SRPSKO OKRETANjE ISTOČNIM TRŽIŠTIMA ILI IZVOZ U RUSIJU PORASTAO 22 ODSTO

Robna razmena Srbije sa Ruskom Federacijom prošle godine prešla je tri milijarde dolara, uz...

Robna razmena Srbije sa Ruskom Federacijom prošle godine prešla je tri milijarde dolara, uz povećanje izvoza od 22,2 odsto, u Kazahstan 113 odsto

Robna razmena Srbije sa Ruskom Federacijom prošle godine prešla je tri milijarde dolara, uz povećanje izvoza od 22,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, naveo je potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

On je te podatke izneo na na zasedanju Saveta rukovodilaca trgovinsko-industrijskih komora Zajednice nezavisnih država (ZND), koje je održano 20. maja u Minsku, odajući da je u razmeni sa Belorusijom, srpski izvoz, u istom periodu porastao 17,7 odsto, a sa Kazahstanom čak 113 odsto, rekao je Miletić.

PKS je prvi put je u svojstvu pozvanog gosta učestvovala na tom zasedanju, na kojem je Miletić učesnike upoznao sa katastrofalnim posledicama poplava u Srbiji, kao i činjenicom da je raseljeno više od preko 30.000 ljudi, a da će se krajnja šteta meriti milijardama. „Zahvalio sam se ruskoj i beloruskoj komori, jer su njihove zemlje prve pritekle u pomoć i pozvao sam predstavnike drugih komora , koje su učestvovale na zasedanju u Minsku da se priključe akciji solidarnosti“, rekao je Miletić, koji je u bilateralnim razgovorima imao prilike da vidi interesovanje i poznavanje situacije u Srbiji.

Miletić je istakao da je Srbija jedina zemlja van ZND, koja sa zemljama Carinske unije (Rusija, Belorusija, Kazahstan) ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, što se odrazilo na rast robne razmene.

On podseća da su potpisani sporazumi „širom otvorena vrata“, da postoji pozitivan odnos potrošača prema robi iz Srbije, ali da mi do sada nismo dovoljno iskoristili te prednosti. „Ono što nama nedostaje, a jedino se može ostvariti preko PKS, jeste naš zajednički nastup“.

U okviru beloruskog privrednog foruma, održana je i Međunarodna izložbu „Belpromenergo“, na kojoj su bila izožena nova dostignuća iz oblasti energije, među kojima i najmodernija japanska vozila na hibridni pogon“, naveo je Miletić, ukazujući na otvorenost ZND tržišta i za robu visokih thnologija.

On j eistakao da izlazak na tržišta ZND zahteva poseban nastup i zajedničku strategiju, koja mora pre svega da pode iz odbora i udruženja Privredne komore Srbije.

Miletić je najavio je da će se 13. juna u Novom Sadu pod pokroviteljstvom PKS i Beloruske trgovinsko-industrijske komore održati Poslovni forum i bilateralni poslovni susreti beloruskih i srpskih privrednika, u okviru posete visoke državno-privredne delegacije Belorusije Srbiji, saopštila je PKS.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 27. maj 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u