ODGOVOR ONIMA KOJI KRITIKUJU PUTINA DA JE IZDAO JUGOISTOK

NIKOLAJ STARIKOV Amerikanci su zapalili Ukrajinu da bi vatrom njenog požara do temelja spalili...

NIKOLAJ STARIKOV

Amerikanci su zapalili Ukrajinu da bi vatrom njenog požara do temelja spalili čitav ruski svet

Da bi se ocenila situacija na Jugoistoku Ukrajine, emocije treba ostaviti po strani. To je teško – emocije stežu kad gledaš granatiranje Slavjanska i Luganska, kad čitaš o žrtvama Mariupolja i Donjecka. Ali, ako hoćemo da razumemo razvoj situacije, potrebno je da mirno sve odmerimo i izvedemo odgovarajuće zaključke. Da probamo.

Osnovna teza koja u poslednje vreme počinje da ispunjava ruski internet uslovno se deli na dva dela iako su to zapravo dva dela iste celine. Ta dvostruka teza zvuči ovako. Njen prvi deo: Rusija ne pomaže Jugoistoku, a pošto je tako, onda je Putin predao Jugoistok. Drugi deo: Rusija treba da pošalje trupe u Ukrajinu, a pošto ne šalje – onda je Putin predao Jugoistok.

U takvim razmišljanjima emocije zaista guše, zdravorazumskog i državničkog mišljenja uopšte nema. Razmotrimo ove teze, ostavljajući emocije po strani.

ukrajinajun

1. Rusija ne pomaže Jugoistoku. Putin je predao Jugoistok

Tako čudan zaključak izvodi se na osnovu toga što ukrajinska armija i užurbano formirani kazneni bataljoni Nacionalne garde napadaju na Novorosiju, koja je izjavila da ne želi da živi pod vlašću onih koji su izveli državni prevrat u Kijevu. Oni bombarduju, granatiraju iz topova i minobacača razna naseljena mesta, ali ne mogu da ih zauzmu već više od… A koliko dugo pripadnici organa sile koji se potčinjavaju Kijevu ne mogu da zauzmu Slavjansk?

Stvarno koliko? Evo, zapamtite, 16. april 2014. godine bilo je objavljeno: pripadnici narodne odbrane zaplenili su nekoliko borbenih vozila i dovezli ih u grad. A ovo nije sam početak hrabrog otpora tog grada. Od tog momenta već je prošlo dva meseca. Grubo rečeno – sila naoružana savremenom tehnikom već više od dva meseca juriša na naseljeno mesto u kojem sedi grupa branilaca junaka. Opkoljenih i bez pomoći spolja? A otkud narodnoj odbrani oružje? Otkud im municija za dva meseca borbe? U Brestskoj tvrđavi brzo su potrošeni meci, za nekoliko dana. U Slavjansku za dva meseca nisu potrošeni. Pravo čudo.

U Slavjansku se ne nalazi narodna odbrana, nego čarobnjaci. Ili je, možda, razlog malo prozaičniji? Neko u grad dovozi municiju. A ko bi to mogao da bude, ne znam. A ne dovoze samo metke i municiju za minobacače. Kod opkoljenih branilaca Slavjanska pojavili su se mobilni protivraketni sistemi (PRK). I ukrajinski helikopteri počeli su da padaju.

Ukupno je bilo 19 borbenih mašina, na današnji dan ostalo ih je svega 10. Jesu li ih praćakama poobarali? Nisu. Iz PRK. Otkud PRK u Slavjansku? Otkud oni u Lugansku, otkud u Gorlovki? Zašto su lovci prestali da lete iznad Donjecka? Plaše li se praćki i mitraljeza? Ne. Plaše se PRK, kojih ima mnogo, veoma mnogo. Možda će nam neko došapnuti sa kojeg ukrajinskog skladišta su uzeli te mobilne protivraketne sisteme? Stvarno je zanimljivo.

