GARDIJAN: PENTAGON DAJE MILIONE ZA ISTRAŽIVANjE GRAĐANSKIH NEMIRA

Ministarstvo odbrane SAD finansira projekat čiji je cilj “razumevanje nestabilnosti u zemljama osrednjih, a...

Ministarstvo odbrane SAD finansira projekat čiji je cilj “razumevanje nestabilnosti u zemljama osrednjih, a ne samo niskih prihoda

Pentagon pumpa milione dolara godišnje u programe kojima se istražuju faktori odgovorni za izazivanje građanskih nemira širom sveta, piše londonski Gardijan.

U okviru američkog ministarstva odbrane takvim programima se od 2008. godine bavi tzv. Istraživačka inicijativa Minerva u partnerstvu s nekim američkim univerzitetima “kako bi unapredio bazično razumevanje tog ministarstva za socijalne, kulturne, bihevioralne i političke snage koje oblikuju regione u svetu od strateške važnosti za SAD”, navedeno je u Gardijanovom članku novinara Nafiza Ahmeda, a prenosi Raša Tudej.

Analizirajući dotične programe, Ahmed je došao do zaključka da su mnogi od njih direktno uključeni u slučajeve masovnih protesta i drugih vidova građanskih nemira širom sveta poslednjih godina – od revolucije u Egiptu 2011, do protesta prošlog leta u Istanbulu.

Između ostalog, Univerzitet Louel je nedavno dobio dva miliona dolara za projekat proučavanja ponašanja terorista. U okviru tog projekta istraživaće se i to kako se deca uključuju u terorističke pokrete i u čemu su takva deca slična, a u čemu različita, od dece vojnika ili one koju regrutuju razne bande.

Na Školi za međunarodne studije Denverskog univerziteta, Ministarstvo odbrane SAD finansira projekat čiji je cilj “razumevanje nestabilnosti u zemljama osrednjih, a ne samo niskih prihoda“.

Na to što Pentagon sponzoriše slične akademske projekte, u prošlosti se često gledalo sa sumnjom, pa i negodovanjem.

Američko antropološko društvo je postavljalo pitanje izvora finansiranja takvih projekata.

Direktor inicijative Minerva dr Erin Ficdžerald ističe da američko Ministarstvo odbrane ozbiljno shvata svoju ulogu u očuvanju bezbednosti SAD, njenih građana, saveznika i partnera i da Minerva pomaže da dotično ministarvo boljim razumevanjem uzroka nestabilnosti bude “spremnije za dinamičnu budućnost bezbednosnog okruženja”.

Izvor Tanjug, 14. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u