RAZLIKUJU LI SE POLITIKA NIKOLIĆA I VUČIĆA PREMA SRPSKOJ?

s NENAD KECMANOVIĆ Šta znači kada S Biševac piše da je „Vučićeva transformacija iskrena,...

s

NENAD KECMANOVIĆ

Šta znači kada S Biševac piše da je „Vučićeva transformacija iskrena, a Nikolić ionako pripada prošlosti

Konzervativni rusofil Toma je za Gavrila Principa, a reformatorski germanofil Aca – za Franju Ferdinanda!

Glupost, naravno, ali savremene političke igre bez granica oko obeležavanja godišnjice Sarajevskog atentata, Mlade Bosne i početka Velikog rata ne prestaju, a broj učesnika raste. Tako se u sve uključila i Safeta Biševac, novinarka beogradskog dnevnog lista Danas u svojoj kolumni Resetovanje i redakcijskom komentaru (24. juna 2014).

Krenulo je još tokom prošle godine, kada su se oko organizacije planirane međunarodne manifestacije u Sarajevu angažovale najpre francuska a zatim austrijska ambasada ne bi li u projekat uvukli sve bh. istoričare. Oni iz RS su insistirali na paritetnom učešću u svim elementima zajedničkog projekta, a, kada su to komšije izigrale, ambasadori su stali na sarajevsku stranu. U međuvremenu je Opština Stari Grad – Kanton Sarajevo inicirala podizanje spomenika „svome” prestolonasledniku Ferdinandu umesto „teroristi” Principu, pa odustala. Na ulaz u obnovljenu Gradsku većnicu stavila je ploču sa antisrpskom porukom, pa je u ime EU intervenisao Sorensen itd., itd.

POZIV IZ SARAJEVA

Tako je srpska strana paralelno obeležavanje stogodišnjice velikih događaja organizovala u SANU, uz pozdravne govore predsednika Srbije i Srpske, u ANURS, uz učešće istoričara iz Srpske, Srbije i Rusije, i u Andrićradu, gde se na performansu Emira Kusturice okupila nacionalna elita s obe strane Drine, plus njegovi i srpski ugledni prijatelji iz sveta. I Nikolić i Vučić su odbili poziv iz Sarajeva i obojica prihvatili poziv iz Andrićgrada, ali to se izgleda nije dopalo pristalicama normalizacije odnosa Beograd-Sarajevo na račun srpsko-srpskih veza.

U dužem razgovoru povodom Mlade Bosne, Sarajevskog atentata itd. predsednik Nikolić je za RTRS ušao i u današnje probleme susedne zemlje, te pomenuo nacionalno-entitetske antagonizme, koji vuku korene iz stogodišnje prošlosti. Na to je novinarka S. Biševac u ime redakcije Danasa pohitila da zatraži reakciju premijera Vučića, koji je odgovorio kratko i protokolarno: „Vlada Srbije poštuje državni suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednako kao i dejtonski status Republike Srpske“. Elem, niti je Nikolić osporio suverenitet i integritet BiH niti je Vučić rekao da je BiH idilična zajednica tri naroda u dva entiteta. Ipak, iskonstruisana disonanca poslužila je kao šlagvort da se S. Biševac u potpisanom i redakcijskom komentaru u istom broju Danasa okomi na predsednika kao kamufliranog i potapše premijera kao mogućeg reformatora.

„Bilo bi lepo kada bi predsednik Srbije i ostali zvaničnici, umesto što zaviruju u komšijsko, više vodili računa o svom dvorištu. (…) U intervjuu RTRS Nikolić tvrdi da želi svim narodima ovog prostora svako dobro, štaviše nudi pomoć, ali u BiH ništa ne štima. (…) Čini mu se da BiH teško može da opstane”, zamera Safeta Biševac svome predsedniku. Svesno ili ne, ona previđa da polovinu teritorije BiH čini RS sa oko 90 odsto Srba, da ima visoku entitetsku autonomiju, da je Srbija za sve Srbe „matica”, da Srbija sa Srpskom ima međunarodno priznate specijalne veze te da je sasvim legitimno da Toma „zaviruje” preko Drine. A da BiH teško opstaje kao država, to je bar opštepoznato i, da je kojim slučajem rekao suprotno: da je čvrsta i stabilna, svako bi to shvatio kao ironiju. I sama S. Biševac je zbog toga naziva „nesrećnom zemljom”.

