JELICA PUTNIKOVIĆ: SVE GLASNIJA PODRŠKA JUŽNOM TOKU U EVROPI

Gerhard Rois, direktor austrijskog OMV pozvao je juče Evropu da ubrza realizaciju projekta Južni...

Gerhard Rois, direktor austrijskog OMV pozvao je juče Evropu da ubrza realizaciju projekta Južni tok

Rusija je u ponedeljak obustavila isporuku gasa Ukrajini, insistirajući da ova zemlja, dok ne plati dug za stare isporuke nove plaća avansno. Sve izvesnija opasnost da bi i Evropa mogla ostati bez ruskog gasa ako Ukrajinci počnu “zadržavati” isporuke ovog energenta namenjene kupcima na zapadu, pa evropski političari ublažavaju svoje stavove po pitanju izgradnje gasovoda Južni tok. Gerhard Rois, direktor austrijskog OMV pozvao Evropu da ubrza realizaciju ovog projekta. Iz Gazproma najavljuju da će ugovor za gradnju Južnog toka u Srbiji biti zaključen do kraja juna.

Samo dan nakon što je Gazprom obustavio isporuku gasa Ukrajini zbog toga što ne plaća već isporučene količine i buduće isporuke najavio samo uz avansno plaćanje Evropa je počela da strepi zbog sve izvesnije nestašice gasa. Političari su počeli da revidiraju stavove a privrednici javno da podržavaju alternativu ukrajinskim gasovodima – projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Gerhard Rois, direktor austrijskog OMV pozvao je juče Evropu da ubrza realizaciju projekta Južni tok.

OMV je, da podsetimo, krajem aprila sa Gazpromom potpisao memorandum o realizaciji projekta izgradnje austrijskog dela gasovoda Južni tok, kapaciteta do 32 milijarde kubnih metara godišnje, kojem će krajnja tačka biti u Baumgartenu, velikom austrijskom skladištu gasa. OMV je sa Rusima dogovorio i da može kroz južni tok transportovati sopstveni gas, koji dobija sa nalazišta na Crnom moru. Ovaj aranžman Rusa i Austrijanaca ruši glavni argument protivnika Južnog toka – odredbe Trećeg energetskog paketa, odnosno, da je Gazprom monopolistički vlasnik gasovoda.

Svestan da bi ga, na kraju mandata, neko mogao pozvati na odgovornost što nije dovoljno efikasno koordinirao pregovore Kijeva i Moskve oko ukrajinskog duga za gas evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je još u ponedeljak veče, dakle, istoga dana kada su pregovori neslavno okončani, priznao da bi Evropi naredne zime mogao nedostajati gasa i, izjavio da je “Južni tok projekt koji bi Evropska unija mogla prihvatiti.”

Etinger je čak najavio da će se pregovori EU i Rusije povodom Južnog toka nastaviti u što kraćem roku.

Ovo Etingerovo “posipanje pepelom” ne čudi jer, upravo mu ističe mandat u sadašnjoj prvoj garniture u Briselu. Sigurno mu za karijeru neće biti plus ako u finišu upravljanja sektorom energetike bude zaslužan ne samo za loše arbitriranje oko traženja rešenja za gasni spor Rusije i Ukrajine i za to što bi Kijev mogao da zavrne slavine ka Evropi već i za to što se pokazao kao veliki protivnik izgradnje gasovoda Južni tok. Jer, ovaj projekat nije kod svih u EU naišao na “nož”.

Sasvim je sigurno da Etinger nije jedini koji preispituje svojedosadašnje stavove po pitanju Južnog toka. Strah evropskih političara potpiruju jučerašnja eksplozija i požar na gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod u Poltavskoj oblasti u Ukrajini, koji povezuje nalazište na severu zapadnog Sibira sa Užgorodom u zapadnoj Ukrajini. Gasovodom se obavlja tranzit gasa za evropske potrošače.

Do eksplozije je došlo 17. juna, a prema prvim informacijama nema žrtava i povređenih.  Čuju se i spekulacije o diverziji, demanti da je eksplozija namerno izazvana…

Arsen Avakov, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine je juče u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu MUP Ukrajine teroristički napad nazvao ključnom verzijom eksplozije.

