ALEKSANDAR VUČIĆ: PUTIN ĆE POSETITI BEOGRAD DO KRAJA GODINE

Putin je na početku sastanka sa srpskim premijerom potvrdio da Rusija namerava da ojača...

Putin je na početku sastanka sa srpskim premijerom potvrdio da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti Beograd do kraja godine

Vučić je rekao da to svedoči o dobrim odnosima dve zemlje.

Nakon razgovora sa Putinom u njegovoj podmoskovskoj radnoj rezidenciji Novo-Ogarjovo, Vučić je srpskim novinarima izjavio da će danas ili sutra u Beogradu biti potpisan ugovor sa ruskom stranom o izgradnji Južnog toka na teritoriji Srbije.

Vučić je kazao da je veoma zadovoljan rezultatima posete i srdačnošću domaćina, dodajući da je veoma zahvalan ruskoj strani za razumevanje za probleme u Srbiji.

Putin je na početku sastanka sa srpskim premijerom potvrdio da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi.

Vučić je, na ruskom jeziku, zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije sa našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje – ugovor o Južnom toku – biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.

Glavne teme srpskog premijera i ruskih zvaničnika, juče i danas, su Južni tok, cena gasa, dugovi srpske strane, te Ukrajina.

Nakon razgovora Vučića i Medvedeva potvrđeni su zajednički stavovi o mnogim značajnim pitanjima bilateralnih odnosa, ali i situaciji u vezi s krizom u Ukrajini, a kad je reč o energetskoj saradnji, Vučić je naveo da suštinska pitanja između dve strane više ne postoje, te da je osim toga ruska strana izašla u susret molbama Srbije, pa ostaje samo da se utvrde tehnički detalji u narednim danima.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, reč je o ustupcima ruske strane u vezi sa Južnim tokom, koji podrazumevaju otplatu kredita iz tranzita gasa i to sa prepolovljenom kamatom (4,25 odsto umesto osam procenata), zatim da srpske firme učestvuju u gradnji kraka gasovoda vrednoj 400 miliona evra, te da umesto jednog budu dva kodirektora, a da sedište zajedničke firme bude u Beogradu.

Prema saznanjima RTS, proširena je i zona slobodne trgovine na Fijat 500L, cigarete i stari sir, a Blicovi izvori navode da je u Moskvi juče dogovoreno i da Srbijagas bude restruktuiran, što podrazumeva odvajanje proizvodnje i uvoza gasa od njegove distribucije.

MALI S GRADONAČELNIKOM MOSKVE O SARADNjI DVA GRADA

Gradonačelnici Beograda i Moskve, Siniša Mali i Sergej Sobjanin, razgovarali su danas o nekoliko izuzetno važnih tema za razvoj srpske prestonice, i dogovorili se da u naredna tri meseca bude potpisan ugovor o saradnji dva grada.

Sastanku dva gradonačelnika prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je ruskom kolegi predstavio plan za razvoj grada u nekoliko narednih godina.

„Imali smo izuzetno plodotvoran i konstruktivan razgovor. Postignut je dogovor da se u naredna tri meseca potpiše ugovor o saradnji dva grada, kako bi se konkretizovali projekti na kojima će Beograd i Moskva zajednički raditi u narednom periodu, a o kojima je danas bilo reči“, rekao je Mali Tanjugu.

On je dodao i da je pozvao Sobjanina da bude gost Beograda na proslavi 70. godišnjice od njegovog oslobođenja, u oktobru.

Izvor Tanjug, 08. jul 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u