AMERIKA NAS GURA U NATO ZBOG RUSA

Republikanci u Senatu predložili dokument kojim se i od Beograda traži da se distancira...

Republikanci u Senatu predložili dokument kojim se i od Beograda traži da se distancira od Moskve

Zbog svog neutralnog stava oko Rusije i ukrajinske krize, Srbija bi uskoro mogla da se nađe pred nedvosmislenim zahtevom Vašingtona – da uđe u NATO.

To traži grupa od 26 republikanaca u američkom Senatu, predvođena tvrdim konzervativcem Bobom Korkerom. Ukoliko inicijativa pod nazivom „Akt o sprečavanju ruske agresije 2014“, prođe sve zakonske procedure i parafira je šef Bele kuće Barak Obama – to će označiti agresivniju diplomatiju „Ujka Sema“ prema Beogradu i evropskim državama koje su izvan NATO.

U ovom dokumentu se od Obame traži da se, zbog događaja u Ukrajini, Vašington hitno probudi i sprovede zaokret u politici prema centralnoj i istočnoj Evropi, da ojača sankcije prema Moskvi kako bi se ona odvratila od „dalje agresije“ i osnaži saradnju NATO sa mnogim zemljama, uključujući Srbiju, koja bi u dogledno vreme postala član Alijanse.

Da će jačati pritisci na Beograd kako bi promenio neutralan stav prema Rusiji i Ukrajini, očekuje i vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić:

– Ipak, ne očekujem velike zaokrete u politici Vašingtona prema Srbiji, koji poštuje naše pozicije vojne neutralnosti – kaže Dačić za „Novosti“.

I naš nekadašnji ambasador u SAD Ivan Vujačić akt koji su predložili republikanaca vidi kao inicijativu za unutrašnje političke potrebe, jer na jesen slede izbori za oba doma američkog Kongresa:

– Američki stil vođenja spoljne politike me menja se dnevno. Inače, Vašington je već duže zaokupljen nekim drugim spoljnopolitičkim problemima, i Balkan i Srbija, osim Kosova, nisu toliko u njihovom fokusu.

Akt koji predlažu republikanci u proceduri je od 1. maja i pre nego što se nađe na Obaminom stolu, treba da prođe niz koraka u Predstavničkom domu i Senatu. Čak i da prođe sve ove stepenice, predsednik SAD ima pravo da na njega stavi veto.

Zahtevi:

1. Pojačati vojnu saradnju sa nizom evropskih zemalja koje nisu članice NATO, uključujući Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Kosovo:

2. Amerika i NATO da pruže svu pomoć ovim državama;

3. Uvesti drakonske sankcije protiv Rusije (poput onih koje su već primenjene na Iran, Siriju i Sudan);

4. Proširiti listu ruskih zvaničnika i firmi kojima će biti zabranjena putovanja i zamrznuti računi (Putin, Medvedev i svi ministri, Zberbanka, VTB banka, „Gasprom“…)

5. Na listu uključiti i sva lica koja na bilo koji način sarađuju sa Rusima oko „Južnog toka“ iz država članica EU, ali i iz Srbije

OBRAD KESIĆ: SUŽAVAJU PUTINOV UTICAJ

Pre ukrajinske krize NATO je bio na ivici da izgubi poverenje i u administraciji i u Kongresu SAD, zbog osećaja da Amerika snosi najveće troškove, odgovornost, rizik, dok su partneri nepouzdani – objašnjava za „Novosti“ Obrad Kesić, američki analitičar:

– Ukrajinska kriza dala je novi život NATO. Doskora je izgledalo da se više neće širiti, a sada se u Kongresu javlja ogroman pritisak da se Alijansa proširi uručenjem poziva za članstvo Crnoj Gori. Time se pokazuje ne samo da je NATO vitalan i spreman da primi nove članice već se sužava i ruski uticaj u Evropi.

Ipak, analitičari američke spoljne politike upozoravaju da dokument republikanaca predstavlja još jednu vrstu pritiska na EU da zauzme čvršći stav prema Rusiji i opravdanje za jačanje NATO u istočnoj i centralnoj Evropi, posebno u Poljskoj, baltičkim zemljama, ali i državama koje nisu u članstvu – Gruziji, Moldaviji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Azerbejdžanu.

Autori D. SAVIĆ – D. MILINKOVIĆ

Izvor Večernje novosti, 05. jun 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u