PATRIJARH IRINEJ: SRBIJA NIKADA NI PO KOJU CENU NE MOŽE OSUDITI RUSIJU

Ni pre svega pripadamo slovenskoj porodici naroda, među kojima su i naša braća Rusi...

Ni pre svega pripadamo slovenskoj porodici naroda, među kojima su i naša braća Rusi i moćna i slavna Ruska Federacija

U Beogradu je nizom događaja obeležena stogodišnjica početka Prvog svetskog rata, tako što je prvo održan skup na obnovljenom spomen-groblju „Ruski nekropolj“, sa koga je Patrijarh Irinej povodom aktuelnih zapadnih pritisaka na Srbiju da osudi Rusiju i uvede joj sankcije, doslovno poručio srpskoj javnosti da – „mi to nikada ni po koju cenu ne možemo učiniti“. A sledeći događaj kojim je u Beogradu osveženo sećanje na golgotu Prvog svetskog rata, bilo je otvaranje izložbe pod nazivom „Za veru i otadžbinu“ u galeriji Progres.

Dakle, na beogradskom spomen-groblju „Ruski nekropolj“, najvećem takve vrste izvan Rusije, na kome je sahranjeno više hiljada ruskih vojnika, političara, naučnika i umetnika, na obeležavanju godišnjice početka Velikog rata bili su prisutni pored članova Vlade Srbije, i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, predstavnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, kao i delegacija iz Moskve na čelu sa Konstantinom Kosačevim, koji je istakao da je „sasvim siguran da će Rusija i Srbija biti zajedno i dalje“, isto kao i pre sto godina.

A poglavar Srpske pravoslavne crkve je kazao da Srbija ima razumevanje za Evropu, ali kako je naglasio – „mi pre svega pripadamo slovenskoj porodici naroda, među kojima su i naša braća Rusi i moćna i slavna Ruska Federacija,“ zaključio je Patrijarh i istovremeno dao podršku državnom rukovodstvu Srbije u održavanju dobrih odnosa sa Rusijom, rekavši da nam je ruski narod više od prijatelja, jer je to, kako je objasnio – „naš bratski, jednokrvni i jednoverni narod sa kojim smo vezani najtešnjim vezama“.

Potom je u strogom centru Beograda u reprezentativnom prostoru Galerije Progres svečano otvorena izložba istaknutih slikara Isidore Ivanović i Dragana Bartule, koja je takođe posvećena godišnjici početka Velikog rata, na čijim platnima je prikazana istorijska tragedija srpskog i ruskog naroda. Osim toga, u okviru tog umetničkog projekta, koji će trajati sve do 31. avgusta, izloženi su još i foto i video-materijali, kao i razni originalni predmeti iz vremena rata, koji iako malobrojni, na upečatljiv način dočaravaju posetiocima atmosferu i emocije kojima je bio ispunjen taj tragični period od 1914. do 1918. godine.

Na svoj način, to je učinio i autor postavke na samom otvaranju izložbe, koja je inače organizovana u saradnji više kulturnih centara iz Rusije i Srbije, uz podršku ambasade Rusije i sa blagoslovom Svjatejšeg Irineja.

Naime, istoričar umetnosti dr Dušan Milovanović je pozvao prisutne da se prisete Solunskog fronta i nadljudskog napora naših predaka – Srba, saveznika i ruskih dobrovoljaca i nastavio ovim rečima: „Danas evo već puni vek u Solunu ruski ratnici počivaju u nastavku srpskog groblja i na taj način i na onom svetu su bratski povezani. Naša izložba „Za veru i otadžbinu“ je još jedan svedok tog bratstva, povezanosti i neraskidivog odnosa građenog od iskona. To je svedočanstvo da potomci pamte predačku vatru i pronose je dalje.“ A naposletku je izrekao ocenu da „naši vrli umetnici na ubedljiv način svedoče da i u njima teče plemenita predačka krv, te da ondašnji heroji zaista žive u današnjim pokolenjima koji su dostojni njihovog podviga i slave.“

Autor Ratko Paić

Izvor Glas Rusije, 04. 08. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u