VLADIMIR DIMITRIJEVIĆ: CAR LAZAR I CAR NIKOLAJ U TOPOLI

Na jednoj strani kursa je Raspeće Hristovo, pod kojim stoje car Lazar i car...

Na jednoj strani kursa je Raspeće Hristovo, pod kojim stoje car Lazar i car Nikolaj u molitvenom položaju

Od 31. jula do 2. avgusta 2014, u Topoli je održan naučni skup „Lekcije Velikog rata 1914-1918. godine. Rusija i Srbija – istorijski saveznici“. Skup je organizovao Fond saradnje za očuvanje ruske i istočnohrišćanske kulture Vladimira Hrabrog, kneza borovsko-serpuhovskog, uz podršku Opštine Topola.

Na skupu je učestvovalo tridesetak srbskih, ruskih i beloruskih naučnika, koji su se bavili temama kakve su, između ostalih, mitovi o učešću Rusa u Prvom svetskom ratu, uzroci rata, uloga nemačkog činioca u rusko-srbskim odnosima uoči velokog sukoba,motivacijom ruskih vojnika u ratu, ulogom vladike Nikolaja Velimirovića u ovom periodu, ulogom Vatikana u austrougarskom obračunu sa Srbima, situacijom na Ukrajini, hibridnim identitetima Ukrajine i Bosne i Hercegovine kao sredstvima imperijalnih ekspanzija itd. Na skupu je, između ostalih, učestvovao i doktor pravnih nauka, prvi potpredsednik Međunarodna asocijacije fondova mira i rektor Evropskog instituta JUSTO Sergej Baburin, koji je govorio na temu „Istočni i Južni Sloveni u krugu vaseljenskog zla – od 1914. do 2014“. U razgovoru posle izlaganja, Baburin je istakao da su američki predstavnici ruskim diplomatama još 1991. rekli da Rusija više nikad neće imati Ukrajinu.

Naravno, situacija se menja, i dovoljan dokaz za to je Krim, koji je za Ruse isto što i Kosovo za Srbe, i koji više niko nikad neće oteti Rusiji.

A 2. avgusta je u Topoli bila izuzetna svečanost. U krugu Doma zdravlja „Sveti Đorđe“, gde je za vreme Prvog svetskog rata bila bolnica za zbrinjavanje ranjenika posle Cerske i Kolubarske bitke, podignut je, u sardanji Fonda Vladimira Hrabrog i Opštine Topola, Poklonički krst, delo ruskog vajara Aleksandra Jesinskog, rašen od prekrasnog kamena „bela perla“ dopremljenog čak iz Anadolije. Krst su osveštali klirici Oplenačkog namesništva Eparhije šumadijske, a osveštanju su prisustvovali, pored ruskog ambasadora Čepurina, i ministar Velimir Ilić, savetnik predsednika Srbije za odbranu i bezbednost Miorad Simić, itd. Održan je i bogat kulturno-umetnički program.

Krst je duboko simvoličan – na jednoj strani je Raspeće Hristovo, pod kojim stoje srbski car Lazar i ruski car Nikolaj u molitvenom položaju. Na drugoj strani je, pored ikone Svetog Georgija Pobedonosaca, i zapis Svetog vladike Nikolaja, koji je žrtvu cara Nikolaja, što je u svetski rat ušao da spase Srbe, uporedio sa Kosovskom žrtvom cara Lazara. On je 1932. zapisao: „Nema veće ljubavi, nego da ko položi dušu svoju za drugove svoje – to su reči Hrista. Ruski Car i ruski narod, nepripremljeni stupivši u rat za odbranu Srbije, nisu mogli ne znati, da idu u smrt. Ali ljubav Rusa prema braći svojoj nije odstupila pred opasnošću i nije se uplašila smrti. Smemo li mi ikada zaboraviti, da je Ruski Car sa decom svojom i milionima braće svoje pošao u smrt za pravdu srpskog naroda? Smemo li prećutati pred Nebom i zemljom, da je naša sloboda i državnost koštala Rusiju više nego nas?

Moral svetskog rata, nejasan, sumnjiv i sa raznih strana osporavan, ispoljava se u ruskoj žrtvi za Srbe u jevanđeljskoj jasnosti, nesumnjivosti i neosporivosti. A motiv samoodricanja, nezemno moralni osećaj pri žrtvovanju za drugog – nije li to prilepljenje k Carstvu Nebesnom? Rusi su u naše dane ponovili Kosovsku dramu. Da se Car Nikolaj prilepio k carstvu zemnom, carstvu egoističnih motiva i sitnih računica, on bi, najverovatnije, i danas sedeo na svom Prestolu u Petrogradu. Ali on se prilepio k Carstvu Nebesnom, k Carstvu nebesnih žrtava i jevanđeljskog morala; zbog toga se lišio glave i on sam i njegova čada, i milioni sabraće njegove. Još jedan Lazar i još jedno Kosovo! Ta nova Kosovska epopeja otkriva novo moralno bogatstvo Slovena. Ako je neko na svetu sposoban i dužan to da razume, to Srbi mogu, i obavezni su da razumeju“.

Karađorđeva Topola je to, zaista, razumela, avgusta 2014.

Izvor Borba za veru, 11. avgust 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u