MIHAIL LEONTJEV: ZAŠTO JE RUŠENjE AVIONA PRELOMNA TAČKA UKRAJINSKE KRIZE

Ako Zapad onemogući poštenu, to će označiti da sa nama žele da ratuju Politički...

Ako Zapad onemogući poštenu, to će označiti da sa nama žele da ratuju

Politički komentator Prvog kanala ruske državne televizije Mihail Leontjev pozabavio se u svojoj analitičko-informativnoj emisiji Odnako najnovijim događajima i zapletima vezanim za obaranje malezijskog aviona.

Fakti u celini prenose tekst emisije:

Ipak, zdravo!

Tragedija malezijskog Boinga može postati trenutak istine i potencijalno prelomna tačka čitavog zapleta oko Ukrajine.

Zona u kojoj se dogodila nesreća, važan je vazdušni koridor, pa je bukvalno preplavljena objektivnim sredstvima kontrole. Ako se tome doda još i objašnjiv interes ruskih i američkih specijalnih službi za zonu ratnih dejstava, može se sa sigurnošću reći da je, uz objektivnu istragu, ovde nemoguće bilo šta sakriti.

Uzgred, objavljivanje podataka sa američkog satelita da je lansirana raketa samo bi potvrdilo verziju koju je obnarodovao ruski Generalštab.

To jest, svi sve znaju. I Amerikanci, i naši, i ustanici koji nisu imali čime da obore Boing, a i Nakrajinci koji su to mogli da urade iz svoje poslovične aljkavosti ili u okviru isplanirane provokacije. Zato je stvar samo u jednom: u maksimalno temeljnoj i nezavisnoj istrazi za koju je najviše od svih zainteresovana Rusija.

Problem je u tome što je jedino Rusija i zainteresovana. Čini se da su možda još i Evropljani, ali je pitanje da li Evropljani uopšte postoje.

Kada je 2001. godine ukrajinski PVO „greškom„ oborio ruski putnički Tu-154, ukrajinske vlasti su nedelju dana lagale i vukle nas za nos uprkos očiglednim dokazima, dok tadašnji predsednik Kučma nije olakšao dušu i istupio sa priznanjem bez presedana: „Pogledajte šta se sve dešava u svetu i u Evropi? Nismo ni prvi ni poslednji. Ne treba od toga praviti tragediju. Greši se svugde i ne samo u ovakvim razmerama, već i u daleko većim, u planetarnim razmerama”.

„Čak posle ovakve, u svakom smislu, frapantno aktuelne izjave, ukrajinsko Generalno tužilaštvo odlučuje da zatvori ovaj krivični predmet, a u januaru 2011. godine kijevski sud presuđuje da nisu dokazane činjenice da je avion pogođen raketom”.

A tada smo imali posla sa uračunljivim ukrajinskim vlastima, što se za sadašnju ne može reći. I to što smo uspeli da iz prevejanih ruku ukrajinskih stručnjaka istrgnemo istragu, unosi optimizam.

Postoje utvrđeni međunarodni mehanizmi kojima se vodi istraga avionskih nesreća. Da bi se utvrdila istina, ima dovoljno objektivnih podataka, satelitskih informacija, analiza olupina i crnih kutija. Samo da taj mehanizam ne bude urušen bez presedana!

Postoje dve hipotetičke varijante za dalji razvoj događaja. Prva: ogromno falsifikovanje dokaza, što je, ponoviću, krajnje teško zbog ukazanih okolnosti. I druga: uništavanje materijalnih dokaza i onemogućavanje – na razne načine – međunarodne istrage. Pa za to, razume se, optužiti Rusiju.

Danas su, naprimer, ukrajinske vlasti raketirale rejon Šahtjorska koji se nalazi nedaleko od mesta na koje je pao Boing. Baš njih briga za rezoluciju Saveta Bezbednosti i gromoglasno obraćanje Petra Porošenka.

Sve u svemu, ukoliko naši zapadni partneri dozvole da se obavi normalna istragu i ako priznaju njene rezultate – to će značiti da će Ukrajina na ovaj ili onaj način biti proglašena za krivica, mada to neće moći da ne preokrene odnos prema Ukrajini, makar Evropljana.

Ali to će neizbežno podstaći pregovore i omogućiti neko razrešenje situacije.

Ukoliko sve važeće norme budu odbačene, to će označiti da sa nama žele da ratuju, da je rat objavljen – hladni, vrući, tajni ili javni – to je samo pitanje taktike, računica i tehničkih mogućnosti.

Ovamo ili onamo – potpuno je svejedno.

Ipak, do viđenja!

Link originala ovde

Preveo Goran ŠIMPRAGA

Izvor Fakti, 23. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u