MIROSLAV LAZANSKI: RUSKA VEZA U CRNOJ GORI

Ko je podlac koji je generalima NATO prišapnuo kako u crnogorskoj obaveštajno-bezbednosnoj zajednici radi...

Ko je podlac koji je generalima NATO prišapnuo kako u crnogorskoj obaveštajno-bezbednosnoj zajednici radi „od 25 do 50 ruskih špijuna”

Nevladine organizacije koje u Crnoj Gori lobiraju za ulazak te bivše jugorepublike u NATO mogu da odahnu. Naime, Podgorica neće biti pozvana da se učlani u alijansu na sledećem samitu NATO-a. A to znači – još godinica bezbrižnog života, prodavanja tople vode sluđenom narodu, lepih donacija od NATO-a i određenih zapadnih ambasada, plus brojna studijska putovanja u Brisel, Vašington i Napulj. A uz sve to idu i luksuzne prostorije NVO u centru grada, plus mlade studentkinje koje su tu, jelte, na praksi, a imaju i ambiciju da rade u crnogorskoj diplomatiji, a to im, naravno, i obećava.

Logično, upravo u tom miljeu i treba tražiti onog podlaca koji je generalima NATO-a prišapnuo kako u crnogorskoj obaveštajno-bezbednosnoj zajednici radi „od 25 do 50 ruskih špijuna”. Pa je NATO zato i odložio pristupanje Crne Gore savezu. Nije vredelo ni to što je Crna Gora uvela sankcije Rusiji zbog Krima. Stratezi NATO-a ne zaboravljaju da je Crna Gora svojevremeno ratovala u savezu sa Rusijom protiv Japana i da se to u slobodnim crnogorskim planinama uz gusle i danas pamti. Jednom saveznik, uvek saveznik. Stratezi NATO-a čitaju crnogorsku štampu. Naravno, ne čitaju oni sve one budalaštine o ubijenim i prebijenim novinarima – uostalom ko im je kriv, zašto nisu pazili šta pišu – pročitali su stratezi NATO-a da jedno bratstvo tamo u brdima Crne Gore nudi svoje veliko imanje Rusiji da na njemu podigne vojnu bazu i u njoj instalira rakete „iskander”. To je već ozbiljno strateško pitanje, jer s tog brda može da se gađa pola Italije, plus poluostrvo Gargano, plus američka Šesta flota. O ruskim jahtama, koje već duže baziraju u Ponte Montenegru, da i ne govorim. Sve imaju supermoderne radare dometa i do 100 milja, ehosondere, mere dubinu crnogorskog dela Jadrana, neke imaju i sonar, pa usput, dok se uljem namazane starletice sunčaju na palubi – što je obična ruska „maskirovka”, rezervni ili aktivni oficiri ruske Crnomorske flote traže podmornice NATO-a u crnogorskom akvatoriju. Službe NATO-a su odavno primetile da neke od tih ruskih jahti imaju i platformu za helikoptere, neke čak i hangar da sakriju helikopter, što naravno nije pošteno. Te jahte navodno pripadaju ruskim oligarsima, a u „Džejns fajting šipsu” su označene kao „pomoćne ruske krstarice”. Strašno, neviđeno…

Sve to su pripadnici crnogorske obaveštajno-bezbednosne zajednice odavno znali, ali nisu o tome informisali kolege iz NATO-a. Što, opet, kod nekih zlobnika rađa sumnje da su vlasnici NVO, koje lobiraju za što skoriji ulazak Crne Gore u NATO, i neki pripadnici obaveštajno-bezbednosne zajednice Crne Gore, zapravo „u talu”. Jedni neprijavljuju službama NATO-a tajne aktivnosti Crnomorske flote u Crnoj Gori, NATO odlaže zato prijem u članstvo, NVO i dalje dobija lovu da lobira, a deo te lovice ide. Kome?

Kakav divan i lak posao. To mogu samo Crnogorci…

Izvor Politika, 09. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u