POBEDA DESNOG CENTRA NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT, VELIKI USPON EVROSKEPTIKA

Nacionalni front, desna stranka koju vodi Marin Le Pen, i antievropski UKIP Najdžela Faraža...

Nacionalni front, desna stranka koju vodi Marin Le Pen, i antievropski UKIP Najdžela Faraža zabeležili su dobar rezultat u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Partije desnog centra ostaju najjača grupacija u Evropskom parlamentu. Ekstremisti su dobili manje glasova nego što se očekivalo, ukazuju preliminarni rezultati okončanih evropskih izbora.

Prema nezvaničnim rezultatima koji su danas predstavlljeni novinarima u Briselu, Evropska narodna partija (EPP) koja okuplja umereno desne stranke osvojila je ukupno 216 od 751 sedišta u Evropskom parlamentu, čime je zadržala preimućstvo koje je imala u prošlom sazivu.

Partija evropskih socijalista i demokrata (PES) ostaje druga po veličini, sa 197 mesta, što je dva manje nego pre izbora, prenosi Tanjug.

Najveći gubitak zabeležili su liberali (ALDE), koji su sa 84 mesta spali na 59, dok su zeleni dobili 49 sedišta, dvanaest manje nego ranije.

Uprkos tome što je i EPP izgubio deo glasova, odnos snaga u Parlamentu ostaje u osnovi nepromenjen, a prognoze da će antievropske i ekstremističke snage voditi glavnu reč nisu se ostvarile.

Nacionalni front, desna stranka koju vodi Marin Le Pen, i antievropski UKIP Najdžela Faraža zabeležili su dobar rezultat u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali nedovoljan da ugroze vođstvo velikih partija, ukazuju projekcije.

Ekstremno desna Stranka slobode Gerta Vildersa u Holandiji ozbiljno je podbacila, kao i nemački neonacisti, koji su jedva ušli u budući saziv EP, dok je nemačka evroskeptična Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila oko 6,5 odsto glasova.

U Evropskom parlamentu naglašavaju da su ovi rezultati preliminarni i da će zvanični podaci biti objavljeni tek sutra ujutru, nakon što svi glasovi budu prebrojani.

Odziv birača je ostao očekivano mali i kretao se od 19,6 odsto u Slovačkoj do 35 procenata u Francuskoj, što ukazuje na slabu zainteresovanost Evropljana.

Za sada izgleda da je Martin Šulc, dosadašnji predsednik EP i kandidat PES za novog predsednika Evropske komisije izgubio šansu da dobije to mesto, dok šu šanse kandidata EPP Žan Klod Junkera porasle.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU sastaće se u utorak u Briselu na neformalnoj radnoj večeri kako bi počeli konsultacije o novom predsedniki Komisije.

Prema novim pravilima ustanovljenim Lisabonskim sporazumom, predloženi kandidat mora da dobije podršku većine u Parlamentu, ali s obzirom da EPP nema apsolutnu većinu, ni Junker ne može da računa da mu je mesto garantovano.

Izborni proces je trajao četiri dana i obuhvatio je blizu 400 miliona birača u 28 zemalja.

Izvor RTS, 25. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u