. Tako stvoren jedinstveni sistem mogao bi da bude nosilac obnove. Ako je dobro organizujemo, obnovu možemo uspešno sprovesti u naredne dve godine, pogotovo što imamo školovane inženjere sa Građevinskog, Šumarskog i Rudarsko-geološkog fakulteta.

Direktor Institutaza ekonomsko-pravne ekspertize, Beograd

Izvor Politika, 21. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u