AMERIKA MORA DA NAPUSTI UKRAJINU I UNIŠTI ISIL

ROBERT V. MERI Amerika bi trebalo ponovo da se nametne kao lider Zapada i...

ROBERT V. MERI

Amerika bi trebalo ponovo da se nametne kao lider Zapada i da deluje kao jezgro te civilizacije

Islamska država Iraka i Levanta, ISIL, predstavljaće zlokobnu pretnju po SAD ukoliko joj se dozvoli da bude formirana kao država ili kvazidržava u srcu Bliskog Istoka. Drugo, trebalo bi raščistiti stvari na polju diplomatije kako bi se SAD distancirale od kontroverzi u inostranstvu koje nemaju strateški značaj i služe samo da bi se pažnja i resursi skrenuli sa pretnje ISIL.

To pre svega podrazumeva pregovore za okončanje kobnog sukoba sa Rusijom oko Ukrajine. To je zabava koja nikad nije imala smisla, ali sad je vrag odneo šalu. Ukrajina nema strateški značaj za SAD i ima veoma mali za Evropu. Ona je bila u ruskoj sferi uticaja 350 godina. Osnove dogovora su jasne: Amerika i EU će prestati da vuku Ukrajinu u Evropu i odreći će se bilo kakvih napora da je uvuku u NATO. Rusija će pristati na prozapadnu vladu u Kijevu dok god istočna Ukrajina bude imala visok stepen kulturne i administrativne autonomije.

Sankcije će biti uklonjene, a dve zemlje će potražiti terene gde mogu da sarađuju. Jedan od njih biće sprečavanje ozbiljnog porasta islamskog fundamentalizma. Teško da bi išta osim toga moglo da predstavlja pandan ključnim američkim interesima.

Treće, SAD bi trebalo da diplomatski dejstvuju na Bliskom Istoku, gde će kao glavnu temu izdvojiti ISIL. To podrazumeva tesne odnosa sa Saudijskom Arabijom, kao i drugim sunitskim državama iz Persijskog zaliva, koje su baza radikalnih elemenata i koje podstiču ISIL da uništava njihove šiitske neprijatelje u Iraku i Iranu. To znači i saradnju sa zemljama koje dele zabrinutost sa Amerikom – sa Iranom, na primer, kao i Asadovom Sirijom. Takođe bi trebalo da stavimo do znanja da nas se ne tiče sa kakvim vladama sarađujemo i kakve su kulturne navike i senzibilitet naroda kojima upravljaju te vlade sve dok nam je zajednički interes protivljenje radikalnom islamizmu.

isil10

Četvrto, Amerika bi trebalo ponovo da se nametne kao lider Zapada i da deluje kao jezgro te civilizacije. Većina evropskih zemalja distanciralo se od SAD posle njihove žurbe da uđu u Irak jer nije videla koristi od vilsonovskog mešanja u politiku koja može samo da destabilizuje. I bila je u pravu. Ali sada je drugačije, potrebno je istinsko nacionalno vođstvo čerčilovske prirode. Čitava zapadna civilizacija ima šta da izgubi u ovom sukobu.

I, na kraju, kad se stvari raščiste i formira logična i sveobuhvatna politika, Amerika neće smeti samo da osujeti ISIL već i da ga uništi. Još nije jasno šta će sve biti potrebno za to, ali mora se učiniti šta god da je potrebno.

U najnovijem izdanju Foksovih vesti nedeljom (Fox News Sunday) komentator Džordž Vil je primetio: „Setimo se teze Kolina Pauela – ako ga slomiš, onda ga poseduješ. Slomili smo dve države na Bliskom Istoku. Svojom politikom slomili smo Libiju, svojom politikom slomili smo Irak. I sad posedujemo ruševine.“ Gost Kris Valas je pitao: „Kad imamo ruševine, da li to znači i da imamo odgovornost da ih ponovo izgradimo?“

„Ne“, odgovorio je Vil, „imamo odgovornost da naučimo lekciju da ne možemo da popravljamo takve države.“

Tačno tako. Ali imamo i odgovornost da štitimo sebe od sila koje smeraju da nas napadnu. To je novo poglavlje. Kako smo stigli do toga, možda je već vredno rasprave, pogotovo kad se izlaže glupava američka politika koja je uništila antiislamističke snage na Bliskom Istoku i dovela nas dovde. Ali sad nas ništa ne može spasiti od pretnje sa kojom se suočavamo.

Robert V. Meri je urednik Nacionalnog interesa (The National Interest)i pisac više knjiga o američkoj istoriji i spoljnoj politici.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

The National Interest

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u