OD EU NA SEVER KOSMETA NIJE DOŠAO NIJEDAN EVRO

Od 38,5 miliona evra obećane pomoći Brisela, prvi novac za projekte na severu KiM...

Od 38,5 miliona evra obećane pomoći Brisela, prvi novac za projekte na severu KiM mogao bi da stigne tek u novembru

Od obećane pomoći EU od 38,5 miliona evra, srpske opštine još nisu dobile ni centa. Da li će nešto od toga stići u novembru, što je novi datum koji se pominje posle primene „brzih mera”, izgleda da zavisi od toga da li će se pristati na politička uslovljavanja iz Brisela. I SAD su najavile da bi u narednih pet godina izdvojile 20 miliona dolara pomoći za četiri severne opštine, ali Srbi na severu se nimalo ne uzdaju u ta obećanja i podsećaju na najsvežiji primer kada je USAID  na tenderu odbacio ponude srpskih preduzeća, a posao su dobile albanske firme.

Evropski komesar za proširenje Štefan File početkom maja je najavio da će EU izdvojiti 38,5 miliona evra za pomoć srpskim opštinama, s posebnim naglaskom na četiri severne srpske opštine. Pre toga je 31. oktobra prošle godine Evropska komisija odobrila 15 miliona evra pomoći za pomenute korisnike, i to samo dva dana uoči održavanja lokalnih izbora na Kosovu koje je rasipala prištinska administracija, a protiv kojih su bili stanovnici sa severa i tadašnji predsednici opština.

U Kancelariji EU za Kosovo „Politici” je rečeno da je 38,5 miliona evra, koje je najavio komesar za proširenje Štefan File 6. maja prilikom sastanka sa predsednicima četiri severne opštine, ukupna suma koju Evropska komisija namerava da izdvoji iz IPA fonda kako bi pomogla primenu Briselskog sporazuma i uticala na poboljšanje uslova života u svim sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Prvospomenutih 15 miliona uključeni su u ovu ukupnu sumu.

Međutim, na zadovoljstvo onih koji smatraju da ih EU zanemaruje, ni od tih inicijalnih 15 miliona, ničega nije bilo.

„Od septembra prošle godine do danas ni jedan jedini evro nije ušao u opštinu Leposavić. Samo nas uslovljavaju: prvo položite zakletvu, pa izaberite predsednika skupštine, pa dva-tri meseca prođe dok se statut ne usaglasi sa Prištinom, pa budžet treba da donesete, pa sada ponovo izbori”, kaže Dragan Jablanović, koga je Vlada Srbije početkom septembra prošle godine imenovala za predsednika privremenog veća opštine Leposavić pošto su raspuštene četiri lokalne samouprave na severu koje su se protivile izlasku na prištinske izbore.

„Poslednja tri meseca se raspravljalo sa predstavnicima EU o bespovratnoj pomoći za ruralni i privredni razvoj severa Kosmeta: tri za poljoprivredu i dva za malu privredu. Prvo je bilo rečeno da će ta sredstva stići u martu, pa u aprilu, evo ga maj, a ničega nema. Sada kažu da će u grant shemu za ruralni i privredni razvoj biti dodato 3,5 miliona evra za ekonomski razvoj. Sada dodaju, a ni od onih prethodnih pet miliona nema ništa. I tako rade stalno”, negoduje Jablanović.

Posle prepiske sa specijalnim predstavnikom EU u Prištini Semuelom Žbogarom, gradonačelnik Leposavića, koji je i član upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma, kaže da su dobili nagoveštaj da bi nešto od tog novca moglo da stigne najranije u novembru.

Posle žalbe da ništa od tog novca nije uloženo koju su na sastanku sa Fileom početkom maja izrazili predsednici četiri severne opštine i Fileove konstatacije upućene Žbogaru da izgleda nemaju „ljudske kapacitete”, predsednici opština su 22. maja od predstavnika EU u Prištini dobili pismo sa planom mera.

U okviru „brzih mera”, koje je File najavio, iz Žbogarove kancelarije je predsednicima opština stigao dopis u kome se pozivaju da predlože projekte posvećene regionalnom i ekonomskom razvoju.