Istražni organi su pokrenuli krivični postupak po delu 3. člana 292 Krivičnog zakonika Ukrajine (Oštećenje objekata magistralnih naftno-, gasno- cevovoda). U slučaju da se potvrdi ključna verzija, delo će biti prekvalifikovano po članu „terorizam“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo energetike i industrije uglja Ukrajine konstatovalo je da gubitak gasa u eksploziji gasovoda kod Poltave iznosi oko deset miliona kubika, stoji u saopštenju ovog resora.

Eksplozija na gasovodu nije ugrozila tranzit gasa u Evropu, saopštila je pres-služba kompanije Ukrtransgas.

Zanimljivo je da ruski mediji izveštavaju da se eksplozija na ukrajinskom gasovodu dogodila zbog razhermetizacije, što je dovelo do curenja gasa i požara. Požar se, inače, raširio na kilometar od mesta eksplozije.

Dakle, sve je moguće jer, ukrajinski mediji su ranije prenosili pretnje nekih ondašnjih lidera da ukrajinske gasovode, kojima ruski gas stiže do evropskih potrošača treba uništiti, sve kako bi se Moskva ostavila bez prihoda od izvoza ovog energenta.

Juče su, vesti o sporu Ukrajine i Rusije zbog duga, zavisnosti Evrope od ruskog gasa, stavu raznih ključnih igrača o značaju gradnje gasovoda Južni tok… stizale jedna drugu. Za Srbiju je, svakako, najznačajnije to što je iz Moskve stigla vest da će ugovor za gradnju Južnog toka u Srbiji biti zaključen do kraja juna.

Ovo su, prema izveštaju Tanjuga, na jučerašnjem radnom sastanku najavili predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić.

Miler i Terzić su istakli zajedničku ocenu da se projekat izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok sprovodi strogo u skladu sa rasporedom, navedeno je u saopštenju Centralne kancelarije Gasproma u Moskvi.

Trenutno u Srbiji je u završnoj fazi tender za projektovanje, izgradnju i puštanje gasovoda u rad na teritoriji naše zemlje.

Tokom razgovora o pitanjima bilateralne saradnje dve zemlje u sektoru gasa, poseban akcenat je stavljen na podzemno skladište gasa Banatski dvor, koji je važna komponenta energetske bezbednosti Srbije. Ovo skladište sada puni gasom i za predstojeću grejnu sezonu u njemu će biti maksimalnih 450 miliona kubnih metara gasa, koji će moci da se koriste kao rezerva koja će nadomestiti redovne isporuke gasa ako tranzit ovog energenta kroz Ukrajinu bude obustavljen.ako

Srbija, inače, zimi troši oko 10 miliona kubnih metara gasa dnevno (ako su temperature niske potrošnja raste na oko 12 miliona) a iz Banatskog dvora se dnevno može ispumpati oko 4,5 milina kubnih metara gasa.

„Ovo će biti dodatna garancija pouzdanog snabdevanja potrošača ruskim gasom u Republici (Srbiji) sledeće zime,“ navedeno je u saopštenju Gasproma.

Da je dogovor Rusije i Srbije oko Južnog toka bez promene potvrdio je juče i Sergej Lavrov, šef Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koji je kolegi, Ivici Dačiću rekao da je siguran da je suspenzija radova po projektu Južni tok „privremena stvar“, jer ne postoji druga mogućnost da se obezbedi sigurno snabdevanje jugoistočne Evrope gasom, preneli su juče srpska i ruski mediji.

„Ja bih još jedanput istakao: Južni tok je jedino sistemsko rešenje za probleme u snabdevanju gasom jugoistočne Evrope“, rekao je ruski ministar i dodao da su Moskva i Beograd „potvrdili sve postojeće dogovore oko Južnog toka, kao i neophodnost realizacije ovog projekta“.

Prema rečima šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, problemi, koji su se pojavili u vezi izgradnje gasovoda Južni tok, treba da se rešavaju na relaciji Moskva-Brisel i Beograd ne može da utiče na te odnose. Dačić je istakao da je Srbija spremna za realizaciju projekta Južni tok i da ne postoji odluka o suspenziji radova.

„Mi smo spremni da nastavimo posao i smatramo da je realizacija Južnog toka naš nacionalni interes“, rekao je Dačić napominjući: „Ako je u Evropi izgrađen Severni tok, ne vidim ni jedan razlog d ase ne izgradi i Južni tok.“

Izvor Balkanmagazin, 18. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u