PET PORUKA IZ KREMLjA KOJE JE LAVROV DONEO U BEOGRAD

Rusija zadovoljna stavom Srbije oko Ukrajine, Moskva očekuje pomoć Beograda u OEBS i traži...

Rusija zadovoljna stavom Srbije oko Ukrajine, Moskva očekuje pomoć Beograda u OEBS i traži da ne odustajemo od projekta Južni tok

U svom „diplomatskom koferu“ ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ponedeljak u Beograd donosi pet ključnih poruka Kremlja: da je Moskva zadovoljna pozicijama Srbije oko Ukrajine, da očekuje našu pomoć u rešavanju krize kada preuzmemo predsedavanje OEBS, da ne odustajemo od „Južnog toka“, da će nastaviti da nam pomažu oko Kosova i u dizanju posrnule srpske privrede.

Ovako bi ukratko glasio spisak tema koje će se naći na stolu u razgovorima Lavrova sa srpskim državnim vrhom – predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Dolazak Lavrova, koji u Srbiju stiže iz Minska, prva je poseta jednog visokog ruskog zvaničnika Balkanu otkad je EU donela odluku da zaustavi gradnju Južnog toka. Zato će njegova poseta, po sagovornicima Novosti, imati i posebnu simboliku – da pokaže da je Rusiju teško istisnuti sa ovih prostora.

Ivan Mrkić, savetnik predsednika Nikolića, kaže nam da da Lavrov ne donosi „nikakve packe i ultimatume“, već naprotiv:

– Rusije je zadovoljna što u ukrajinskoj krizi nijednim potezom nismo zaoštrili odnose sa njima, a mi ćemo još jednom ponoviti našu poziciju i političke i vojne neutralnosti. S obzirom na to da preuzimamo predsedavanje OEBS, a da uživamo poverenje svih strana u konfliktu, ponudićemo maksimalnu pomoć u rešavanju problema u Ukrajini.

Mrkić očekuje i da jedna od glavnih tema bude Južni tok i jačanje ekonomske saradnje s obzirom na sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo s Rusijom.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative upravo tu vidi šansu da Srbija izvuče maksimum iz dobrih odnosa sa Moskvom:

– Lavrov će ohrabriti zvaničnike u Beogradu da ne menjamo stav oko Ukrajine i ne odustajemo od Južnog toga, a zauzvrat će ponuditi nove mogućnosti saradnje radi povećanja izvoza i privredne aranžmane.

I Predrag Simić, profesor međunarodnih odnosa, smatra da Lavrov ne donosi nikakav štap, već samo šargarepu:

– Očekujem da razgovori proteknu u izuzetno pozitivnoj atmosferi, ali sa podužim dnevnim redom. Moskva želi da zadrži uticaj na ovim prostorima, ali ne politikom pritisaka, već otvaranjem prostora pre svega za jaču ekonomsku saradnju. 

USKORO SUSRET SA PUTINOM I MEDVEDEVOM

Poseta Lavrova samo je uvod u dinamičnu diplomatsku aktivnost koja čeka Srbiju i rusiju narednih meseci. Naime, kako je u nedelju najavio premijer Aleksandar Vučić, on očekuje da se tokom leta sretne sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dimitrijem Medvedevom, sa kojima će, između ostalog, razgovarati i o Petrohemiji, Azotari, ali i ceni gasa.

Vučić je poručio da se Srbija pokazala kao iskreni prijatelj Rusiji i da nije uvela sankcije toj zemlji, da želimo u EU, ali i dobre odnose sa Moskvom i Berlinom, kao i da je to odgovorna politika, korisna za našu zemlju.

Autori D. M. – B. V.

Izvor Večernje novosti, 16. jun 2014.

 

ZAVETNICI DOČEKALI SERGEJA LAVROVA!

Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, u ponedeljak je doputovao u zvaničnu posetu Beogradu u okviru koje je posetio Groblje oslobodilaca Beograda i položio venac na spomenik palim ruskim herojima.

Lavrova su dočekali predstavnici Srpskog sabora Zavetnici, čija je delegacija takođe položila venac ruskim vojnicima stradalim u Drugom svetskom ratu. Portparol Zavetnika Milica Đurđević uručila je Lavrovu majicu Srpskog sabora Zavetnici sa natpisom “Srbi i Rusi, braća zauvek”. Ona je istakla da je ta majica simboličan poklon u znak ljubavi srpskog naroda prema Rusiji koja je za sve Srbe druga otadžbina i zahvalila se Sergeju Lavrovu na neizmernoj podršci koju Rusija pruža Srbiji. Okupljeni Zavetnici pozdravili su ruskog ministra povicima “Rusija, Rusija!”.

Polaganju venaca prisustvovao je i ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ruske ambasade.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u