NOVI PRITISCI NA SRBIJU DA SE UDALjI OD RUSIJE

U Vladi Srbije još nije doneta nijedna konkretna odluka koja bi vodila ka eventualnoj...

U Vladi Srbije još nije doneta nijedna konkretna odluka koja bi vodila ka eventualnoj promeni dosadašnje politike

Zaoštravanjem odnosa Vašingtona i Brisela prema Moskvi, u Vladi Srbije očekuju dodatni pritisak da se Beograd priključi sankcijama Zapada prema Rusiji, saznaje Blic.

Pad malezijskog aviona za koji je prozvana Moskva po svemu sudeći dovešće do novih sankcija prema Rusiji. Britanija će nastojati da ubedi i druge evropske zemlje da se uvedu dodatne mere. Srbija je, međutim, sve manje u poziciji da balansira i ostane neutralna.

U Vladi Srbije još nije doneta nijedna konkretna odluka koja bi vodila ka eventualnoj promeni dosadašnje politike. Izvor Blica iz Nemanjine 11 kaže da se očekuju dodatne “sugestije” zapadnih država da se Srbija, koja želi u EU, posle nesreće u Donjecku konkretnije odredi prema Rusiji. Kako dodaje taj izvor, pozicija Srbije je izuzetno otežana posle rušenja aviona i biće sve teža ukoliko se odnosi Zapada i Moskve budu dodatno zaoštravali.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije želeo da komentariše da li će Srbija promeniti odnos prema Rusiji i priključiti se stavovima EU i SAD.

– Srbija je osudila obaranje aviona i zahtevali smo istragu o nesreći. Zalažemo se za prekid sukoba i dijalog – kaže Dačić za Blic.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je u jučerašnjem intervjuu za “Blic” nadu da Srbija “ni kriva ni dužna neće platiti najveću cenu zbog ovako užasnog zločina” i dodao da se nada da će oni koji su ga počinili biti pronađeni i kažnjeni u što kraćem roku.

Državni vrh je i dosad dobijao preporuke i očekivanja Brisela kada je reč o odnosu, uticaju i poslovima Moskve u Srbiji. Očekuje se da Rusi nemaju monopol u energetici i da se od baze u Nišu ne pravi regionalni centar za vanredne situacije. Međutim, do sada nije bilo i većih konkretnih posledica zbog ruskog uticaja i činjenice da Beograd nije podržao sankcije Zapada.

– Ipak, sada se već osećaju posledice. Trenutno stanje jeste da je priča o Južnom toku sve dalja od Srbije, a Evropska komisija nam je prigovorila zbog odnosa prema Rusiji – kaže profesor FPN Predrag Simić.

On dodaje da budući koraci zavise i da li će biti novih sankcija prema Moskvi.

– Posledice zaoštravanja odnosa Brisela i Moskve mogu da budu zahtevi da se Beograd izjasni. Ukoliko bismo ostali neutralni, to bi moglo da se odrazi na pregovore sa EU i oni bi mogli da budu ugroženi – kaže profesor.

Analitičar Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodne odnose, međutim, smatra da rušenje malezijskog aviona ne može da se odrazi na Srbiju.

– Srbija će uspeti da ostane neutralna. Zbog pada aviona pritisak će se povećati na pobunjenike i Rusiju. Srbija sa tim nema veze – kaže Trapara.

Za dodatne sankcije Rusiji poslednjih dana intenzivno se zalaže Velika Britanija. Tamošnji ministar finansija Džordž Osborn izjavio da niko ne treba da sumnja u odlučnost Britanije da kazni odgovorne za nesreću.

Avion “boing 777” kompanije “Malezija erlajnz”, na letu Amsterdam – Kuala Lumpur srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 kilometara od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Autor Željka Jevtić

Izvor Blic, 22. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u