AMERIKANCI DONOSE ZAKON O RUŠENjU PUTINA (1)

MARINA RAGUŠ Vašington namerava da ruši Putina i tako što će da pošalje poruku...

MARINA RAGUŠ

Vašington namerava da ruši Putina i tako što će da pošalje poruku svim saveznicima Rusije kako će proći

Predlog Zakona [1] koji je 23 republikanskih kongresmena [2], posle dva čitanja, uputilo na usvajanje predstavlja okvir buduće spoljne politike SAD. Ovako Zakonom postavljen okvir pre možemo nazvati ratnim planom korporativne Amerike, koji za cilj ima urušavanje Putinove Rusije i podvođenje Evrope pod direktnu upravu Vašingtona.

U 309 odeljaka podeljenih u tri celine opisane su smernice za budućeg američkog predsednika koji bi prema republikancima trebalo da bude na liniji osnaživanja (pre)dominantne uloge SAD u svetu. Kroz tehnike informativnog rata, preko finansijskih do vojnih sredstava prisile Vašington javno izražava nameru da uruši Putina unutar same Rusije do sledećih predsedničkih izbora (2018) i paralelno primora EU kao i širi spektar njenih potencijalnih članica (posebno zemlje zapadnog Balkana) da svoju „komandu“ ustupi SAD. Za ovako agresivan plan porobljavanja sveta korporativna Amerika planira da izdvoji desetine i stotine miliona dolara po fiskalnoj godini do predsedničkih izbora u Rusiji, zavisno od planiranih aktivnosti predviđenih Zakonom.

Krenimo redom. U Glavi I, pod naslovom Ponovno osnaživanje NATO saveza u odeljcima 101-105 predviđa se: ojačavanje pomoći SAD i održanje pozicija sile u Evropi i Evroaziji; ulaganje napora SAD u ojačavanju NATO saveza; proširenje podrške Poljskoj i Baltičkim zemljama; ubrzavanje primene evropskog raketnog štita; ojačavanje američko-nemačke saradnje u globalnim i evropskim bezbednosnim pitanjima. Glava II Odvraćanje dalje ruske agresije na tlu Evrope kroz odeljke 201-206 predlaže: politika SAD prema ruskoj agresiji u Evropi; uvođenje sankcija zbog kontinuirane agresije Ruske Federacije prema Ukrajini; uvođenje dodatnih sankcija u slučaju uvećanja agresije Ruske Federacije prema Ukrajini ili drugim zemljama; ograničenje pristupa RF naftnim i gasnim tehnologijama SAD; diplomatska sredstva u odnosu na RF; podrška ruskom civilnom sektoru i demokratiji.

antiputinrussia

NOVAC ZA „PODRŠKU DEMOKRATIJI“

Glava III Osnaživanje Ukrajine i drugih evropskih i evroazijskih država protiv ruske agresije kroz odeljke 301-309 ističe: vojnu podršku Ukrajini; razmenu obaveštajnih informacija s Ukrajinom; glavni status nečlanica NATO saveznika kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija; proširenje obuke bezbednosnih snaga, pomoć i saradnja u oblasti odbrane sa glavnim neNATO državama; povećanje izvoza prirodnog gasa; evropsku i evroazijsku energetsku nezavisnost; nepriznavanje aneksije Krima; podršku demokratiji i civilnom društvu u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza; povećanje obima emitovanja programa u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. [3]

Samo u poslednja dva dela Glave III koji se odnose na: 1) podršku „demokratiji“, civilnom društvu, i 2) emitovanju američkih servisa na ruskom jeziku po prioritetu, predviđa se alociranje finansijskih sredstava za 1) dvadesetpet miliona, za 2) sedam i po miliona američkih dolara za svaku fiskalnu godinu u periodu 2015-2017. Obe stavke se teritorijalno odnose prevashodno na zemlje koje su pripadale prostoru Sovjetskog Saveza, ali i na ostale evropske i evroazijske zemlje gde se američki servisi emituju na jeziku predmetnih zemalja.

Da li SAD najavljuju Evromajdan u Moskvi? U odeljku 206 Glave II Zakona koji će najverovatnije, s obzirom na odnos snaga u Kongresu SAD, biti usvojen, navodi se da će državni sekretar SAD uvećati svoje napore da: direktno ili indirektno preko nevladinih organizacija a) poboljša demokratsko upravljanje, transparentnost, vladavinu prava i antikorupcijske aktivnosti; b) ojača demokratske institucije i političke i civilne organizacije; c) proširi necenzurisani pristup Internetu; d) proširi slobodan pristup slobodnim medijima svih oblika – i sve ovo na teritoriji Ruske federacije, i to sa 10 miliona dolara godišnje u periodu 2015-2017. Pritom, kada se ovome doda i emitovanje američkih novinskih servisa i zaštita „slobodnih“ medija, novinara i aktivista koji budu targetirani zbog „slobode govora“, možemo izvući samo jedan zaključak: Moskva je sledeća direktna meta korporativne Amerike. To može da znači da ne treba isključiti kijevski scenario u ruskoj prestonici. Zvanični Vašington, dakle namerava da uruši Putina unutar same Rusije na način da pošalje jasnu poruku svim (javnim i onima koji to nisu toliko manifestno) saveznicima Rusije kako će proći svako ko se drzne da definiše svoje interese i, što je još „gore“, da ih provodi.

