DA LI RUSKA VLADA SABOTIRA PUTINA?

NIKOLAJ STARIKOV Ili treba da ode – narod, zajedno sa predsednikom, ili vlada. Treća...

NIKOLAJ STARIKOV

Ili treba da ode – narod, zajedno sa predsednikom, ili vlada. Treća mogućnost ne postoji

Danas je sva pažnja ruskog društva prikovana za tragediju koja se odvija u susednoj Ukrajini. Mnogo je mišljenja, masa ocena, još više prognoza. Međutim, govoreći o uzrocima proizašlog, ispravno optužujući SAD za sprovođenje državnog udara u Kijevu, većina analitičara ništa ne govori o unutrašnjim uzrocima proizašlog.

A ti razlozi su u dobroj meri bili ključni. Ukrajina se raspala kao država i pogruzila se u haos iz dva razloga: izdaja liberalne elite i liberalizam u delovanju vlasti unutar zemlje. Upravo okruženje Janukoviča i on sam nisu izvršili svoje zadatke kao državni delatnici. Umesto interesa poverene im države, izabrali su svoje račune u inostranstvu i ekonomske interese svojih porodica. Liberalizam u unutrašnjoj politici odrazio se u višegodišnjem popuštanju nacističkim pokretima, omogućavanju šetnji sa bakljama, punoj slobodi rusofobske propagande. Svi su hteli da se svide Zapadu, želeli su u Evropu. Kakve su perspektive? Nikakve.

Liberalizam u vlasti i u unutrašnjoj politici, smrtonosno je opasan za državu. To je moljac koji razjeda zemlju. To je ukrajinski nauk za Rusiju. Upravo zbog toga je apsolutno nedopustivo i dalje trpeti liberale u ruskoj vlasti. To je jednostavno opasno za našu državu i naš narod. Upravo zbog toga, vlada Rusije mora da podnese ostavku.

U situaciji kada na našim granicama počinje istinski rat, koji preti da se prelije i preko naših granica, pitanje povećanja odbrambene sposobnosti ne predstavlja pitanje za kuloarske diskusije, nego je to pitanje opstanka. Međutim, izjave ključnih ministara u vladi predstavljaju očitu ilustraciju stare dileme – „vi ste ili neprijatelj ili glupak”.

Antun Siluanov, ministar finansija RF, smatra da je neophodno povećati starosnu granicu za penzionere i smanjiti rashode u odbrambenoj sferi kako bi se u budžetu oslobodila sredstva za razvoj infrastrukture. „Što se tiče budžeta, u potpunosti sam saglasan – mi imamo samo jedan manevar, a to je skraćenje subvencija penzionom fondu. Tu imamo i starost i čitav niz odluka koje nismo realizovali, postoji veliki broj predloga kojima smo mi možda bojažljivo prišli, no još uvek postoje mogućnosti da se ove mere realizuju”, rekao je Siluanov na Petrogradskom međunarodnom ekonomskom forumu. „I, naravno, odbrana. Nema sumnje da te dve najkrupnije obaveze u rashodima čine nespretnom našu budžetsku konstrukciju. I, ukoliko mi uspemo da donesemo nepopularne odluke, a te odluke treba da donesu sredstva za razvoj infrastrukture – onda to treba da uradimo”, izjavio je ministar. [1]

Tačno uoči pretnje ratom, koja u svetu postaje sve upadljivija (hajde da stvari nazivamo pravim imenom), ministar finansija predlaže da se smanje troškovi za odbranu „radi razvoja infrastrukture”. Rusija se ne sprema da šalje trupe u Ukrajinu, ali je situacija krajnje napeta, zar se može u takvoj situaciji smanjivati novac izdvojen za Armiju? Može ako si ti liberal, ako se nalaziš u vladi.

