mustafaceric01

BOŠNjAČKI HOMEINI

NENAD KECMANOVIĆ Koliko samo rahmetli Alija radovao kandidaturi Cerića, samo da njegov Bakir nije...

NENAD KECMANOVIĆ

Koliko samo rahmetli Alija radovao kandidaturi Cerića, samo da njegov Bakir nije u konkurenciji za istu funkciju

Srbima i Hrvatima, iliti hrišćanima u BiH, moglo bi se lako desiti da im od jeseni najviša svetovna vlast u zemlji bude reisu-l-ulema emeritus. Kako su u petak objavili bošnjački mediji, bivši reis dr Mustafa Cerić kandidovao se za člana Predsedništva BiH.

Vest je odjeknula kao senzacija, utoliko pre što se poslednjih demokratskih 20 godina, a pogotovo prethodnih 45 socijalističkih, pa ni ranije, nije desilo da reis pređe u političke profesionalce. Bila je istovremeno i očekivana utoliko što je Cerić još kao reis pokazivao ne samo sklonost ka politizaciji Islamske zajednice nego nije krio ni lične političke ambicije.

Uostalom, u toj homeinijevskoj tradiciji i nastao je muslimanski versko-nacionalni pokret početkom devedesetih u Bosni. Jezgro SDA činili su islamisti osuđeni na Sarajevskom procesu i netom pušteni iz zatvora a sekularni nacionalisti pridružili su im se naknadno i ubrzo bili eliminisani. Kada je svojevremeno Adil Zulfikarpašić prigovorio Izetbegoviću što je u vrhu stranke okupio konzervativne verske fanatike, poput mladomuslimanskog veterana Omera Behmena i zagrebačkog imama Hasana Čengića, Alija mu je odgovorio: “Adile, oni kontrolišu mrežu od više stotina džamija po Bosni, a nama valja na izbore”.

Za života Alije Izetbegovića Mustafa Cerić je bio duboko u drugom planu. Otac nacije, bošnjačke, pošto se očinstvo muslimanske sa velikim početnim slovom pripisuje Titu, Džemi i Hamdiji, bio je ne samo politički nego i verski autoritet broj jedan. Lider SDA je i bio taj koji je ovog Visočanina svojevrsnim udarom u Islamskoj zajednici čak iz Malezije doveo za reisa u ratno Sarajevo. Umereni i jugoslovenski orijentisani dotadašnji reis Jakub Selimoski, po ocu Makedonac a po majci Goranac, nije se uklapao u Alijin projekat Bosne kao islamske države, pa je vraćen u otadžbinu.

MustafaCeric02

CERIĆ I ZUKORLIĆ

Tek posle Izetbegovićeve smrti Cerić se razmahao. I, dok je Alija bio politički lider sa projektom islamizacije muslimana, sa poznatim delima iz islamske teologije i pedigreom mladomuslimanskog stradalnika u borbi za slobodu islama, Mustafa je bio verski lider sa dugo zatomljenim političkim ambicijama. Tek posle Alijinog odlaska Mustafa se i politički razmahao. Funkcija reisa ograničavala ga je čitavih dvadesetak godina da se direktno i formalno uključi u politiku, ali mu nije smetala da IZ stavi u funkciju naizmenične podrške Tihiću, Silajdžiću, Izetbegoviću junioru i Radončiću. Bilo je dovoljno da petkom u podne na džumi u lokalnoj džamiji hodža progovori koju po instrukciji iz Rijaseta, pa da brojne džematlije zaokruže gde treba.

A pošto se teška srca odvojio od verske funkcije, uz želju da, poput pape Benedikta, dobije počasnu titulu reisa-emeritusa, Cerić je razvio sijaset projekata za svoju novu karijeru. Od toga da bude predsednik SDA, preko toga da u EU predstavlja evropske muslimane, do toga da bude lider globalne bošnjačke organizacije, koja će sabrati maticu i dijasporu. Najuspešniji je ipak bio u projektima u tandemu sa sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem.

Reis i muftija ne nazivaju badava jedan drugoga ocem i sinom ili starijim i mlađim bratom. Po nespornoj bistrini, umešnosti, energiji i drskosti, te sklonosti da veru zloupotrebljavaju u političke svrhe toliko su slični da ipak najviše liče na blizance. Imali su oni i komičnih poduhvata, kao što je BANU (Bošnjačka akademija nauka i umetnosti u Novom Pazaru), ali i ozbiljnih i opasnih, kao što su opstrukcija IZ Srbije i njenog legitimnog reisa Zilkića ili upisivanje sandžačkih Bošnjaka na izborne liste u RS.

I BOŠNjACI PROTIV

Među retkim konstantama u ponašanju Mustafe Cerića bili su panislamizam (Turska je Bošnjacima matica), izgradnja zelene transverzale (jačanja veza Sarajevo-Priština-Novi Pazar-Tirana-Skoplje-Istanbul), predstavljanje muslimana-Bošnjaka u zemljama EU i posebno u SAD kao vekovnih kolektivnih žrtava na Balkanu (pominje 11 genocida) te ne na poslednjem mestu – ekstremno antisrpstvo. Sve je kod Cerića direktno ili indirektno povezano sa mržnjom prema Srbiji, Srpskoj i Srbima, koja je imala odjeka među vernicima. Njegove izjave o Srpskoj kao genocidnoj tvorevini, o Srbima koji, ako neće unitarnu Bosnu, mogu da odu sa zavežljajem u Srbiju, o Beogradu kao izvoru sveg zla u BiH i slično, mogu se uporediti sa najgorim iz poznatog repertoara Harisa Silajdžića.

Istina, Cerićevo politizovanje vere nailazilo je na negativne reakcije i unutar IZ, njegovo manipulisanje srebreničkom tragedijom vređalo je i neke porodice žrtava, višekratno odbijanje da se pridruži vladici, nadbiskupu i rabinu u molitvama za praštanje i pomirenje ljutilo je međunarodne organizatore. Kao što se i od političke kandidature svog prethodnika promptno u ime Rijaseta distancirao aktuelni reis Husnija Kavazović, a veteran SDA književnik Džemaludun Latić okvalifikovao je kao lošu po BiH i Bošnjake. Cerić je odgovorio da je nezavisni kandidat i napomenuo da je „skinuo ahmediju i džube”. Time je podsetio da, kao što reis može postati svaki musliman, tako se i sa prestankom funkcije vraća u status koji ga ništa ne obavezuje u odnosu za raniju funkciju.

Formalno gledajući, predsednički kandidat Cerić je u pravu, ali sigurno je da su minule dve decenije reisovanja veliki kapital sa kojim ulazi među bošnjačke birače. Da nije tako, niti bi se on kandidovao niti bi Kavazović i Latić reagovali. E sad, kako će to uticati na bošnjački imidž u svetu, na (dez)integraciju BiH, na odnose sa susedima i napredovanje ka EU, to je već drugo pitanje.

Reisu-l-ulema na čelu Predsedništva BiH!? Mašala! Kad je mogao Homeini, zašto ne bi i naš Mustafa? Bila bi to logična posledica dugoročnog programa „islamizacije bosanskih muslimana i nemogućnosti koegzistencije sa nevernicima u istoj državi”, kako piše u Islamskoj deklaraciji. Koliko bi se samo radovao rahmetli Alija, ali pod uslovom da i njegov Bakir nije u konkurenciji za istu funkciju na jesenjim izborima.

Pres RS

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u