JEVGENIJ PRIMAKOV: NAJVAŽNIJE JE IZVUĆI NEMAČKU ISPOD AMERIČKOG PROTEKTORATA

Primakov stavlja do znanja da Rusiji trenutno nisu potrebni konflikti i da su u...

Primakov stavlja do znanja da Rusiji trenutno nisu potrebni konflikti i da su u igri globalni ciljevi za koje još nije došlo vreme da se realizuju

Konačno je se o Ukrajini izjasnio i bivši ruski premijer i šef diplomatije i obaveštajne službe Jevgenij Primakov. Ukratko, njegova pozicija je ova: Rusija je prinuđena da pođe na primirje jer joj preti potpuni prekid odnosa sa Zapadom, na šta nije spremna. Osnovni razlog je: tehnološka zaostalost koju možemo otkloniti samo uz pomoć Zapada.

Primakov to direktno govori: „U svetu koji se globalizuje, ukoliko budemo slaba karika – sa nama će u tom smislu razgovarati sa visine i dejstvovati protiv nas. Moramo ispravljati stanje. Ali kako sami?”.

Još je dodao da Rusija nema nameru da uputi armiju u Ukrajinu (dozvola je bila samo za slučaj napada na ruski Krim), jer bi intervencijom dovela u ćorsokak ne samo situaciju u zoni konflikta već i odnose sa Zapadom i započeti proces izlaska Nemačke ispod protektorata SAD.

Konflikt u Donbasu samo bi ujedinio Zapad, a slanje armije bi pokopalo i poslednju nadu da će Stari Svet odustati od SAD i zbližiti se sa Rusijom. Zato sada moramo, naglašava Primakov, da se dogovorimo sa svim stranama u konfliktu i ostanemo po strani, poštujući suverenitet Ukrajine i da pokušamo da zaštitimo prava i živote ljudi u Donbasu u okviru „jedinstvene Ukrajine„.

Primakov nedvosmisleno stavlja do znanja i da Rusiji trenutno nisu potrebni konflikti i da su u igri globalni ciljevi za koje još nije došlo vreme da se realizuju.

Primakov istovremeno ocenjuje da je Rusija kardinalno ojačala svoje pozicije na međunarodnoj areni upravo za vreme ukrajinske krize. Uveren je da su reči o multipolarnosti sveta postale realnost, a hegemonija SAD – prošlost. Uveren je i da na Zapadu sa svakim danom jača glas onih koji pozivaju na saradnju sa Rusijom.

Primakov procenjuje da sve ovo treba uzeti u obzir i ne ići na krajnje zaoštravanje konflikta, već doprineti smirivanju situacije u Ukrajini i prevrbovati kontinentalnu Evropu na svoju stranu.  Pritom, Rusija ne treba da ostavi na cedilu Donbas kojem je i dosad pomagala i treba da pomaže „i moralno i materijalno”.

Autor Eduard BIROV

Izvor Fakti, 06.07.2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u