IGOR STRELKOV: ZAŠTO SMO SE POVUKLI IZ SLAVJANSKA I KRAMATORSKA

Napadaju nas istinski fašisti, mi stvaramo Centralni vojni savet od svih komandira na terenu...

Napadaju nas istinski fašisti, mi stvaramo Centralni vojni savet od svih komandira na terenu

Ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Igor Ivanovič Strelkov dao je intervju o rezultatima događanja 6. jula.

Noću je ostvaren proboj iz Slavjanska koji je bio u okruženju ukrajinske armije. Zbog toga je bio organizovan diverzantski napad na pozicije neprijatelja. Napad je organizovala naša oklopna grupacija. Njen veći deo je, na žalost, poginuo. To je bilo povezano sa greškom komandanta grupe.

Od 80% do 90% ličnog sastava i 90% oružja uspeli smo da izvučemo iz grada. Prema njegovim rečima, evakuisane su porodice vojnika i simpatizera snaga samoodbrane, za koje bi ostanak u gradu predstavljao smrtnu opasnost.

Uoči proboja bile su organizovane maskirne aktivnosti: deo snaga samoodbrane je otvarao neprekidnu vatru i demonstrirao protivniku svoje prisustvo na pozicijama.

Nameravam da 7. jula svojom naredbom stvorim Centralni vojni savet u koji će ući svi najznačajniji komandiri sa terena. U tom organu mi ćemo usaglašavati pitanja dalje odbrane DNR i možda i dela LNR. Pored toga, spremam se da odredim vojnog komandanta Donjecka koji će vršiti sve njegove obaveze, a takođe uzeti na sebe ulogu komandanta garnizona.

Nacionalna garda se već iživljava nad mirnim stanovnicima Slavjanska, Kramatorska i Artemovska zbog svojih mnogobrojnih gubitaka. To je još jedna potvrda da su u velikoj zabludi ljudi koji veruju da će se spasiti od represije ukoliko jedinice odustanu od borbe.

Prevod sa ruskog http://rusvesna.su/news/1404593421

Izvor Fond strateške kulture, 06. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u