POROŠENKO PROGLASIO POBEDU I NAJAVIO ODLAZAK NA ISTOK UKRAJINE

Sve ankete pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu i da država ima...

Sve ankete pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu i da država ima novog predsednika, rekao je Porošenko

Milijarder Petro Porošenko proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini. Najavljuje da će njegov prvi prioritet biti odlazak na istok zemlje kako bi se okončao “rat i haos”. Vitalij Kličko novi gradonačelnik Kijeva, kaže Porošenko.

Sve ankete pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu i da država ima novog predsednika, rekao je Porošenko pristalicama u sedištu stranke, prenosi Tanjug.

Porošenko je rekao da su mu Ukrajinci dali mandat da nastavi kurs integracija sa ostatkom Evrope i da bi parlamentarni izbori trebalo da budu održani ove godine.

Kao prvi prioritet svog mandata Porošenko je naveo odlazak na istok zemlje kako bi se okončali “rat i haos” koji su izazvale proruske snage, preneo je Rojters.

Porošenko je pristalicama poručio da Ukrajina nikada neće priznati rezultate referenduma i kako je rekao “okupaciju Krima”.

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, on je rekao da su “suverenitet i teritorijalni integritet” Ukrajine na prvom mestu za njega.

Prema rezultatima zajedničke ankete tri instituta sa birališta, Porošenko je odneo pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini u prvom krugu sa 55,9 odsto osvojenih glasova, dok se bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko našla na drugom mestu sa manje od 12 odsto osvojenih glasova.

Porošenko (48), tajkun poznat kao “kralj čokolade” i vlasnik popularnog TV kanala, fabrike automobila i brodogradilišta, imao je u kampanji podršku istaknutog političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka, kao i bokserskog šampiona koji je prešao u političare Vitalija Klička.

U svom izbornom programu, pod sloganom “Kraj haosu i ratu”, Porošenko je obećao da će poveriti veća ovlašćenja regionima u očiglednom pokušaju da smiri tenzije na istoku, a istovremeno sačuvati Ukrajinu kao jedinstvenu državu i povećati budžet vojsci.

Kako je ranije saopštio CIK, na vanrednim predsednički izborima nisu mogli da glasaju građani Donjecka, Luganska i Slavjanska na istoku Ukrajine, jer u ove gradove nisu isporučeni glasački listići.

Kličko pobedio u trci za gradonačelnika Kijeva

Ukrajinski bokserski šampion Vitalij Kličko pobedio je na izborima za gradonačelnika Kijeva, saopštio je Petro Porošenko.

“Mogu da kažem sa sigurnošću da će, prema našim informacijama, Vitalij Kličko biti novi gradonačelnik Kijeva”, rekao je Porošenko pošto je objavio svoju pobedu na predsedničkim izborima, prenela je agencija AFP.

Milijarder Porošenko je čestitao Kličku na konferenciji za štampu na kojoj je bio i ukrajinski bokserski šampion.

Izvor RTS, 25. maj 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u