BRIKS KONTRA MMF I SVETSKE BANKE

Brazil, Indija, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika osnovali Novu razvojnu banku da bi finansirali...

Brazil, Indija, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika osnovali Novu razvojnu banku da bi finansirali infrastrukturne projekte kod kuće i širom sveta

Prvi predsednik upravnog odbora novoosnovane međunarodne banke biće iz Rusije. Prvi predsednik saveta direktora biraće se u Brazilu, prvi predsednik banke biće poreklom iz Indije, dok će njeno sedište biti u Šangaju. Zemlja sa najvećim osnivačkim ulogom (41 milijardu dolara) – Kina – prve dve decenije poslovanja Nove razvojne banke Briksa – neće delegirati predstavnika u upravljački vrh te finansijske institucije, koju mnogi već smatraju prvim takmacem Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, nastalog dogovorom u Breton Vudsu 1944. godine.

Nezadovoljne brzinom reformi upravljačkog sistema MMF-a nakon globalne krize 2008. i pogubnim posledicama ćudljive monetarne politike SAD po mnoge zemlje u razvoju, članice Briksa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) odlučile su da svetu ponude novi oslonac za „snažan, održivi i uravnoteženi rast”, poručila je ove sedmice predsednica Brazila Dilma Rusef.

Nakon dvogodišnjih teskobnih pregovora, lideri Briksa su se u utorak na svom šestom samitu u brazilskom letovalištu Fortaleza dogovorili da osnuju Novu razvojnu banku (NRB) kao i zajednički valutni fond rezervi težak 100 milijardi dolara.

„Misija NRB je da mobiliše resurse za infrastrukturne i održive projekte u zemljama članicama Briksa, kao i drugim zemalja u ekonomskom razvoju i brzom usponu”, navodi se u deklaraciji pet država, koje su domovina za 43 odsto stanovništva sveta, pri čemu zajedno poseduju 4.400 milijardi dolara deviznih rezervi i ostvaruju petinu globalne proizvodnje.

„Međunarodna banka Briksa pomoći će raznolikim ekonomija da amortizuju posledice ćudljive monetarne politike SAD. Osnivanje NRB znak je izmenjenih prilika koje zahtevaju reforme Međunarodnog monetarnog fonda”, naznačila je brazilska predsednica.

Istovremeno NRB će imati osnivački povlašćeni kapital od 100 milijardi dolara tako što će Indija, Brazil i Kina dati po 18 milijardi dolara, JAR pet milijardi, dok će glavnicu namiriti Kina.

Nova banka će podsticati razvoj globalnih ekonomskih odnosa u „pravednom i fer smeru”, prenela je kineska agencija Sinhua. Prema najavama, NRB bi trebalo da počne sa radom 2016. godine.

Osnivanje NRB znak je da je pet zemalja u silovitom ekonomskom razvoju postiglo i politički dogovor o zajedničkom istupu na međunarodnu finansijsku scenu, smatra Džim O’Nil, nekadašnji zvaničnik američke banke Goldman Saks, koji je još 2001. skovao akronim Briks.

Po O’Nilu, Briks će imati svoju vrstu „specijalne Svetske banke” odakle će, po svojim pravilima za izbor klijenata, finansirati trgovinske i infrastrukturne projekte širom sveta.

Jačanje međusobnih finansijskih i ekonomskih veza među članicama Briksa istaknuto je na samitu u Fortalezi kao prvenstveni cilj kome će kvintet nadalje težiti, ali sa „novom vizijom značaja grupacije na međunarodnoj sceni”.

Od početka veka vrednost trgovinske razmene među članicama Briksa porasla je sa 27 milijardi dolara 2002. godine na 282 milijarde lane, uz očekivanja da 2015. dostigne 500 milijardi dolara, prenosi agencija Blumberg. Strani investitori istovremeno sve više veruju da investicije na terenu Briksa donose profit. Lane petina svih direktnih stranih investicija na svetu plasirana je u jednu od pet članica Briksa.

Dogovorom za osnivanje Nove razvojne banke Briks iskazuje otvorenost za novi tip finansijske i ekonomske saradnje sa mnogim zemljama širom sveta, poručuju sa berze u Johanesburgu, gde će za sada biti sedište jedine regionalne (afričke) filijale mogućeg rivala MMF-u i Svetskoj banci.

Novostečeno samopouzdanje Briksa na međunarodnoj finansijskoj sceni vidljivo je i iz upozorenja MMF-u da svakako ispoštuje postavljeni rok za reforme upravljačkog sistema do januara 2015.

„Ukoliko MMF ne sprovede obećane promene – koje bi dovele do jačanja uticaja zemalja u brzom ekonomskom razvoju – to će dodatno ugroziti legitimnost najvećeg globalnog institucionalnog zajmodavca, njegovu efikasnost i kredibilnost”, poručio je Briks današnjim stubovima međunarodne finansijske arhitekture.

Autor Tanja Vujić

Izvor Politka, 17. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u