Treba izučavati iskustvo narodne odbrane Novorosije: kako i otkuda nabavljati potrebno naoružanje, posebno raketno, ako ti niko ne pomaže. Uopšte niko i nikako. A ti baš sve nađeš sam. Stvoriš od vazduha. Možda je narodna odbrana u borbi zaplenila par vozila sa PRK? Mada šta će ukrajinskim pripadnicima sile da ih dovlači u zonu borbenih dejstava jer lete samo ukrajinske letelice, a odbrana nema ništa u vazduhu?

Ali oni koji govore da Rusija ne pomaže Jugoistoku – bolje vide. Tako ćemo i zapisati. Ne pomaže ničim, uopšte ničim. To što su ukrajinski avioni počeli da padaju veoma često – to je zasluga isključivo DNR i LNR – odnosno narodne odbrane Novorosije.

Inače, interesantno je kako im uspeva da za nekoliko dana nauče rudare i druge civile koji su došli u narodnu odbranu da tako precizno pucaju iz PRK? Pred nama je otkriće u ratnoj veštini – profesionalna obuka za nekoliko dana. Od njih treba učiti – mir postaje sve teži i opasniji. Evo, stručnjak kaže da se takvo gađanje može naučiti za dva-tri sata. Nećemo polemisati sa stručnjacima. Samo, naučićete da pucate, a da pogađate? Ako imate svega šest PRK, da li će te poveriti novajliji rudaru da puca?

Idemo dalje. Niko ne pomaže Novorusiji. Uopšte niko. I samo radi spasavanja izbeglica, narodna odbrana uzima pod kontrolu stotinu kilometara državne granice između Rusije i Ukrajine. Da bi mame i deca mirno i komforno prelazili u Rostovsku oblast.

Neka je tako. Slažemo se. Putin predao Jugoistok, stvarno predao. Ali otkud su se u LNR odjednom pojavila tri tenka koja već učestvuju u borbama? Jesu li ih našli na putu? Oteli u borbi? Skinuli sa postamenta? Sa postamenta sigurno nisu – reč je o tenkovima T-64, a ne T-34.

A eto, naši američki „partneri“ misle drugačije: „SAD smatraju da je Rusija prebacila separatistima u Istočnoj Ukrajini teško naoružanje i tehniku uključujući i ruske tenkove i artiljerijske sisteme“, saopštila je sekretar za štampu Stejt departmenta Mari Harf.  Po njenim rečima, SAD raspolažu informacijom da je Rusija prvo na jugozapadu Rusije koncentrisala tenkove koje više ne koriste ruske trupe, a neki od tih tenkova nedavno su se otuda pokrenuli. Ta tri tenka juče su sa strane Rusije presekla granicu Ukrajine, izjavila je Hraf, pozivajući se na vladu Ukrajine“.

Ali oni koji osuđuju Kremlj i u srdžbi stežu pesnice, naravno, bolje vide. Jer, apsolutno je očigledno da se američka propaganda naprosto zauzima za Putina koji ništa ne čini za Novorosiju, nastojeći da mu pripiše nepostojeće postupke.

Još jedan argument onih koji „raskrinkavaju“ rusku vlast, prekorevajući je zbog pasivnosti sadrže intervjui i video-obraćanja komandanta narodne odbrane Igora Strelkova, koji rukovodi borbom Slavjanska (najmanje njome). Njegovi govori uvek su isti. Ničega nema, nikoga nema, sve je loše. Ne znam čime da se branimo. I tako mesec i po, dva. Sutra s poslednjim metkom u borbu. I prolaze nedelje i meseci, a meci stalno poslednji i poslednji. I kaznena ekspedicija nikako ne može da uđe u grad.

A zašto vi verujete Strelkovu da bez ikakve podrške, bez isporuka naoružanja drži odbrambeni položaj sa malim brojem neobučenih i slabo obučenih branilaca u okruženju mnogo jačeg protivnika koji poseduje teško naoružanje? Ne osećate nesklad između reči i realnosti?

Svakim svojim intervjuom Strelkov daje Rusiji alibi. Meni niko ne pomaže, sve samo po sebi uspeva. Naša konjica je na ispaši. Zašto Strelkov tako govori? Zato što je potrebno da Rusija ne bude strana u konfliktu. Samo tako ona može efikasno da iskoristi diplomatske kanale za pritisak na Kijev. A sam Kijev i SAD, koje stoje iza njega, iz petnih žila nastoje da Rusiju uvuku u rat.

