MANIPULACIJA ŽRTVAMA NA BLISKOM ISTOKU

ANDREJ FAJGELj Menadžment stradanja je metod medijskog rata, kojim se saosećanje i zgražanje upotrebljavaju...

ANDREJ FAJGELj

Menadžment stradanja je metod medijskog rata, kojim se saosećanje i zgražanje upotrebljavaju za manipulisanje javnošću

Danas sam u Jad Vašemu upoznao četiri preživele žrtve Holokausta. Tri su imale samo jednu molbu: da svetu posvedočimo istinu. Ali ne o onome što se dogodilo, već o onome što se upravo dešava.

„Mi samo želimo da živimo u miru”, kaže Mirjam, i dodaje da nije lako živeti pod stalnom pretnjom Hamasovih raketa. „Napadi su uvek usmereni na civile”, dobacuje Danijel dok našoj grupi objašnjava svoju svakodnevicu. Ovaj živahni 77-godišnjak često gleda rakete kako se rasprskavaju na nebu dok motorom putuje na svoje volonterske dužnosti u jednom od najčešće gađanih gradova.

Hamasove rakete efikasno obara „Gvozdena kupola”, sistem protivvazdušne odbrane razvijen pošto su desetine Izraelaca stradale u napadima Hezbolaha. Izrael daje sve od sebe da zaštiti svoje građane. U Sadamovo vreme je razvio antibalistički sistem „strela“ a posle Druge intifade podigli su zid protiv Hamasovih bombaša samoubica. Sistem deluje, tako da Izrael ima svega nekoliko civilnih žrtava u sadašnjem sukobu. Za sada.

gazarat02

KAD SVET POSTAJE CRNO-BEO

Za to vreme, palestinske civilne žrtve u Pojasu Gaze mere se stotinama. Stradaju i deca, čije slike se objavljuju u udarnim vestima. A, kad čovek vidi dete razneto bombom, on više ne postavlja pitanja, svet postaje crno-beo. Zapravo, Izrael postaje crn, a Hamas beo.

To, naravno, i jeste bio Hamasov plan. I to je ono što preživelima Holokausta zadaje novu ranu preko starih ožiljaka.

Postavimo najvažnije pitanje: zašto stradanje dece odmah, ovog časa, ne prestane?

Izrael upozorava stanovništvo pre svojih vazdušnih udara. Da bi preciznije ciljao teroriste, krenuo je i u kopnenu ofanzivu po cenu života svojih vojnika (u ovom trenutku ima 27 poginulih). Šta još Izrael može da uradi sem da prestane da se brani? Ni najubedljiviji kritičari nemaju odgovor na ovo pitanje.

Hamas, sa druge strane, može odmah da prekine ovaj rat tako što će prestati da napada Izrael. Može odmah da zaštiti civile tako što će prestati da lansira rakete iz civilnih četvrti – između ostalog i sa dečijih igrališta. Hamas to očigledno ne želi.

A zašto bi i želeo kad je slikama mrtve dece postigao nemoguće: javnost je stala na njegovu stranu. Čak i zapadna javnost, koja je stradala od istih terorista, čak i srpska javnost, koja je stradala od istih manipulacija. Koliko puta su islamski ekstremisti u Bosni i na Kosovu fabrikovali civilne žrtve, žrtvovali, pa i ubijali sopstvene civile da bi osvojili javno mnenje?

SRBI ĆE TO RAZUMETI

Menadžment stradanja je metod medijskog rata kojim se saosećanje i zgražanje zloupotrebljavaju za manipulisanje javnošću. Doveden je do savršenstva upravo tokom ratova devedesetih na Balkanu. U ovom slučaju manipulator je Hamas, a obmanuta javnost, zgrožena stradanjem civila, podržava ubice civila.

Iraelski premijer Benjamin Netjanahu je juče pitao strane ambasadore koju moralnu poruku svet šalje Hamasu, Boko Haramu, Hezbolahu i Isisu. Ali nema morala u menadžmentu stradanja, traže se samo žrtve. Ako ih nema, treba ih proizvesti. Jedini način da Izrael pridobije simpatije je da žrtvuje svoje civile. Dovoljno bi bilo da isključi „Gvozdenu kupolu“, ubrzo bi imao više žrtava nego Gaza.

 

Izrael to ne želi, i zbog toga će verovatno izgubiti medijski rat. Sem možda u Srbiji i Republici Srpskoj. Jer Srbi bi trebalo da razumeju u kakvoj poziciji se Izrael nalazi. Naročito kada se manipulacija ne zadržava na sadašnjem sukobu, već se operacija „Zaštitna ivica” predstavlja kao Holokaust, a Jevreji kao počinioci, umesto kao žrtve.

Jerusalim, 23. 07. 2014.

Blog A. Fajgelja

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u