DodikNikolic-1001

SVOJTA I LETOVANjE U TURSKOJ

„Od kraja rata u BiH nije se pojavio nikakav lepak da poveže BiH”, citira novinarka svog predsednika. A zatim uzvraća: „Ima li, predsedniče Nikoliću, magneta da vrati Kosovo i lepka da poveže južnu srpsku pokrajinu sa Srbijom?”, a zatim ga podseća da je „Srbija jedina bivša federalna republika koja je prilikom raspada SFRJ izgubila deo teritorije”. Iz toga se objektivno nameće zaključak da iz istih razloga iz kojih je Srbija ostala bez „južne pokrajine” i BiH bi mogla ostati bez „manjeg entiteta”, odnosno 49 odsto teritorije, ali Safeta, čini se, ima neke druge kriterijume.

„Nikolić je ponovio da predstavnici Srbije neće ići u Sarajevo na obeležavanje stogodišnjice 1914. Srbija će povodom ‘revizionističkog’ natpisa na Gradskoj većnici ponovo dokazati svoj autizam …”, prigovara Safeta svome predsedniku, a propušta da kaže da je natpis antisrpski, da ga je kao takvog osudio i predstavnik EU u BiH i da iz istih razloga tamo neće otići ni premijer Vučić. Zašto to prećutkuje?

„Zato što bi bilo dobro da vreme pokaže da je Vučićeva transformacija iskrena, a Nikolić ionako pripada prošlosti“, piše Safeta Biševac u nepotpisanom redakcijskom komentaru.

U tom tekstu takođe stoji kako se „čita između redova da Vučić mora da se ograđuje od Nikolića” i da se „pretpostavlja da zbog njegovih izjava mora da se pravda u Berlinu”. A ovo „čita se između redova” i „pretpostavlja se” valjda treba da znači da se stvarno zbilo ono što se Safeti snilo. Ipak, najteža optužba na Nikolićev račun jeste veza sa predsednikom RS. Ni u potpisanom ni u nepotpisanom tekstu nije moglo bez Dodika: „Nikolić podupire Dodika u predizbornoj kampanji u Srpskoj iako je ovaj podržao Tadića na izborima u Srbiji. A nije ni čudo kada obojica slute raspad BiH.”

I, na kraju, Nikolićevu opasku na RTRS „da se sve više Bošnjaka izjašnjava kao Turci” ona komentariše: „Mi Bošnjaci ne volimo da nas iko svojata, bilo Srbi bilo Turci. A što mnogi od nas vole Tursku, potpuno je normalno. Ko ne bi voleo tako lepu zemlju u kojoj živi nekoliko miliona građana bošnjačkog porekla i posredstvom koje su naši preci, u vreme Otomana, prihvatili islam. Ja volim Tursku i redovno letujem tamo. Letovao je i Nikolić više puta. Ali on u ekskluzivnom rizortu sa pet zvezdica, a ja u hotelima sa tri zvezdice ili kod svojte.” Teško je razumeti šta njoj zapravo smeta? Da li to što ona nije bila u boljem hotelu, a predsednik njene države u slabijem? Ili to što nisu bili zajedno, sa tri ili pet zvezdica? Ili možda to što Nikolić nema svojtu u Turskoj nego u Srpskoj.

Naposletku, u Andrićgradu kod Kusturice okupili su se Vučić i Dodik, zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejom, dok je Nikolić bio na Gazimestanu. Jeste da se Safeti baš ništa ne uklapa, ali bi joj bar sada trebalo da bude sve jasno. Makar joj ne bilo drago.

Pres RS

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u