PETAR ISKENDEROV: EVROPA, GAS I INTERESI VESTINGHAUSA

Zašto Bela kuća i Stejt department od Kijeva zahtevaju da odustane od učestvovanja u...

Zašto Bela kuća i Stejt department od Kijeva zahtevaju da odustane od učestvovanja u ruskim energetskim projektima

Zahtev ruskog Gazproma firmi Neftogaz Ukrajina da gas plaća pre isporuke predstavlja logičnu posledicu provokativne i u mnogom samoubilačke politike koju je Zapad poslednjih nedelja vodio u vezi sa ukrajinskim dugovanjima za gas koji joj je Rusija već isporučila. Umesto da ubedi kijevske partnere da zaključe kompromisni sporazum, SAD i Evropska unija su faktički situaciju dovele u ćorskokak. Takvo stanje je korisno za američke političare i biznismene, ali je i za Ukrajince, i za Evropljane vrlo opasno.

Odluka ruske strane znači da od 16. juna Gazprom ukrajinskom transportnom sistemu šalje samo one količine gasa koje idu na tranzit, odnosno koje se isporučuju po evropskim ugovorima. Taj korak je izazvan hroničnim neplaćanjem isporučenog gasa od strane Naftogaz Ukrajine kao i nedostatkom validnih dokaza da Ukrajina namerava da reši taj problem. Dugovanje ukrajinske kompanije za gas koji je isporučen, i za koji je rok za plaćanje prošao, iznosi 4,458 milijardi dolara: 1,451 milijarda dolara za period novembar – decembar 2013. i 3,007 milijardi dolara za april i maj 2014. Pri tom, kako se to podvlači u OAO Gazpromu, „ni za juni nije ništa plaćeno u roku koji su strane ugovorile, mada je profaktura za juni Ukrajini dostavljena. 1

Sada će svako nedozvoljeno povlačenje gasa koje izvrši ukrajinska strana, a sličnih slučajeva je do sada bilo i u periodu koji je za Kijev bio mnogo povoljniji, značiti da će evropski potrošači dobijati manju količinu gasa od ugovorene. Predsednik Gazproma Aleksej Miler je evropske partnere već upozorio da će Rusija uvesti ograničenje na prebacivanje gasa kroz Ukrajinu za one pravce, gde u tranzitu dođe do smanjenja količine gasa. Pri tom, on se dogovorio sa Evropskom komisijom da će se, ako dođe do prekida u isporuci gasa Evropi dok gas ide preko Ukrajine, povećati količina gasa koja se šalje Evropi sistemom OPAL 2. Taj gasovod predstavlja deo sistema Severni tok i sada funkcioniše samo sa pola snage, prema situaciji… u zavisnosti od Evropske komisije.

Zašto Evropljani nisu naučili ništa od prethodnih „gasnih skandala“ u vezi sa Ukrajinom? Uzrok su svesni proračuni SAD i EU koji su iz različitih razloga, ali solidarno, prekinuli rusko-ukrajinske pregovore u vezi sa gasom.

Motivi SAD su shvatljiviji. Za Vašington sadašnji konflikt predstavlja nastavak mnogo razgranatije igre ne samo na ukrajinskom energetskom polju, već i na energetskom polju čitave Centralne i Istočne Evrope. Cilj Sjedinjenih Država je da se ceo region prebaci na isporuke koje su u rukama i pod kontrolom američkih firmi i struktura. Nije slučajno da je glavni signal pobedniku predsedničkih izbora u Ukrajini, Petru Porošenku, stigao od predsednika SAD Baraka Obame preko poziva ne da prekine vojna dejstva u svojoj zemlji i počne stvarne pregovore, već da diversifikuje uvoz energenata tako da se „smanji zavisnost od ruskog gasa“.