Sprovode genocid civilnog stanovništva, bombarduju, ubijaju. Ne daju humanitarni koridor. Opkoljavaju ambasadu, ponašaju se podlo na pregovorima, ne plaćaju, upadaju oklopnim vozilima na rusku teritoriju.  Nikad se ne zna – uskoro će pripucati na teritoriju Rusije. Naravno, slučajno.

Još nešto. Koga je Rusija predala – pa, Gadafija. Za njega nije bilo nikakvih isporuka naoružanja i nikakve diplomatske podrške. Njegov otpor je slabio dok se potpuno nije završio. A za Bašara Asada bilo je isporuka oružja i ima. Zato i postoji Sirija. I, pošto se nisu snašli sa Sirijom – bojovnici prelaze u Irak. Nema razlike u tome gde će da počne da se gradi islamski kalifat, toliko potreban Sjedinjenim Državama.

Znači, otpor narodne odbrane Novorosije ne slabi nego se povećava. Količina oružja ne opada, već raste. To izaziva ogromnu zabrinutost kijevskih gospodara i njihovih zapadnih tutora i njihove konstantne optužbe i pretnje upućene Kremlju.

ukrajinajun02

2. Rusija treba da pošalje trupe u Ukrajinu, a pošto ne šalje, onda je Putin predao Jugoistok

Onima koji aktivno uvlače Rusiju u rat želim da postavim nekoliko pitanja. Hoćete li da Rusija uvede svoju armiju na teritoriju druge države čija vlada to uopšte ne traži, a vladu koja to zahteva za sada niko nije priznao i ona ne kontroliše čak ni grad u kojem se nalazi (aerodromi Donjecka i Luganska su pod kontrolom hunte)? Hteli biste da Rusija uvede zabranu leta u zoni iznad Novorosije? Jeste li sigurni da ćemo dobiti rezoluciju UN koja dozvoljava ulazak trupa i uspostavljanje takve zone?

Ja lično, siguran sam da će SAD staviti veto na takvu rezoluciju. A oni su imali rezoluciju za Libiju, a Rusija i Kina nisu stavile veto. Zašto? To pitajte Dmitrija A. Medvedeva i šefa kineske komunističke partije. Prema tome, na međunarodnom nivou mi nećemo dobiti legalizaciju za naše delovanje. A bez toga takvi koraci jednostavno se zovu – agresija. Rećićete da Zapad takođe nije uvek imao rezoluciju UN za svoje delovanje. Tako je. Ali Zapad je bio i jeste mnogobrojan i niko ne može da mu nametne blokadu i ne namerava. A to se protiv nas može učiniti.

ukrajinajun03

Još jedno pitanje za one koji su spremni da pošalju našu armiju u zonu ratnih dejstava bez odobrenja UN. Jeste li završili sa opremanjem armije? Je li sve u redu i nemamo razloga da brinemo? Jesmo li jaki kao nikad?

A ako Amerikanci i NATO uvedu zonu zabrane leta za naše rakete i avione koji će realizovati režim naše zabrane leta u zoni nad Ukrajinom? Uzmu i obore naš avion ili raketu, kako ćemo reagovati? Da pošaljemo tenkovski odred u proboj prema La Manšu? Da počnemo rat sa čitavom Evropom i Sjedinjenim Državama, plus Kanada i Australija?

Pa to je SAD samo i potrebno. Oni čekaju takve postupke. Njima je potreban konflikt, njima je potreban rat, a vi hoćete svojim rukama da im taj poklon učinite. Zato što emocijama razmišljate, a ne hladnom glavom.

Inače, ko će nas podržati u tom ratu? Recite, baš je zanimljivo. ODKB? Belorusija i Kazahstan samo spavaju i sanjaju kako bi malo da ratuju sa NATO. Kirgizija? Tadžikistan? Jermenija? Sve je to ozbiljan oslonac u potencijalnom konfliktu sa čitavim svetom.

