OBRAČUN BLICA SA TOMISLAVOM NIKOLIĆEM: NAŠA KOMPANIJA SMENILA JE I NEMAČKOG PREDSEDNIKA

Veliki je problem to što je predsednik u zameni teza izneo opasnu tvrdnju o...

Veliki je problem to što je predsednik u zameni teza izneo opasnu tvrdnju o tome da je neko „krenuo na Srbiju” i da se radi o „urušavanju sistema”. Poistovećujući sebe sa državom i sistemom Nikolić ponavlja grešku svojih prethodnika, a jedini koji je bio i država i sistem zvao se Josip Broz Tito

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovo je napao „Blic“ i našu kompaniju. Zbog toga smo ponovo prinuđeni na polemiku sa predsednikom.

NIKOLIĆ: Neki listovi kojima se ne sviđa što sam predsednik i kojima se ne sviđa što sam ovakav predsednik… neki listovi koji uopšte ne znaju šta je to novinarstvo i koji dozvoljavaju da sve o meni napišu, koji misle da je to slabost, a onog časa kad bih im odgovorio, rekli bi da sam postao diktator, koji misle da je sloboda medija ugroziti tuđe dostojanstvo, tuđ život, sniziti vrednost čoveku lažima samo zato što možeš u Srbiji da napišeš šta god hoćeš i da zato ne odgovaraš. Dakle, tim medijima ja neću nikad da valjam… Ja imam 35 naslovnih stranica novina „Blic” u kampanji koje su protiv mene. I dolazio je švajcarski ambasador sa predstavnicima kompanije koju su kupili i ja sam im pokazao i rekao, izvinite, ako je to moguće kod vas, moguće je i kod nas… samo nisam video da se u Švajcarskoj i Nemačkoj vaše novine na ovaj način bave ljudima koji vode državu…

BLIC: Da se pre nego što je izneo ovakve paušalne ocene predsednik Nikolić malo raspitao, saznao bi da su upravo novine iz naše kompanije pišući o korupcionaškoj aferi nemačkog predsednika Kristijana Vulfa dovele do njegove smene. Naime, nakon što je „Bild” saznao da je Vulf, kao guverner Donje Saksonije uzeo zajam od supruge bogatog prijatelja, nemački predsednik je pokušao da stopira objavljivanje vesti tako što je ostavio poruku na telefonskoj sekretarici glavnog urednika ovih novina. Vest je objavljena i predsednik Vulf je bio prinuđen da podnese ostavku!

U državi gde je Nikolić predsednik moguće je da njegov savetnik pritiska direktorku Agencije za privatizaciju iz ličnih interesa, a da pisanje o tome Nikolić predstavi kao „ispad medija” i „kontinuirano narušavanje ugleda institucije predsednika države.” Napominjući „da iako on može sve da izdrži”, ovaj put je rešio da odgovori. A evo i zašto?

NIKOLIĆ: …Oni su krenuli na Srbiju… Čini se da su krenuli mnogo ozbiljnije nego do sada i da, u stvari, oni urušavaju sistem. Ako neko proglasi Srbiju za diktatorsku zemlju, šta je u pitanju? To što im je odgovorio Aleksandar Vučić? A šta, ja nemam hrabrosti da odgovorim? Krijem nešto, imam putera na glavi? Hajde sad ću i ja da im odgovorim, hajde da meni neko kaže da sam diktator, da vidim čime će to da dokažu. Znate, predsedniku vlade kad god u vanrednoj situaciji naredi, mogu da kažu evo ga naređuje, diktator. Sve mogu da urade, ali ako krenu i na predsednika države i na predsednika vlade, o čemu se tu radi? Struktura vlasništva, jeste, pomenuo sam je, pa su mi rekli ti si protiv stranih investitora… Au, al‘ je napravljena fabrika sa hiljadu radnika u toj privatizaciji. Kako nikom ne pade na pamet da napravi takvu fabriku!

BLIC: Veliki je problem to što je predsednik u zameni teza izneo opasnu tvrdnju o tome da je neko „krenuo na Srbiju” i da se radi o „urušavanju sistema”. Poistovećujući sebe sa državom i sistemom Nikolić ponavlja grešku svojih prethodnika, a jedini koji je bio i država i sistem zvao se Josip Broz Tito. Znamo kako je završila i ta država i njen sistem! Predsedništvo je samo jedna od institucija države, predsednik je promenljiva figura i kritičko pisanje o njima ne može biti napad na državu, već pre može pomoći da se ona stabilizuje.

Država treba da se brani u dečjim bolnicama gde fale pedijatri, u klinikama gde su zbog korupcije svi ginekolozi u zatvoru, na drumovima gde nam točkovi uskaču u udarne rupe, na utvrdama reka koje popuštaju od jače kiše, u vojsci koja će ostati bez rezervnog sastava, na nebu gde fale borbeni avioni koji po međunarodnoj obavezi moraju da ga kontrolišu, u fabrikama lekova gde je pronevereno desetine miliona evra, u malinjacima čiji plod seljaci izručuju po asfaltu, na praznim protivgradnim stanicama…

A što se tiče maliciozne opservacije o fabrici – fabrika nismo, ali smo medijska kuća koja upošljava 700 ljudi, redovno uplaćuje plate radnicima i ispunjava sve obaveze prema državi!

NIKOLIĆ: To što ću da budem na naslovnoj strani jednih novina, baš me briga. Ako hoće da ih pustim u kupatilo, neka sede tamo i nek čekaju šta li radim u kupatilu.

BLIC: Zahvaljujemo se na ponudi predsedniku, ali mi nismo vodoinstalateri, a još manje voajeri. Što ne znači da nećemo pratiti šta on radi van kupatila i sličnih prostorija, jer to nam je profesionalna obaveza. Naročito, ako se stvari koje su rezervisane za toalet prenose u javni diskurs.

NIKOLIĆ: Ja imam negativno mišljenje o tome kako ljudi vode medije. Nisu tu krivi novinari… Ima li novinarstva u Srbiji, ima li analize?

… Ja kad bih uređivao novine, kad bih bio novinar, ja bih dao samo da mi ukaže na gramatičke greške, to je u redu, nek lektorišu. Da mi neko vrši cenzuru? Da ja izdajem novine u 100.000 primeraka, da ih prodam, zaradim novac, da mi se reklamiraju državna i javna preduzeća i da se žalim na cenzuru, e pa malo je to previše. Kakva je to vrsta cenzure? Što ne kažu kakva cenzura?

BLIC: Umesto što se uživljava u ulogu novinara i teoretiše o novinarskoj hrabrosti, bilo bi mnogo celishodnije da predsednik radi na atmosferi u kojoj za naš posao neće biti potrebna samo hrabrost, a sad nam je to jedini adut. I samo što je održao predavanje šta bi bilo da je on novinar, Nikolić je nesvesno priznao da se javna i državna preduzeća mogu oglašavati samo u medijima lojalnim vlastima.

NIKOLIĆ: Ovde mi se čini da su mnogo ozbiljnije stvari u pitanju a pošto imam više iskustva nego neki tamo koji se usuđuju da pišu o meni godina, onda ja predosećam gde se to valja i šta se to dešava. Kome bi odgovarao haos u Srbiji?

BLIC: Nikome, i mi se već 18 godina, koliko naše novine postoje, u domenu svog posla upravo borimo za uvođenje reda i odgovornosti, čega se predsednik Nikolić dosetio tek pre neku godinu.

Autor Uredništvo Blica

Izvor Blic, 11. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u