DEMISTIFIKACIJA FEMENA ILI NI FEMINIZAM NI ANTIFAŠIZAM

MILENA FIORE Veze Femena sa neonacističkim grupama u Ukrajini, poput Svobode i Desnog sektora,...

MILENA FIORE

Veze Femena sa neonacističkim grupama u Ukrajini, poput Svobode i Desnog sektora, su ne samo dokazani nego i vrlo čvrste

Femen, proteklih meseci akreditovana kao avangardna feministička grupa koja se bori protiv patrijarhata i fašizma (za demonstraciju toga poslužilo je nekoliko demonstrativnih akcija protiv Nacionalnog fronta u Francuskoj) bile su i vrlo aktivne u delovanju protiv vlade u Ukrajini, što je završilo fašistoidnim državnim udarom sa trga Majdan.

Isto tako su medijski uočene njihovi performansi protiv ličnosti predsednika Janukoviča. Ti su performansi bili ne samo krajnje vulgarni već su pokazali unošenje pravog pravcatog varvarstva u političku borbu, čiji je cilj krajnje ponižavanje neprijatelja. Takve smo slike već videli u još dramatičnijoj situaciji – na fotografijama iz Gvantanama i Abu Graiba. Radi se o metodima i oblicima borbe koji su svetlosnim godinama daleko od ženskog pokreta i zato ih moramo osuditi i kao feministkinje i kao antifašistkinje.

S tim u vezi naročito gađenje izaziva fotografija jedne članice grupe koja pozira u Odesi, pred zgradom Sindikata u plamenu, dok su u toj istoj zgradi desetine antifašista ili živi izgoreli ili bili masakrirani.

femenodesaMislimo pred takvim prizorima iz stvarnosti da su te lažne radikal-šikerice, koje žele da budu akreditovane kao tobože leve grupe, sasvim otvoreno u službi imperijalizma, i zato bi trebalo imati budan kritički smisao kako bismo ukazali na neprihvatljiva svojatanja nasleđa feminizma i antifašizma.

Te Femen su na Zapadu prihvaćene kao smela feministička grupa, koja napadno predstavlja svoje stavove kako bi se borila protiv maskilizma (mačizma) i pogotovo protiv ugnjetavanja.

U Francuskoj i u ostalim zemljame EU prodavale su se za antifašiste, „pošto su protestovale na nekoliko skupova Nacionalnog fronta u Francuskoj i još nekim okupljanjima krajnje desnice. U Ukrajini, odakle potiču te devojke, njihovi kontakti koji ih povezuju sa neonacističkim grupama kao što su Svoboda i Desni sektor su ne samo dokazani nego i vrlo čvrsti. To dokazuje fotografija napravljena u Odesi sa nacističkom lomačom u pozadini, u kojoj gori Dom sindikata, sa desetinama, možda i stotinama ljudi. Ostale fotografije pokazuju Femen uz eksponente pokreta Svoboda.

Prevod JASNA TKALEC

Advance

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u