pritisak

PEŠČANIK I NAUKA

ANDREJ FAJGELj Jedan slučaj koji pokazuje da li se Peščanik stavio u službu odbrane...

ANDREJ FAJGELj

Jedan slučaj koji pokazuje da li se Peščanik stavio u službu odbrane nauke ili u službu napada na Stefanovića

U navodnoj brizi za nauku Peščanik je objavio kritiku doktorata Nebojše Stefanovića. Podsećam da je prethodno cenzurisao odgovor struke kada je nauku javno ismevala Demokratska stranka.

Ovako je za govornicom Skupštine Grada Novog Sada prošle godine ismevan moj naučni rad u zborniku Guje i jakrepi Balkanološkog instituta SANU:

Potrebu da reaguje osetila je urednica zbornika dr Mirjana Detelić. Sem što je priznati autoritet u oblasti folkloristike, Mirjana je i saradnik Peščanika, pa je i ovu reakciju na društvena zbivanja, kao i prethodne, uputila dvema Cecama. Nije mi verovala da će po prvi put biti odbijena.

Peščanik je tada cenzurisao glas struke koji se podigao u odbranu nauke (naučio sam da naša javnost umesto „odbio” koristi reč „cenzurisao”). Tekst Mirjane Detelić Srpska Atina: kako to čudno zvuči na kraju su objavile Novine novosadske.

Rad Tragom guja i jakrepa u epskim tamnicama, koji je ismejan sa skupštinske govornice, verovatno je najbolji od svih koje sam napisao na srpskom jeziku, i dostupan je na sajtu Balkanološkog instituta (strana 81-94). Pozivam vas da pročitate i moju doktorsku tezu, ali ona je na francuskom.

Inače, slažem se sa autorima analize u Peščaniku Kako do doktorata? Lako! Slučaj ministra Stefanovića, koji uviđaju negativnu selekciju kao problem. Dodao bih samo da postoje dva načina za negativnu selekciju: kad se nagrade daju nezaslužnima i kada se oduzimaju zaslužnima. A ponekad, kada se stvari zaista otmu kontroli, zaslužnima umesto nagrade pripadne – kazna.

Autori tvrde da će nastaviti da analiziraju doktorske i master radove javnih ličnosti iz svih partija. Mogu naići na problem što Srbija mladih političara sa diplomama (a i bez njih!) skoro da i nema. Ako je neka diploma sumnjiva, to jeste skandal, pre svega jer govori da su ti mladi ljudi isti kao stari. Ako ustanove i građani ćute o tome, to je još veći skandal.

Ali najveći skandal i najopasnija negativna selekcija dešava se kada diplome nisu sumnjive, ali ipak nailaze na svaku sumnju i osudu. Ima nas koji smo doktorirali sa najvišom pohvalom na priznatim međunarodnim univerzitetima i vratili se u našu Srbiju – samo da bismo bili dočekani preprekama, a kada smo ih savladali, i otvorenim progonima. Tada su ustanove takođe ćutale, a retki građani koji su se bunili bili su cenzurisani. I to u istom ovom Peščaniku.

Ne, Peščanik ne gleda koji političar je doktorirao sa plagijatom, a koji sa najvišom pohvalom. Peščanik presuđuje koji političar je podoban a koji nije. „Koga volem volem, koga ne volem koljem”.

Pre nego što su pozvali Aleksandra Vučića da reaguje, autori kritike su više puta naglasili da se ne bave politikom. Poručujem im da se ovde i mediji bave politikom i da ne dozvole da im ovdašnja javnost nametne svoje dvostruke standarde, svoj klijentelizam i svoju žuč.

A više za sebe dodajem misao: možda osude lažnih diploma nisu prioritet. Možda da prvo počnemo da poštujemo prave?

Umemo da grdimo. Ali da li smo u stanju da pohvalimo?

Blog Andreja Fajgelja

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u