POČELO JE ILI OEBS KRITIKUJE VLADU ZBOG CENZURE

Dunja Mijatović je upozorila da je tokom vanredne situacije u Srbiji bilo brisanja celih...

Dunja Mijatović je upozorila da je tokom vanredne situacije u Srbiji bilo brisanja celih sajtova sa interneta, kao i cenzurisanja blogova i hapšenja pojedinaca

Predstavnica OEBS zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović kritikovala je danas vlasti u Srbiji zbog pokušaja cenzurisanja medijskih sadržaja na internetu.

Dunja Mijatović je na konferenciji posvećenoj internetu, koja se održava u Stokholmu, pozvala vlasti u Srbiji da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa, posebno u kriznim vremenima, kao što je situacija sa poplavama u regionu.

„Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od suštinskog značaja za slobodan protok i pristup informacijama“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, u vremenima krize slobodan protok informacija je od vitalnog značaja, kako bi se ljudima omogućilo da sami procene situaciju.

Dunja Mijatović je upozorila da je tokom vanredne situacije u Srbiji bilo brisanja celih sajtova sa interneta, kao i cenzurisanja pojedinih blogova i hapšenja pojedinaca.

„Hapšenje pojedinaca zbog blogova, komentara ili drugih oblika pisanja nije prihvatljivo. Ono ima negativan uticaj na opšte stanje slobode štampe u zemlji i može dovesti do autocenzure. Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i prestanu da se mešaju u rad on-lajn medija“, rekla je Dunja Mijatović.

Ona je poručila i da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u Srbiji u ovoj oblasti.

Izvor B92, 27. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u