SAVO ŠTRBAC: ŠTA KAŽE HRVATSKA VIKIPEDIJA O NDH

Jazbec je na hrvatskoj Vikipediji iščitao da je Ante Pavelić hrvatski radikalni nacionalistički političar...

Jazbec je na hrvatskoj Vikipediji iščitao da je Ante Pavelić hrvatski radikalni nacionalistički političar i da se status Srba u NDH poboljšao, posebno u urbanim delovima

Nedavno je u Banjaluci, u organizaciji udruženja „Jasenovac – Donja Gradina”, održana 6. međunarodna konferencija o Jasenovcu pod nazivom „Genocid i zločini Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu”. Iako je okupila oko 150 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Rusije, SAD, Italije, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Grčke i Velike Britanije, konferencija je ostala u medijskoj senci tragedije izazvane katastrofalnim poplavama u regionu. Od iznesenih radova, za oko mi je zapao referat pod nazivom „Vikijasenovac – prikaz ustaškog logora smrti na internetskoj enciklopediji”, autora Salomona Jazbeca, glavnog sekretara jevrejske organizacije „Margelov institut” iz Zagreba.

Jazbec tvrdi da istorija interneta predstavlja kratku istoriju manipulacije javnim mnjenjem, „jer koliko god pruža korisnih, značajnih i konkretnih podataka, toliko ujedno sadrži laži, obmana, opasnih i štetnih izobličavanja činjenica, pri čemu je istorija omiljena meta iživljavanja mnoštva anonimnih pojedinaca i grupa”. Prema Jazbecu, autoru knjige „Magnissimum crimen – pola vijeka revizionizma u Hrvata”, istorijski revizionizam na internetu postaje sredstvo masovnog uništenja memorije, a vrhunac tog procesa ogleda se u internetskoj enciklopediji pod imenom Vikipedija.

Na hrvatskoj Vikipediji Jazbec je iščitao da je Ante Pavelić hrvatski radikalni nacionalistički političar i da se status Srba u NDH poboljšao, posebno u urbanim delovima; da je Vjekoslav Maks Luburić spasavao na desetine pravoslavnih siročadi i smeštao ih u institucije koje je o svom trošku održavala Ustaška obrana i da su u Jasenovcu partizani fotografisali ljude koje su sami pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima.

O logoru Jasenovac je, podseća Jazbec, od 1945. do danas objavljeno više od 1.100 knjiga i publikovano više od tri hiljade stručnih radova, međutim hrvatska Vikipedija u rubrici „Knjige o Jasenovcu“ navodi tek tri dela: knjigu Josipa Jurčevića Nastanak mita o Jasenovcu iz 2005; knjigu Mladena Ivezića Jasenovac – brojke iz 2003. te knjigu Vladimira Horvata i Vladimira Mrkocija Ogoljela laž logora Jasenovac iz 2008. Od spoljašnjih veza, hrvatska Vikipedija daje link na blogerski post saradnika portala Dnevno.hr Tvrtka Dolića, pod nazivom „Istina o Jasenovcu“, koji tvrdi da je Isus bio Hrvat, a Marija Hrvatica. Što se tiče procene broja žrtava, hrvatska Vikipedija od svih mogućih izvora citira tek ustaškog ratnog zločinca fra Miroslava Filipovića Majstorovića, koji je procenio „da je pod njegovim zapovedništvom likvidirano 20.000–30.000 zarobljenika u glavnom jasenovačkom logoru”.

Iako je očigledno, kaže Jazbec, da se „anonimni stvaraoci u ispisivanju članaka o Jasenovcu oslanjaju na pristrane, suspektne, isključive, nejasne i ispolitizovane izvore, kao i na one insuficijentne informativnosti”, zalaganje protiv istorijskog revizionizma na hrvatskoj verziji internetske enciklopedije je mukotrpan i praktično nemoguć, upravo uzaludan poduhvat, što potvrđuju primeri onih, a bilo ih je, koji su pokušavali sve to ispraviti, ali su nailazili na zabranu administratora.

Iz Jazbecovog referata doznajem i da je Vikipedija deseta najpopularnija veb-stranica na svetu sa 20 miliona članaka na 270 jezika, sa 120 miliona poseta mesečno, koja u jednom mesecu naraste za trideset miliona reči i svakog meseca dobije četvrt miliona novoregistrovanih korisnika; da hrvatska Vikipedija, koja ima potencijal od oko šest miliona čitalaca, sadrži više od 145.000 članaka, a srpska – 247.000 članaka. Ali i da hrvatsku Vikipediju svakog časa poseti 34.000 korisnika, a srpsku 12.000 manje.

Izneseni statistički podaci o posećenosti srpske Vikipedije u odnosu na hrvatsku, barem kada je reč o istoriji dvadesetog veka, trebalo bi da budu podsticaj za sve one koji rade na srpskoj verziji Vikipedije da nađu način da njen sadržaj dopre do što većeg broja potencijalnih korisnika.

Informaciono-dokumentacioni centar „Veritas“

Izvor Politika, 11. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u