UPOZORENjE NA VREME ILI SRPSKA ZAMKA RUSKIH SANKCIJA

NEBOJŠA MALIĆ Neki već vide mogućnost zarade za ratare iz Srbije na ruskom tržištu....

NEBOJŠA MALIĆ

Neki već vide mogućnost zarade za ratare iz Srbije na ruskom tržištu. Nažalost, to je malo verovatno

Objavljen je ruski odgovor na sankcije Imperije: zabrana uvoza hrane iz država koje učestvuju u američkoj kampanji protiv ruskih pojedinaca i preduzeća.

Neki već u ovome vide mogućnost zarade za ratare iz Srbije. Nažalost, to je malo verovatno. Čak i da majske poplave nisu uništile useve i stočni fond – a jesu – poljoprivredna infrastruktura Srbije je skoro potpuno uništena dugogodišnjom politikom vlasti i uvozničkog lobija. Ako i ima nekih viškova koji bi se eventualno mogli izvoziti, za to prosto ne postoji infrastuktura, jer se poljoprivrednim proizvodima još uvek trguje kroz arhaičnu instituciju državnog otkupa.

pilici

Da sve bude još gore, nema razloga da Rusija veruje proizvođačima hrane iz Srbije. Jesmo li zaboravili na junsku aferu sa kvarnim prasićima, koji su izvoženi kao srpski a ustvari je bila reč o mesu iz EU kojem je istekao rok trajanja? Ili na aferu sa šećerom iz 2004, kada je lobi povezan sa „dosmanlijama“ izvozio navodno srpski –a ustvari uvezeni pa prepakovani šećer u EU? Nisu Rusi veverice, pa da ne znaju s kim imaju posla – barem kad je reč o vlasti. Narod, to je već druga priča.

Tužna i ružna je činjenica da kvislinški kult i državni vrh čine sve da privrednu saradnju Srbije i Rusije ili onemoguće ili njene plodove preusmere u sopstvene džepove. Znajući kako rade i na kakva su nepočinstva spremni, ne bi me nimalo iznenadilo da uskoro ne dođe do još jednog skandala sa neispravnom, crvljivom ili otrovnom „srpskom“ hranom upućenom put Rusije. A ako posle toga Moskva u samoodbrani ukine trgovinske povlastice Srbiji kao nepouzdanom i lažljivom partneru, kultisti će to jedva dočekati, vrišteći da je eto „Rusija uvela sankcije Srbiji“, i time pravdati svoju politiku ulizištva i podaništva atlantskoj Imperiji.

Da ne kažete posle da niste znali ili da vas niko nije upozorio.

Sivi Soko


Politika
Pratite nas na YouTube-u