POVRATAK MONOPOLARNOG SVETA

Zakon, koji ćemo tek detaljno analizirati, tako predstavlja jasan ratni plan koji treba da SAD (po)vrati monopolarni svet, u kome korporativna Amerika upravlja svim procesima. Treba podsetiti da smo baš na ovom mestu upozorili da, iako dobro načet i na silaznoj putanji, korporativni Zapad nikako ne treba potceniti. Naprotiv. U kontekstu preraspodele centara moći na međunarodnoj sceni bilo je za očekivati da će zapadna korporacija aktivirati sve svoje „ćelije“ širom sveta koje predano finansiraju, obučavaju i koriste u svrhu ostvarivanja korporativnih interesa. Tako, iako ruski analitičari [4] smatraju (s potpunim pravom) da je ovo samo javno priznanje dugogodišnjih američkih subverzivnih akcija na tlu Rusije i da to predstavlja kontekst predsedničke kampanje i trke republikanaca i demokrata za primat u Kongresu i Senatu, ne treba olako prelaziti preko agende koja je toliko puta pokazala pogubne rezultate. Uostalom, vrlo ambiciozne cifre koje će biti uložene za rušenje ruskog predsednika plus koliko će se tek uliti iz raznih „crnih fondova“, govore dovoljno da se doda ozbiljna mera opreza.

Kada budemo predstavili javnosti sve delove predloga Zakona, biće potpuno jasno da u ratu koji je Amerika objavila (ne samo) Rusiji biće upotrebljena sva sredstva: od indoktrinacije, koja je bitna pretpostavka svih ratova, do otvaranja „kriza“ svim raspoloživim sredstvima. Pritom i američke poreske obveznike valja ubediti da im se guli koža s leđa zbog „patriotskih razloga“ na prvom mestu. A onda, uz konstatno podgrevanu rusofobiju, i širenje atmosfere straha da ti novci idu kako bi se obezbedila sigurnost za poreske obveznike. Formula koja će uvek davati rezultate, zar ne? Ukoliko, se medijima širi konstantno, ta tako lepljiva doza straha postaje svakodnevni život.

Zato je oprez preko potreban.Iznad svega, o tome ćemo detaljnije u nastavku, Zakon je potvrdio: američku umešanost u ukrajinsku krizu koja je prerasla u građanski rat; direktno slamanje EU preko Ukrajine pritiscima za jedinstveni stav povodom sankcija Rusiji; konačno, i najavu epiloga hladnog rata, koji je korporativna Amerika objavila Rusiji. Taj epilog će se odigrati na istoku (malo daljem ili bližem – skoro svejedno), a cilj će mu biti uništenje Evroazijske unije i celog vektora saradnje BRIKS. Upravo zbog toga SAD, kako Zakon predviđa, jačaju svoju komandnu ulogu u NATO, iniciraju savez s Nemačkom, mobilišu sve raspoložive snage na evroazijskom tlu kako bi reagovali „brzo i efikasno“ na sve potencijalne izazove koji će se do ruskih predsedničkih izbora „pojaviti“. Pojaviti, poput kijevskog scenarija, koji je promenio sve.

antiputinrussia01

PODRIVANjE PUTINOVOG REJTINGA

Konačno, a moglo je da bude i prvo, predsednik Rusije nedvosmisleno uživa nacionalni konsenzus kada je reč o vektorima unutrašnje i spoljne politike. Taj konsenzus je na prvom mestu iznedrio povratak Krima pod rusku zastavu. Stoga će podrivanje rejtinga od strane SAD biti prioritetna aktivnost. Pogotovo što Vladimir Putin uživa i zaista impresivan rejting među sve brojnijim liderima onih država kojima je Amerike i previše. Kroz tu dimenziju treba gledati i fašističke pirove u Donjecku u kojem se bezočno granatiraju vrtići, škole, ubijaju civili, ranjenici. Oni su fašistički utoliko koliko kijevska hunta vrvi od sledbenika najtamnijeg dela istorije prošloga veka.

Putinov rejting ostvaren po nedvosmisleno promišljenim državničkim potezima za korporativni Zapad zadata je tema bez obzira na posledice po civilizacijske vrednosti. Posebno sada kada je krupnim koracima, posle Šangaja i Astana (gde su 29. maja predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana potpisali Sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske Unije), Rusija krenula u bolji i pravedniji svet.

_________

Uputnice:

[1] Zakon o sprečavanju dalje ruske agresije prema Ukrajini i drugim suverenim evropskim i evroazijskim zemljama, i u druge svrhe – A BILL To prevent further Russian aggression toward Ukraine and other sovereign states in Europe and Eurasia, and for other purposes“

http://beta.congress.gov/113/bills/s2277/BILLS-113s2277is.pdf

[2] Predlagači Zakona: Mr. Corker, Mr. Mcconnell, Ms. Ayotte, Mr. Hoeven, Mr. Blunt, Mr. Rubio, Mr. Mccain, Mr. Cornyn, Mr. Graham, Mr. Kirk, Mr. Barrasso, Mr. Risch, Mr. Coats, Mr. Roberts, Mr. Inhofe, Mr. Portman, Mr. Alexander, Mr. Thune, Mr. Isakson, Mr. Hatch, Mr. Flake, Mr. Johnson of Wisconsin, and Mr. Burr.

[3] Iz Zakona: „A BILL To prevent further Russian aggression toward Ukraine and other sovereign states in Europe and Eurasia, and for other purposes“

http://beta.congress.gov/113/bills/s2277/BILLS-113s2277is.pdf

[4] http://svpressa.ru/politic/article/88399/

Nastaviće se

Fond strateške kulture

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u