STEFAN KARGANOVIĆ: SERGEJ BELOUS NA „USLOVNOJ SLOBODI“?

Bez neophodnih dokumenata, njegovo kretanje i dalje je ograničeno na teren pod nadzorom trenutnih...

Bez neophodnih dokumenata, njegovo kretanje i dalje je ograničeno na teren pod nadzorom trenutnih kijevskih vlasti

U četvrtak 7. avgusta 2014. Sergej Belous i kolege Roman Gnjatuk i Sergej Bojko, koje su snage pod kontrolom kijevske hunte kidnapovale kasno uveče 1. avgusta u zoni sukoba u blizini Donjecka i zatim nekoliko dana  držale inkomunikado – oslobođeni su i nalaze se u Kijevu. Operativni termin „oslobođeni“ bar u odnosu na Sergeja Belousa, verovatno bi trebalo staviti pod znake navoda. Kidnaperi su mu oduzeli ukrajinsku ličnu kartu (Belous je državljanin Ukrajine) a pasoš (zagranpassport), neophodan za napuštanje teritorije Ukrajine i putovanje u inostranstvo, nalazi se u opkoljenom Donjecku i trenutno je nedostupan.

To praktično znači da je Sergej „oslobođen“ vrlo uslovno, istina na mnogo dužem kaišu nego dok je – kao zarobljenik hunte – nekoliko dana bio vezanih ruku i sa povezom preko očiju. Međutim, bez neophodnih dokumenata njegovo kretanje i dalje je ograničeno na teren pod nadzorom trenutnih kijevskih vlasti. One mogu da mu vrate oduzetu ličnu kartu (što bi verovatno bilo dovoljno za prelazak granice u Rusku Federaciju ili Belorusiju), ali prema raspoloživim informacijama to još nisu učinile. Takođe mogu da ponište putnu ispravu ostavljenu u Donjecku i da mu u Kijevu, gde se trenutno nalazi, izdaju novi pasoš koji bi mu omogućio međunarodno kretanje. Sergejeva mama se trenutno, kao izbeglica, nalazi u Beogradu, Srbija, i razumno je predpostaviti da je njegov cilj da se što pre nađe pored nje.

Pošto je ukrajinski državljanin, bez pasoša to nije moguće.

Analiza situacije u kojoj se Sergej Belous nalazi sada jasno pokazuje da on još uvek nije ni potpuno slobodan, ni van opasnosti. Mobilizacija pojedinaca, organizacija i široke javnosti dok ga je hunta držala inkomunikado verovatno je bila presudna za odluku vlasti 6. avgusta da ga ipak pokažu živog na montiranoj konferenciji za štampu u Dnjeprodžeržinsku. Međutim, kao meta za političku represiju Belous i dalje ostaje neuporedivo interesantniji za kijevski režim od kolega-novinara Gnjatuka i Bojka zato što je njegova baza u Beogradu i što je, samim tim, njegovo kritičko pisanje o nepočinstvima hunte usmereno na strane medije.

Zato, vrlo uslovno „oslobađanje“ Sergeja Belousa ne sme biti povod za proslavu i opuštanje. On je još uvek pod kontrolom kijevske hunte i sve dok mu ne budu vraćene isprave i dok ne bude van granica Ukrajine on neće biti slobodan čovek. Mogućnost da ga kao ukrajinskog građanina hunta mobiliše u svoje vojne odrede i pošalje na istok, gde bi se lako organizovala njegova likvidacija, i dalje je akutna.

„Odbor za slobodu Sergeju Belousu“ poziva sve ljude dobre volje koji do sada to nisu učinili da potpišu jednu od dve peticije za Sergeja Belousa:

https://www.change.org/en-GB/petitions/ambassador-yurii-onischenko-demand-that-the-ukrainian-government-releases-journalists

ili:

http://www.gopetition.com/petitions/freedom-for-sergey-belous.html

Takođe, pošto Sergej nema zaštitu nijednog stranog predstavništva u Ukrajini (za razliku od novinara televizijske kuće RT, Britanca Grema Filipsa, koji je takođe nedavno bio zarobljen ali je hunta morala da ga pusti i da mu dozvoli odlazak u inostranstvo) neophodno je da se i dalje vrši snažan pritisak preko diplomatskih predstavništava Ukrajine da ukrajinske vlasti Sergeju Belousu neodložno i bezuslovno omoguće napuštanje ukrajinske teritorije.

Ukrajinska diplomatska predstavništva

 

Embassy of Ukraine, London, UK

Ambassador: Andrii Kuzmenko

Address: 60 Holland Park, London W11 3SJ.

Phone: 00 44 207 727 63 12

Fax: 00 44 207 702 17 08

Email: [email protected]

Embassy of Ukraine, Washington D.C., USA

Ambassador: Olexander Motsyk

Address: 3350 M Street N.W., Washington D.C., 20007, USA.

Phone: + 1 (202) 349 2920 (main), + 1 (202) 349 3376 (consular section)

Fax: +1 (202) 333-0817

Email: [email protected]

 

Embassy of Ukraine, Paris, France

Ambassador: Oleg Kobzistiy

Address: 21, avenue de Saxe, 75007 Paris.

Phone: +331 43 06 07 37

Fax: + 33 (0) 1 43 06 02 94

Email: [email protected]

 

Embassy of Ukraine, Belgrade, Serbia

Address: 4, Paje Adamova St. Belgrade, The Republic of Serbia

Phone: (00 381 11) 367 24 11, (00 381 11) 367 24 12

Fax: (00 381 11) 367 24 13

Email: [email protected]

 

Embassy of Ukraine, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

[Ambasada Ukrajine u Zagrebu opslužuje Bosnu i Hercegovinu]

Address: Voćarska cesta 52, Zagreb, 10 000 Croatia

Phone+385-1-4616296

Fax+385-1-4633726

Email: [email protected], [email protected]

 

Stefan Karganović,

Odbor za slobodu Sergeju Belousu

Den Hag, 8. avgust 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u