Što se tiče povećanja starosne granice za penzionisanje, taj predlog nije samo glupost nego je to, prosto rečeno, želja da se u Rusiji stvori plodno tle za Majdan. Ionako nema nikakve sumnje da će, posle doživljenog geopolitičkog poraza (prisajedinjenje Krima Rusiji), Zapad pokušati da se revanšira u samoj Rusiji. Prvu tačku predstavljaju izbori za Dumu 2016. godine, a potom predsednički izbori.

Pošto je upravo Vladimir Putin lično, svojom voljom, svojim umećem da iskoristi energiju protivnika postao, zajedno sa narodom Krima, autor velikog praznika prisajedinjenja u martu 2014. godine, onda će on logično postati glavna meta budućeg Majdana. Već danas u Ukrajini propaganda pučista njega optužuje za sve što je moguće, pa čak i za ono za šta se ne može optuživati prva glava Rusije. Tako će biti i kod nas – peta kolona i liberali će izabrati Putina kao glavnu metu informativnog napada. Tako je bilo i 2011. godine. Tako će uskoro ponovo biti. Jednostavno, danas je jedinstvo predsednika i naroda toliko veliko kao nikad jer je povratak Krima predstavljao upravo to što je narod Rusije odavno i žarko želeo. Narod je hteo pobedu – predsednik je doneo.

Danas nije moguće tek tako ga optuživati za sve smrtne grehe. Obratite pažnju kako su sada utihle kritike na račun „lopovluka na Olimpijadi”, zločinačkog uništenja armije itd. Naši protivnici čekaju informativni povod za ponovni informativni napad na predsednika. Putin na čelu Rusije je pobrkao karte SAD u svetskoj politici. Zbog toga će pri prvoj mogućnosti u informativnom ratu protiv Rusije Putin ponovo postati za sve kriv. Da li se sećate? „Mačka je odbacila mačiće – Putin je zbog toga kriv”. [2] Uskoro ćemo ponovo biti svedoci novog talasa informativnog rata, usmerenog lično protiv Putina.

tsar04

Kako u takvoj situaciji nazvati vladu koja je spremna da pruži povod za pokušaj emocionalnog pumpanja stanovništva? Kako bi se u Rusiji napravilo ono što su Amerikanci i mediji napravili u Ukrajini. A uvećanje starosne granice za penzionere predstavlja odličan povod za nezadovoljstvo svih slojeva stanovništva.

No to je samo polovina problema. Istinska nevolja je u tome što iz vlade jednostavno vidimo ne samo pokušaj da se proguraju po zemlju štetne odluke već se vlada bavi direktnom sabotažom naloga predsednika.

O tome da ne treba podizati starosnu granicu za penziju Putin je govorio u maju 2013. godine [3]. Još jednom je o tome govorio u decembru 2013. godine. [4] Međutim, ministar finansija ponovo počinje da predlaže ono što je predsednik zabranio da se čini. Potčinjeni ponovo pokušava da ospori odluku šefa države. A još Član 7. našeg Ustava kaže: „Ruska Federacija je socijalna država”.

Evo još činjenica direktnih vladinih pokušaja sabotaže odluka predsednika:

1. Predsednik zahteva moratorijum za povećanje monopolističkih tarifa – vlada uvodi takozvane „socijalne norme”, koje predstavljaju prikriveni oblik povećanja cena;

Pre godinu dana, 21. maja 2013. godine, u okvirima Petrogradskog ekonomskog foruma Putin je održao govor u kome je sadržan predlog o kardinalnoj promeni stanja ekonomskog i političkog sistema. U prvom redu on je govorio o moratorijumu na rast monopolskih tarifa. Sada oni ne mogu biti veći od inflacije od prošle godine. Šta to znači? Znači da će biti ograničena granica rasta u vidu konkretne cifre. [5]

Šta se desilo kao rezultat toga? Vlada počinje te tarife da deli na socijalne i nesocijalne kako bi stvorila rupicu za nešto veće uvećanje tarifa. Odgovarajući ukaz potpisao je D. A. Medvedev 22. jula 2013. godine. Vlada 1. septembra planski pristupa unošenju normi za potrošnju energenata. Pilot projekat za dvotarifnu potrošnju električne energije (po socijalnoj ceni i ekonomski zasnovanoj ceni sa razlikom od 30 odsto) [6] je već prošao u šest regiona.