One će još i odbiti da pomažu. Zašto? Zato što po svim pravilima mi nećemo biti žrtva agresije kada nama treba pomagati, nego sam agresor. Nije slučajno što svi koji počinju rat uvek za njega – spremaju povod. A današnji  ukrajinski oklopni transporter koji se zaglavio u polju na ruskoj teritoriji – nije ubedljiv. Za uplitanje u ratni konflikt u kojem odmah izgledaš kao agresor, bez saveznika, bez krajnjeg cilja, sa izgledom na momentalne unutrašnje teškoće – treba biti pravi idiot, a ne razuman političar.

I najvažnije: ako mislite da ćete i taj rat gledati na televiziji, onda mnogo grešite. U najboljem slučaju, slušaćete ga preko radija sadeći krompir po njivama, a u najgorem – gledaćete ga svojim očima sedeći u rovu.

Da zaključimo. Danas gledamo novi talas informativnog rata protiv Rusije i lično predsednika Putina. Pošto je lično Vladimir Putin pomrsio račune Zapadu u ukrajinskoj krizi i već je pomrsio više nego jednom u drugim pitanjima (Sirija, Iran) – onda je njegovo diskreditovanje i uklanjanje sa vlasti nasušni zadatak za neprijatelje naše zemlje. Za napad na Putina dobar je bilo koji povod. Ponavljam – bilo koji. Važno je da postoji nezadovoljstvo koje se može raspirivati. Nije uveo trupe – predao je. Uveo je – odlagao je uvođenje i sad je kriv zbog žrtava kojih ne bi bilo da je odmah uveo trupe.

Odmah uveo – upleo je zemlju u avanturu, nije iskoristio diplomatiju – nema moralnog prava da dalje ostaje na vlasti. Kada je cilj napad – svakipostupak primaće se u negativnom kontekstu i apsolutno nije važno šta lider realno čini.

„Predaja“ Jugoistoka – jedan je od povoljnih povoda za početak takvog napada. Sada sa tom oštricom neće krenuti ni liberali ni peta kolona (kao ranije), nego patriote i nacionalisti. Ali to ne menja smisao i razorni rezultat za zemlju.

To je, zapravo, sve. Treba samo razumeti da SAD nisu naumile da unište Ukrajinu onako, bez razloga. I nisu zbog rata pored naših granica. Njima je potrebno da unište Rusiju, a razaranje Ukrajine samo je sredstvo za postizanje ovog njihovog glavnog cilja.

Sada da rastumačimo šta je potrebno Sjedinjenim Državama. One gube dah. SAD se guše od ogromnog državnog duga koji je već premašio 18,5 biliona dolara i nastavlja da raste ubrzanim tempom. One gube dah i u oblasti politike. Danas se to očigledno vidi u Iraku. Iz Sirije su potisnuti bojovnici koje su SAD naoružale i platile, a one same ne mogu da pobede Bašara Asada. Masovni stečaji kompanija po čitavom svetu, krah vlasnika obveznica SAD, kolaps indeksa i tržišta naduvanih hartija od vrednosti – to su trilioni izgorelog virtuelnog novca. Državni dug će se anulirati, vojno industrijski kompleks i ekonomija dobiće nove narudžbine iz čitavog sveta. To je njihova šansa da iskoče iz obrušavanja državnog duga i neminovnog bankrotstva.

Nama to nije potrebno. Rat nama nije potreban. Odugovlačenje konflikta nas samo učvršćuje. Ali u Donbasu ginu ljudi. I tu se rukovodstvo Rusije nalazi pred izborom: loša odluka ili veoma loša odluka. Poginuće stotine ili poginuće stotine hiljada, pa i milioni. To je užasan izbor, ali to je realna politika. Rusija ili pomaže Novorusiji da se oslobodi od fašista i sprovede debanderizaciju politike ili se sama upliće u ratni konflikt na teritoriji Ukrajine. Druga varijanta potrebna je Amerikancima i oni je na sve načine provociraju.

Amerikanci su zapalili Ukrajinu da bi vatrom njenog požara do temelja spalila čitav Ruski svet. To ne treba zaboraviti.

Prevela KSENIJA TRAJKOVIĆ

Fakti

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u