U dopisu je navedeno da bi konkursi za privatna lica mogli da budu raspisani u oktobru ili novembru 2014. godine, a fondu od pet miliona biće pridodato još 3,5 evra. Rok za podnošenje prijava je 2. jul, a najavljen je i novi sastanak koji bi trebalo da se održi u junu.

Druga mera se odnosi na po 500.000 evra za infrastrukturne projekte svakoj opštini na severu, koji se mogu koristiti za finansiranje pojedinačnih projekata u vrednosti od 150.000 do 300.000 evra. Projekti bi trebalo da budu dostavljeni do 30. maja. Treća mera se odnosi na izvestan broj opštinskih službenika kojima će biti omogućeno da pohađaju univerzitete u EU od početka akademske 2014/2015. godine.

Pomoć na američki način

Dve nedelje uoči vanrednih izbora za kosovski parlament, američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson najavila je da će u narednih pet godina SAD uložiti skoro 20 miliona dolara u opštine na severu. Važnost veze ovog novca sa predstojećim izborima naglasila je sama ambasadorka rekavši da su ovo „istorijski izbori”, jer se prvi put održavaju na teritoriji celog Kosova, i da je američka administracija zadovoljna što posle prošlogodišnjih opštinskih izbora na projektima sada mogu da sarađuju sa opštinskim vlastima, umesto sa predstavnicima civilnog sektora.

Prema rečima Džejkobsove, jedan od projekata „Unapredimo Kosovo zajedno“ delom se odnosi na sever, a delom na jug i predviđen je za podršku preduzetništvu. „Inicijativa za demokratski efikasne opštine” obezbeđuje tehničku podršku svim novim opštinama, a predviđenjno je i slanje 100 studenata sa Kosova na mester studije u SAD. Tu je i nekoliko projekata koje su SAD radile sa predstavnicima zajednica na severu, u kojima su ih pitali šta žele da se radi zajedno. Svoje iskustvo o tom projektu za „Politiku” je prepričao član upravljačkog tima za primenu Briselskog sporazuma Dragan Jablanović.

„Pre dva meseca su nam predstavnici USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj) rekli da odmah imamo na raspolaganju 100.000 dolara, koji treba da se iskoriste u roku od 45 dana. Evo, prošlo je 60 dana, oni zatežu i još nije ništa iskorišćeno. Hteli smo da obavimo neke popravke na zgradi opštine. Rekli su nam: to je 70.000 dolara. Posle su odustali od tog projekta i rekli da novac mogu da daju samo za salu u kojoj se održavaju sednice. Onda su hteli da nam nametnu da se dve trećine tog novca da za tehniku: mikrofone i kamere koje će da snimaju sednice i video-linkom se direktno prenose u Prištini. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir”, priča Jablanović.

„Sada taj projekat od 57.000 dolara za salu seckaju i raspisuju tri tendera: jedan za tehniku, drugi za stolice i klupe, a treći za zidove. Kažu, tako je po američkim zakonima. Dogovorimo se da te poslove dobije firma sa severa Kosova, da bi se zaposlili radnici. Na prvom tenderu su odbacili sve ponude sa severa, a izvođenje projekta su dobili Albanci iz Prištine. Eto, tako to ide”, zaključuje Jablanović.

Novac iz Fonda za razvoj severa još se ne raspodeljuje

Ne funkcioniše ni Fond za razvoj severa Kosova, u koji se od decembra 2012, kada je postignut dogovor premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija o integrisanom upravljanju administrativnom linijom/granicom, prema Jablanovićevim rečima slilo 1.200.000 evra. Iako uvek mogu da vide koliko je novca prikupljeno od carina, dažbina i PDV-a, Srbi na severu ne mogu još da dobiju ni evro iz tog fonda, jer odbor za korišćenje tog novca još nije počeo da radi. Odbor čine tri člana: Albanac, međunarodni predstavnik i Srbin, i oni konsenzusom treba da se usaglase oko podnetih projekata. Ako jedan član nije za, novac se ne može koristiti za taj projekat. Srpski predstavnici su već nekoliko puta urgirali da odbor počne da radi, ali posle skoro godinu i po dana srpski predstavnik još nije zvanično dobio ni rešenje. Iz kancelarije EU „Politici” je potvrđeno da isplata novca još nije počela.

Autor Biljana Mitrinović

Izvor Politika, 09. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u