Kao rezultat toga, 1. maja ove godine u Rosijskoj gazeti objavljeno je obraćanje V. Putina o tom pitanju [7]: „Prema ovom eksperimentu potrebno je odnositi se izuzetno pažljivo. Ukoliko neko pred sebe postavi cilj ograničenja neracionalnog korišćenja resursa, takav cilj (u svakom slučaju gledajući ono što mi danas vidimo) se neće dostići“, primetio je šef države. Prema njegovim rečima, prvo je neophodno izbaviti se od neracionalnog korišćenja električne energije i vode, međutim, to treba učiniti bez žurbe”. [8]

Tojest, mi ponovo vidimo sledeću situaciju – predsednik daje jasne ukaze, vlada pokušava da ih naruši, posle čega Putin mora potčinjene javno da postavi na svoje mesto.

2. Predsednik govori o rešavanju demografskog problema – vlada pokušava da ukine materinski kapital.

Idemo dalje: krajem avgusta 2013. godine vlada RF, po preporuci Više ekonomske škole, predlaže da se odustane od korišćenja materinskog dodatka. [9] Pitanje se dugo vrtelo, sve dok 12. decembra 2013. godine tokom godišnjeg obraćanja za vreme Federalnog sabranja predsednik RF nije stavio tačku rekavši da porodica sa troje dece mora postati norma. [10] Nešto kasnije, ali tog istog 12. decembra (!), potpredsednik Olga Gorobec je saopštila da će do jula 2014. godine biti doneta odluka o isplatama materinskog dodatka. [11]

tsar05

3. Predsednik je postavio zadatak da se otvori 25 miliona novih radnih mesta do 2020. godine – vlada govori o odbijanju zapošljavanja po svaku cenu i priprema se za rast nezaposlenosti.

Prvo u maju 2012. godine [12] a potom 14. juna 2013. godine, predsednik Putin je prilikom susreta sa predstavnicima civilnog samita Grupe 20 govorio o neophodnosti da se u Rusiji otvori 25 miliona mesta do 2020. godine: „Ovako ambiciozno postavljen zadatak može na prvi pogled izgledati kao apsolutno nerealan – otvaranje 25 miliona novih radnih mesta. To čak nije inicijativa vlasti, to je inicijativa našeg poslovnog društva, koje ruska vlast podržava i ja smatram da je to moguće realizovati, uprkos tome što je zadatak teško izvršiv”, rekao je Putin. [13]

Na investicionom forumu u Sočiju 28. septembra 2013. godine A. V. Uljukajev, ministar za ekonomski razvoj RF, pozvao je sunarodnike da budu spremni na rast nezaposlenosti. Ministar je potvrdio tezu koju je dan ranije izneo šef vlade D. A. Medvedev: “Rusija mora da odustane od politike očuvanja zaposlenosti po svaku cenu, ljudima je neophodno da nauče da menjaju ne samo radno mesto nego i profesiju i mesto boravka”. Premijer je to isto propisao i u autorskom tekstu Prošlo je vreme jednostavnih odluka” [14], koji je publikovan 27. septembra u časopisu Vedomosti. On je pozvao da se „odustane od politike zaposlenosti po svaku cenu [15], nezavisno od ekonomskih uslova”.

4. Vlada zahteva od građana da prenesu penzijsku štednju u privatne penzijske fondove – predsednik ne preporučuje građanima da to čine.

Putin je u novembru 2013. godine otvoreno pozvao građane da sabotiraju preporuke vlade Rusije. Još u avgustu 2013. godine stručnjaci Više ekonomske škole i RANH i GS predložili su vladi da se ženama isplaćuje puni iznos penzije samo u slučaju ako su otišle u penziju sa 60 godina starosti. Prema mišljenju stručnjaka, „to će povećati efikasnost rashoda u budžetu. I minstar finansija je ozbiljno razmatrao taj predlog. [16] Suština vladinog predloga otvoreno podstiče građane da daju svoju penzijsku uštedu u nedržavne penzione fondove.

