FJODOR LUKJANOV: PUTIN RAZUME POZICIJU SRBIJE

Rusija ne želi da Srbiju odvoji od Evrope. I u EU postoje zemlje koje...

Rusija ne želi da Srbiju odvoji od Evrope. I u EU postoje zemlje koje intenzivno sarađuju s Moskvom, smatra analitičar Fjodor Lukjanov

Moskva pozitivno ocenjuje podršku Srbije „Južnom toku”, kao i njenu poziciju prema Ukrajini, gde je dovoljno što se Beograd nije priključio sankcijama protiv Rusije, ocenjuje ruski analitičar Fjodor Lukjanov, koji smatra da će upravo „Južni tok” biti jedna od glavnih tema predstojeće posete srpskog premijera Aleksandra Vučića Moskvi.

„Putin odlično razume da je Srbija u dosta složenoj geografskoj i geopolitičkoj situaciji. Kao kandidat za člana EU, tesno je povezana s Unijom ekonomijom i zato Beograd neće, niti bi bilo pravedno od njega tražiti da potpuno protivreči evropskoj politici i otvoreno se suprotstavlja mejnstrimu koji postoji u Evropi”, kaže Lukjanov.

Na pitanje očekuje li bilo kakve pritiske Moskve na Beograd u pogledu većeg približavanja ruskom viđenju krize u Ukrajini, on ističe da nema dileme da neće doći do toga da Srbija prizna Krim kao deo teritorije Rusije.

„Srbija to ne može da uradi ni po kakvim kriterijumima, ni kao zemlja povezana sa EU, niti kao zemlja koja je izgubila deo teritorije kao rezultat žestoke primene sile. Ali mislim da u Moskvi dosta cene činjenicu da se Srbija nije priključila nikakvim sankcijama protiv Rusije”, navodi Lukjanov, koji je glavni urednik uglednog časopisa „Rusija u globalnoj politici”.

Rusija je, ističe, zadovoljna i pozicijom Srbije prema „Južnom toku”, time što podržava taj projekat i ni na koji način ne namerava da ga se odrekne. „To je ono što je u ovom trenutku važno za Rusiju. Što se tiče Ukrajine, šta može Rusija više da traži od Srbije ? To što se Srbija ne priključuje sankcijama je po mom mišljenju dovoljno, tim pre što susedna Crna Gora nije bila obavezna da se priključi sankcijama, a učinila je to dobrovoljno”, napominje Lukjanov.

On očekuje da će osnovna tema Vučićevih razgovora u Moskvi, osim naravno „Južnog toka”, biti gas – njegova cena i dugovi Srbije za utrošeni gas. Na pitanje može li Srbija da dobije nižu cenu gasa, Lukjanov objašnjava da je gasni biznis u Evropi „jedinstven organizam” i da se zato cena gasa ne može tek tako proizvoljno odrediti, nekom sniziti ili povećati, a da se pri tom ne izvrši uticaj na čitavo tržište, ali da postoji mogućnost popusta. „Ne može se tako prosto promeniti način formiranja cene, kao što, na primer, Ukrajina traži da se promene uslovi gasnog ugovora. Ako Rusija pristane na promenu ugovora za Ukrajinu pojaviće se mnogi kandidati koji će reći – i mi hoćemo isto”, navodi Lukjanov.

Što se tiče srpskog duga za gas, on veruje da je Rusija zainteresovana da se to pitanje reši konstruktivno. „Dugovi svakako moraju da se plate, ali neće biti pritiska da se on vrati što pre, uzimajući u obzir podršku Srbije ’Južnom toku’ i ukupan kompleks odnosa. Tako da ako Srbija sama ne bude postavljala neke ultimatume Rusija je sasvim zainteresovana da to reši konstruktivno i ujedno nekim drugim dužnicima pokaže da se o svemu može dogovoriti kad postoji dobra volja”, ističe Lukjanov.

On dodaje da je Rusija zainteresovana da sačuva veoma prijateljske i tesne odnose s Beogradom, „ali reći da pri tome Moskva ima neke posebne planove prema Srbiji, da želi da je odvoji od Evrope – toga nema, niti će ga biti”.

Kaže, ne razume one koji smatraju da će Srbija u perspektivi morati da bira između EU i dobrih odnosa sa Rusijom. „Srbija se integriše u evropski prostor već neko vreme. Kada će postati članica EU ne znam, to verovatno ne zavisi samo od nje već i od stanja EU. Ali kako bilo da bilo, što se tiče saradnje, ekonomske, političke, bilo koje, između Srbije i Rusije, tome ne smeta zbližavanje Srbije s EU”, kaže Lukjanov i podseća da u Uniji postoje zemlje koje veoma intenzivno sarađuju s Moskvom.

Izvor Tanjug/Politika, 05. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u