RUSKI SPASIOCI ISPRAĆENI IZ BEOGRADA

Ruski spasioci, koji su proteklih dana pomagali u spašavanju žrtava poplava u Srbiji, ispraćeni...

Ruski spasioci, koji su proteklih dana pomagali u spašavanju žrtava poplava u Srbiji, ispraćeni su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla

Ruski spasioci, koji su proteklih dana pomagali u spašavanju žrtava poplava u Srbiji, ispraćeni su danas na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Eduard Čižikov rekao je da je završena spasilačka operacija u Srbiji i zahvalio se pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa na odlučnom i hrabrom delovanju.

On je pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa preneo zahvalnost vlade i posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane Srbije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da je poslednjih dana Srbiju zadesila velika nesreća, u kojoj se moglo videti na hiljade junaka koji su pristigli da spašavaju ljude i pomognu im da prevaziđu tešku situaciju.

On je ukazao da nisu dolazili samo iz Srbije, već su na molbu vlasti pristigli i iz inostranstva.

“Jako mi je drago što je gotovo stotinu spasilaca iz Rusije aktivno učestvovalo u spašavanju ljudi”, kazao je Čepurin dodajući da je o njihovim junačkim postupcima izveštavali mediji, ali i priče spašenih ljudi.

On je izrazio ogromnu zahvalnost spasiocima iz Rusije za njihovu požrtvovanost, smelost i hrabrost.

Čepurin je Čižikovu, u znak zahvalnosti, predao skulpturu Konstantina Velikog, podsećajući da je na teritoriji Srbije rođeno 17 rimskih imperatora, a Konstantin veliki je značajan po tome što je dozvolio delovanje hrišćanstva.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbje Goran Nikolić rekao je da se Srbija i narod Srbije zahvaljuju svima, ali posebno ruskim spasiocima koji su prvi došli onda kada je bilo najteže u Obrenovcu.

“To nam je mnogo značilo jer ste spasili mnogo ljudskih života, a samim tim opravdanost rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu se potvrdila”, istakao je on.

Pripadnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji je učestvovao u akcijama spašavanja, Valerij Loktinov novinarima je rekao da su spasioci obavljali svoj posao profesionalno i stručno, i da su ruske ekipe učestvovale u evakuaciji stanovništva.

Pjotr Gricin, jedan od spasilaca, preneo je da je bilo više škakljivih situacija sa kojima su se suočili tokom akcije u Sbriji.

Tako je naveo primer kada se jedan čamac pun spašenih prevrnuo i kada su njegove kolege, bez razmišljanja, odlučile da im pruže pomoć, ne obazirući se na moguće žrtve i opremu.

Ruske spasilačke ekipe ispratili su i predstavnici Srpskog sabora Zavetnici, koji su predstavnicima Ministarstva za vanredne situacije Rusije predali poklone i pozdravili ruskom zastavom sa rečima zahvalnosti Rusiji.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 26. maj 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u