„Oni stanovnici zemlje koji ne uspeju da do kraja godine prenesu svoje penzijske uštede u komercijalne penzijske fondove (tojest, nedržavne) mogu ostati bez uštede, sada štednja ne iznosi dva odsto, kao što se ranije govorilo, nego nula… U ovom trenutku samo 16 od 22 odsto ide na deo osiguranja penzije, a ostalih šest odsto na deo za finansiranje. Na tih šest odsto će ostati samo ako ih na vreme predaju u ruke privatnim kompanijama”. [17]

Evo kako je Putin na sastanku sa kombajnerima iz Ust-Labinskog rejona Krasnodarskog kraja, na pitanje kako postupiti sa penzijom, iskreno odgovorio – ne treba prenositi novac u privatne penzione fondove. [18] Predsednik je savetovao građanima da ne čine takav korak, koji želi da od njih dobije vlada.

5. Predsednik daje nalog za stvaranje nacionalnog platnog sistema – vlada kaže da nije moguće odustati od stranog sistema.

U martu 2014. godine Putin je govorio o neophodnosti stvaranja sopstvenog platežnog sistema, nezavisnog od američkih Visa i Master Card. [19] Međutim, ministar finansija Uljukajev se založio protiv otkaza usluga ovih sistema. [20] Prema njegovim rečima, nije moguć otkaz od Visa i Master Card zbog toga što 90 odsto korisnika koristi upravo njih.

6. Ni jedan od majskih ukaza predsednika Putina nije ispunjen.

Poslanici insistiraju na krivičnom kažnjavanju zvaničnika zbog sabotaže. U državnu Dumu je 21. aprila 2014. godine unet zakonski projekat koji predlaže da se uvede krivična odgovornost za neizvršavanje ili nepravilno izvršavanje ukaza, naredbi i uputstava predsednika. Prema rečima autora predloga, izvršenje ukaza se zaglavilo na koti od 15 odsto, a, kad su u pitanju majski ukazi Vladimira Putina, na apsolutnoj nuli. [21]

tsar06

Konkretno, ne izvršava se dekret Putina u industrijskim granama za ugalj, hemiju i metalurgiju. Na primer, na sastanku u Kemerovu 24. januara 2012. godine Ministarstvu za energetiku, Ministarstvu finasija i Ministarstvu za ekonomski razvoj je naloženo da u periodu do 23. februara 2012. godine pripreme predlog za poresko stimulisanje modernizacije proizvodnje uglja, kao i pronalaženje novih ležišta uglja i stvaranje odgovarajuće infrastrukture. Nalog ni do danas nije izvršen. Još jedan primer: na tom istom sastanku naloženo je Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu energetike da se razradi u periodu od 2012-2014. godine kompleks mera za primenu koncepta za usvaršavanje sistema pripreme i povećanja kvalifikacije personala u industriji uglja. Nalog se ne izvršava. Još 2012. godine Putin je naložio da se likvidira komercijalna struktura na carini ROSTEK. Tek nedavno je Duma donela odgovarajući zakonski projekat.

Ovo je samo jedan deo činjenica o direktnoj sabotaži ukaza predsednika iz vlade. U stvarnosti ih ima mnogo više.

Sada bih želeo da istaknem sledeće. Sistem vlasti u Rusiji je tako izrađen da vlast pripada narodu. Narod na neposrednim izborima bira onoga koji je stekao njegov kredibilitet i dobio punomoćje da upravlja zemljom. Ocenjuje program, ličnost, umeće, volju. I bira sebi predsednika. Predsednik Rusije, dobivši mandat poverenja od naroda, formira vladu i upućuje je na izvršenje njegovog programa, koji je narod odobrio.

