BRANKO ŽUJOVIĆ: FORMAT MODERNE SRPSKE SVESTI

Društveno-politički talog, na površinu izmileo erozijom obraza i znanja, Srbiju sapinje u koordinate vlastitih...

Društveno-politički talog, na površinu izmileo erozijom obraza i znanja, Srbiju sapinje u koordinate vlastitih džepnih vizija

Od Deligrada do Ražnja ima oko osam kilometara i nešto oko dva veka. Deligrad je bio moćan strategijski fortifikacioni sistem, pravi vojni grad zemljanih utvrđenja i šančeva. Upravo, svetao primer šta je pre oko dva veka moglo pregnuće nepismene, siromašne, izubijane i seljačke Karađorđeve Srbije, rešene da opstane. Osam kilometara dalje, u predvečerje Evropske unije, na žalost imamo recipročno svedočanstvo.

Ne znam jeste li pročitali vest o otvaranju čajne kuhinje u domu zdravlja u Ražnju, na Svete Vrače Kozmu i Damjana? Upriličena je svečanost, sa presecanjem crvene vrpce, pred kamerama i novinarima. Čitavu stvar direktor ustanove predstavio je kao investiciju. Pedeset hiljada dinara, odnosno oko 450 evra, bile su donacije, a preostalih sto hiljada dinara ili 950 evra stiglo je iz budžeta.

Nije problem čajna kuhinja, medicinskim radnicima i ostalim zaposlenima svakako potrebna. Problem je format moderne srpske svesti. Nacija je devalvirala toliko, da svaki sitnež može da postane vest, investicija i promocija, da ne kažem reklama ili marketing.

Srbija je postala plen. Društvena margina pomoću stranaka je uzurpirala nacionalni centar. U Srbiji skoro da ništa više ne može da se iznedri, ako ima nacionalnu ili svetsku dimenziju. Društveno-politički talog, sitnosopstvenički sediment nacije, na površinu izmileo erozijom obraza i znanja, državu sapinje u koordinate vlastitih džepnih vizija.

Politikolike šićardžije iz čajnih kuhinja u džepovima formatizuju državu, razume se, po svom prigradskom ukusu i stranačkim potrebama. To je situacija u kojoj sluđeni skribomani ovladavaju književnošću, kalemari presuđuju hirurzima, a zaludni politikanti avanzuju u državnike ili makar narodne poslanike, ministre, državne savetnike ili direktore.

Otuda prošle nedelje vest o svečanom otvaranju čajne kuhinje, kao nacionalnom događaju. Nije taj direktor doma zdravlja kriv. On je samo sledio trend, bio je skladan sa močvarom kroz koju pliva oprezno, prsnim stilom, umesto kraulom. Tih čajnih kuhinja po Srbiji ima koliko hoćete.

Setite se samo kako je izvršni direktor Direkcije za izgradnju Niša u predizbornoj kampanji 2012. godine svečano „otvorio“ most dugačak sedam, a širok pet metara, obećavši da će posle izbora da izgradi i pretpristupne saobraćajnice? Sećate li se i famoznih nagrada specijalizovane ekspoziture „Fajnenšal tajmsa“, koja je za novac poreskih obveznika Srbije, uoči izbora, šakom i kapom delila nagrade najzabitijim palankama, proglašavajući ih za „najperspektivije“ privredne zone u Evropi? To je domet proevropske Srbije, kojoj je malo reklame važnije od svega, a strategiju države temelji na klanju srpskog vola za malo šargarepe sa evropskog štapa.

Da se do kraja razumemo, stranačka malograđanština i sisanje države koje uz nju ide, nisu izum Srpske napredne stranke. Na stranu neispunjena obećanja naprednjaka o departizaciji. Nisu oni nikakav izuzetak od prethodnih garnitura stranačkih i ostalih proevropskih usrećitelja države. Njihov problem je što su njihovim nakvasalim, a ništa manje primitivnim kadrovima ostale uglavnom oglodane državne kosti i nešto okrajaka.

Srbiji ostaju dva puta. Može da se pomiri sa svojom sudbinom palanke među državama, odnosno čajne kuhinje Evropske unije. To je put ražnja.

Drugi put je zahtevniji i težak poduhvat izgradnje „Deligrada“. On bi podrazumevao mobilizaciju unutrašnjih znanja i htenja, ka uspostavljanju stvarne države, u kojoj otvaranje čajne kuhinje u domu zdravlja ne bi bilo vest, nego ponovo standard uobičajenog življenja i rada. Baš kao što je složeni sistem, zvani Deligrad, pre dva veka bio odgovor na zahtev stvarnosti. Prvi korak na tom putu treba da bude uskraćenje građanskog i nacionalnog poverenja politikolikim šićardžijama među nama.

Izvor Glas Rusije, 30. 07. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u