Pri tome se uopšte ne radi samo o gasu. Poslednjih godina Amerikanci su pod izgovorom da treba da se vode razgovori o potrebi borbe sa „ruskom ekspanzijom“, pokušali da preuzmu kontrolu nad ukrajinskom atomskom energetikom. Pokretačka snaga američke ekspanzije je američka elektrotehnička i atomska kompanija Westinghouse Electric Company. Ta kompanija kontroliše 20% svih svetskih isporuka reaktorskog goriva – elemenata koji oslobađaju toplotu, kao i oko 50% svih komercijalnih energetskih blokova u svetu.Od 90-h godina prošlog veka Westinghouse Electric Company pod okriljem američkih vlasti i tajnih službi vrši agresivnu kampanju koja je usmerena na sticanje kontrole nad kompletnom atomskom energetikom Centralne i Istočne Evrope i postsovjetskog prostora.

Širenje Westinghouse Electric Company u regionu je usporeno posle havarije njenih blokova u nuklearnoj elektrani „Temelin“ u Češkoj i u Južnoukrajinskoj AE. Tako da sadašnji ćorsokak sa gasom koji su provocirali sami Amerikanci, dozvoljava Westinghouse-u da računa na revanš.

Još krajem juna prošle godine ta kompanija je objavila saopštenje zahvalnosti vladi SAD za podršku projektima te kompanije u inostranstvu. U dokumentu je rečeno da je kompanija Westinghouse Electric Company „na pravi način“ ocenila „napore niza zvaničnih lica i ustanova vlade SAD kojima je pružena pomoć kompaniji Westinghouse i drugim američkim kompanijama u nastavljanju biznisa na svetskom tržištu nuklearne energetike, pozivajući se na napore državnog sekretara Džona Kerija iz ovonedeljne posete Indiji kao na najnoviji primer te podrške“. Prema rečima Denija Roderika, predsednika i generalnog direktora Westinghouse Electric Company, „postoji i vrlo jaka podrška vlade SAD našim naporima u Češkoj Republici, u kojoj se naša tehnologija AR-1000 rangira kao prva po rezultatima razmatranja podnetih zahteva“. „Podrška vlade SAD pomaže da se na svetskim tržištima sačuvaju uslovi koji su dostojni američkih kompanija“ – priznaje predsednik Westinghouse Electric Company3.

Zbog toga Bela kuća i Stejt department SAD danas od Kijeva zahtevaju da odustane od učestvovanja u ruskim energetskim projektima.

Što se tiče Evropske unije, Brisel koji radi u američkom interesu, faktički preti energetskoj stabilnosti snabdevanja Evrope za koju se, kako se kaže, toliko zdušno bori na pregovorima sa Moskvom. EU je pokušala da iskoristi situaciju kako bi „idući na povećanje“ pokušala od Rusije da za sebe dobije maksimalne ustupke koji se odnose na cenu gasa i priključivanje Moskve Trećem energetskom paketu. Međutim, pošto je odbila kompromisnu varijantu koju je predložio „Gazprom“, Evropska unija rizikuje da se ove godine ponovi zima 2008. – 2009. godine. Tada je kao rezultat postupaka Kijeva došlo do značajnog smanjenja isporuka gasa kroz Ukrajinu. Po zemljama statistika je uverljiva: za države kao što su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Nemačka, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska i Hrvatska isporuke gasa su smanjene za 100%, odnosno – potpuno su prekinute! ZaAustriju, Italiju i Poljsku su smanjene za 90%, Češku za 75%, a Francusku za 70%4.

Nije slučajno komesar EU za energetiku Ginter Etinger odmah posle odluke Gazproma da se Ukrajini uvede plaćanje gasa unapred, pre isporuke, pokušao da krene „u rikverc“. Izjavio je da ne sumnja da će Rusija izvršavati svoje obaveze koje se odnose na isporuku gasa Evropskoj uniji5. On je čak pretpostavio da i on može da podrži projekat „Južni tok“6. Međutim – šta i evropskog komesara i celu Evropsku uniju obavezuje i čime oni odgovaraju za svoje postupke?

_________

Uputnice:

[1] http://www.gazprom.ru/press/news/2014/june/article193447/

[2] http://www.vestifinance.ru/articles/43938

[3] http://www.atominfo.ru/newse/l0830.htm

[4] http://www.reuters.com/article/2009/01/06/us-russia-ukraine-gas-sb-idUSTRE50531Q20090106?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0

[5] INTERFAKS 16.06.2014 13:21

[6] ITAR-TASS 16.06.2014 13:31

Izvor Fond strateške kulture, 29. 06. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u