A šta mi vidimo? Taj program se ne ispunjava – ne ispunjavaju se majske uredbe iz 2012. godine. Ne ispunjavaju se direktni ukazi, sabotiraju se odluke. Očigledno je postojanje pokušaja da se milom ili silom uradi sve suprotno nalozima predsednika zemlje. Liberali u vladi se uvijaju poput zmije, pokušavajući da sve urade po svom, liberalski.

Ako načelnik daje direktnu naredbu, na primer – da se stvori nacionalni platežni sistem, kako može potčinjeni da javno govori da to nije moguće? Ako nisi saglasan, ako smatraš da nije moguće izvršiti nalog lica kome je narod ukazao poverenje da upravlja zemljom – onda podnesi ostavku. Smatram da svaka izjava članova vlade da “nije moguće” ispuniti nalog predsednika, svako takvo dejstvo koje se protivi ukazima koje su dobili od predsednika zemlje, nastupi koji su u protivurečnosti sa ne jednom izraženom pozicijom predsednika, trebaju da se tretiraju kao zahtev za razrešenjem. U vezi sa službenom nekompetentnošću.

Ne želiš, ne možeš, smatraš drugačije – sa stvarima napolje iz vlade. I posle toga možeš da govoriš šta ti je volja. Ali ako si ti u vladi – izvoli pa radi. Izvršavaj naređenja.

Situacija je sledeća. Sada liberalna vlada, koja svojim dejstvima počinje da dovodi zemlju u opasan položaj, više nije moguća. Neko mora da ode. Postoje samo dve varijante. Ili treba da ode narod, zajedno sa predsednikom kome je poverio rukovođenje zemljom na opštim izborima. Ili vlada mora da ode. Treća mogućnost ne postoji.

Rusiji je neophodna vlada koja radi, sastavljena od patriota. Ne delimično i po fragmentima, kao što je danas slučaj, nego u celini. Liberali u vlasti – to je jednostavno opasnost za Rusiju.

_________

Uputnice:

[1] http://news.rambler.ru/25198560/64243027/?utm_source=vkontakte&utm_campaign=sharing&utm_media=sharing

[2] http://nstarikov.ru/blog/14938

[3] http://primamedia.ru/news/politics/08.05.2013/274813/vladimir-putin-pensionniy-vozrast-v-rossii-povishatsya-ne-budet.html

[4] http://expert.ru/2013/12/5/ispolnenie-obyazatelstv/

[5] http://www.youtube.com/watch?v=d5E5_Kj-qhk

[6] http://nstarikov.ru/blog/29795

[7] http://www.rg.ru/2014/05/01/normi-anons.html

[8] http://partiяvelikoeotečestvo.rf/prezident-rf-podderzhivaet-vzglyady-pvo

[9] http://partiяvelikoeotečestvo.rf/zayavlenie_pvo_o_materinskom_kapitale

[10] http://rbcdaily.ru/society/562949989945962

[11] http://rbcdaily.ru/society/562949989948203

[12] http://ria.ru/economy/20130523/939100537.html

[13] http://www.finmarket.ru/news/3373485

[14]http://www.vedomosti.ru/opinion/news/16830781/vremya-prostyh-reshenij-proshlo

[15] http://partiяvelikoeotečestvo.rf/the-official-position-of-the-presidium-of-the-central-committee-of-the-party-party-of-great-fatherland-on-the-statements-of-the-minister-of-economic-development-of-the-russian-federation-a%20%C2%A0

[16] http://finance.rambler.ru/news/pens/135651160.html

[17] http://www.kszn.ru/pens_2013/p2_articleid/4923

[18] http://nstarikov.ru/blog/33503

[19] http://www.bbc.co.uk/russian/business/2014/03/140327_russia_financial_services_corporation.shtml%20

[20] http://finrussia.ru/news/show/siluanov-vistupaet-protiv-otkaza-ot-visa-i-mastercard-2105201405

[21] http://www.ng.ru/politics/2014-04-03/1_putin.html

Blog N. Starikova / Fond Strateške Kulture 

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u