STOJAN DRČELIĆ: A KO OBARA NOVI STANDARD?

Recimo da Peščanik Vučića stalno podseća šta je bio, a Novi Standard šta je...

Recimo da Peščanik Vučića stalno podseća šta je bio, a Novi Standard šta je mogao biti

Na dan kad je potopljen Peščanik, oboreno je po procenama i prijavama na tviteru i fejsbuku, onako odokativno, i jedno sedamdesetak raznih blogova. Između ostalih, u padu je bio i naš “dvaujedan”, ali nismo tim povodom zakukavali da ne bude ono “videle žabe da se konj potkiva”. A i inače u redu za tu vrstu ordenja ne bismo da stojimo.

Ali drago bi nam bilo da se sve u vezi Peščanika istraži. Principijelna podrška Peščaniku najbolja je investicija u sopstvenu slobodu i nesmetani rad.

Znači, nije neočekivano da slobodumna demokratska javnost skoči na noge povodom Peščanika, da se tim povodom oglase i evropski zvaničnici i da premijer priteran uza zid zatraži istragu tim povodom. Ali je, recimo, indikativno da niko, baš niko, ne pita šta je sa sajtom Novog Standarda, koji se takođe svako malo napada i obara. Ako se ne varam, samo u poslednjih mesec dana hakovani su tri puta. Ono istina ne dreče kao ovi iz Peščanika, ali to pretpostavljam ne znači da manje boli. Možda im je karakter takav.

E sad, nije samo pitanje što u mojim favoritima na kompjuteru Peščanik i Novi Standard stoje jedan pored drugog. Onda idu lovci i recepti, pa redom svašta nešto. Ko hoće danas da vidi Srbiju odozgo, iz ptičije ili avionske perspetive valja da čita i jedan i drugi. Kao kad smo nekada, kao dokoni mladi novinari utucavali vreme u kafani licitiranjem šta bi strancu potpunom neznancu trebalo preporučiti da hitno pročita ako želi da shvati gde je zabasao. Ako me sećanje ne vara, došli smo do sledeće dobitne kombinacije: obavezno Andrić, Bećković i Dušan Kovačević. Recimo da ti ljudi naš mentalitet poznaju najbolje.

E sad, i ja bih, kolegi koji ne zna ništa o mestu na kom se zatekao ili se sprema da ovamo doputuje, kad je politička Srbija u pitanju preporučio Peščanik i Novi Standard.

Suzdržaću se ocenjivanja, analize ili poređenja ova dva sajta, bilo bi pretenciozno. Pre svega, svakako, nepozvano. Ali baš da ne protrčim ko ker kroz rosu, recimo da Peščanik Vučića stalno podseća šta je bio, a Novi Standard, šta je mogao biti. Peščanik za Evropu i podrazumevajuće vrednosti bez zadrške, Novi Standard zapitan i dignute obrve prema svemu što nosi pečat “bez alternative”.

I sad nije važno šta mislite o ta dva sajta, koja vam je politička i ideološka matrica bliža, nego je pitanje zašto kažeš demokratija i sloboda, a misliš na samo na svoje ili naše. Nek se ispita sve u vezi Peščanika, ali nek se zna i ko stalno obara Novi Standard.

Izvor Dva u jedan, 05. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u