KAD JE TEŠKO, VULIN!

SLAVKO ŽIVANOV Kad je odbrana vladajuće politike poverena ljudima poput Vulina, to je dovoljno...

SLAVKO ŽIVANOV

Kad je odbrana vladajuće politike poverena ljudima poput Vulina, to je dovoljno da se kvantifikuje kredibilitet čitave stvari

Kada je rešio da napokon okonča višegodišnje rastakanje jedne države, osipanje sopstvenog naroda i gašenje svetle budućnosti, Vulin Aleksandar se, na neizdrživi pritisak srpskog naroda sa Kosova i Metohije, vratio u politiku. Bilo je to nakon Vučićevog prihvatanja sporazuma iz Brisela, u aprilu prošle godine. Ovo sudbinsko vraćanje usledilo je nakon ostavke koju je sâm Vulin najavio, htevši da odstupi s mesta glavnokomandujućeg Kancelarije za Kosovo i Metohiju [1]. Reč je reč, a funkcija je funkcija, pa je dvadesetak dana kasnije saopštio puku da povlači ostavku [2], nehajno puštajući isti taj puk da baulja u potrazi za smislom ovog manevrisanja.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju isticao je da ne može da prihvati sporazum Beograda i Prištine i da to neprihvatanje može jedino da se završi ostavkom. Šef je tvrdio da „nije logično da se čvrsto zalažete za nešto, i posle, ako to ne prođe, kažete: ‘Pa, dobro, nije prošlo’”. Zato, idući u susret toj tvrdnji, koju je malo ko (uključujući i njega) razumeo, posut pepelom, ne samo da je ostao na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju već je prihvatio dodatnu – bonus funkciju. Vlada Srbije formirala je Odbor za implementaciju briselskog sporazuma, a za predsednika Odbora imenovan je baš on, šef Vulin. Na sreću svih nas, dakle, Vulin je ostao da, uprkos svojim uverenjima i pogaženoj ostavci, „implementira“ „briselski sporazum“, protiv kojeg je inače svim svojim bićem bio, a valjda i jeste.

Možda bi Vulin tada tu funkciju i napustio kad bi ona pustila njega, ali u srpskoj politici ništa nije tako prosto. Negde iznad Vulinove vizure primećeno je da ta ostavka srpskim vlastodršcima ne puni jedra vetrom, te je Vulin morao da pokupi ono što je neoprezno prosuo ili spretno isposlovao dižući cenu vlastitih akcija. Ali Vulin ne bi bio Vulin kada bi hoću-neću-hoću akciju završio bez logičkih burgija koje bi trebalo da dokažu da se ostavke podnose i povlače principijelno, postojano i časno. Ili, kako Vulin kaže, bolje je za sporazum upravo to što će ga primenjivati onaj što je bio protiv samog sporazuma. Odnosno, natuknu Vulin, reč je o praksi u komunističkom, slobodarskom i vascelom svetu. Takoreći svakodnevno, diljem Zemljinog šara, izgleda da one što principijelno podnose ostavke vraćaju u fotelje da uspostavljaju i utemeljuju razloge sopstvenog protesta i nemirenja. Izgleda da se svuda oko nas vodi neki rat mikrosvetova, izražavanja dvojne prirode istine, njene apsurdnosti, koju mi, slepi kod očiju, ne primećujemo.

vulin04

KAKO POLIVATI DEMONSTRANTE

A takav je bio uvek. Setimo se njegovih početaka i važnog mesta njegove političke karijere – Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju. U toj stranci bio je generalni sekretar i s njom se utopio u Jugoslovensku levicu, koja mu je omogućila neposrednu saradnju sa prvom damom tadašnje Srbije. Sa Mirjanom Marković i drugovima Vulin je u kožnom komesarskom mantilu i značajno duže kose propovedao neke revolucionarne leve ideje. U toj stranci bio je portparol i Mirin saradnika, neki će reći – zamenik. General Stevan Mirković, predsednik SKPJ negde je pribeležio, da je Vulin bio i predsednik Jugoslovenske revolucionarne omladine, ali nismo sigurni da je i u toj organizaciji bio uspešan kao u potonjoj, Vučićevoj, ili onoj prethodnoj, Mirinoj.

Elem, kao levičar nije odskočio više od solidnog partijskog aparatčika, iza kog je ostala „antologijska“ revolucionarna izjava da demonstrante zimi ne možete polivati toplom vodom iz topova, nego ćete ih, naravno, razjurivati hladnom vodom [3]. Nije se osvrtao na to što je njegova partijska i koaliciona kamarila pokrala izbore, što su hiljade ljudi zbog toga u protestima i što je to, na kraju krajeva, potvrđeno leks specijalisom, koji je predložio sam Slobodan Milošević čime je i faktički i formalno priznao krađu glasova. Vulin nije gubio vreme, i tada je radio posao koji najbolje zna – bezrezervnom apologetikom tumačio je poteze vlasti, uključujući i opravdavanje prekomerne represije nad građanima.

Sa JUL-om je mlađahni revolucionar raskrstio nakon stvaranja koalicije između socijalista, radikala i JUL-a, 1998. godine. U to vreme mentorska palica od Mire prelazi u Vučeline ruke, pa vreme petooktobarskih promena Vulin provodi u svojoj više nego marginalnoj stranci Partiji demokratske levice. Bilo je jasno da je to samo nužno privremeno rešenje ne bi li se preživela politička nepogoda koja je zahvatila sve one koji nisu DOS. Budući da Vulin nikada nije posedovao niti je mogao da poseduje političku moć proisteklu iz neposredne volje birača, samostalno političko delovanje za njega bilo bi samoubistveno. Odavno je shvatio da želi vlast, a da ne može dobiti glasove na izborima. Zato, 2002. godine ulazi u poražen i slab SPS, kojem su tada dobrodošli svi koji hoće da mu priđu. Nekoliko godina kasnije napustio je tu i napravio svoju novu stranku, megalomanskog naziva Pokret socijalista, koja se dobro udenula u pobednički SNS. Trenutno obavlja funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

vulin05

MODUS OPERANDI

Ovaj kratki pregled dovoljan je da vidimo da se do danas Vulin nije promenio. Skratio je kosu, a crni kožni mantil zamenio je kombinezonom koji oblači kad posećuje Kosovo. Tim svojim militarizmom obojio je i novooformljeno ministarstvo, koje prvi put u nazivu ima boračka pitanja. Osobita je ironija to što mu je dozvoljeno da to učini danas kada su takoreći svi borački problemi rešeni na štetu boraca. Kao ministar, pak, uglavnom oblači klasična odela i trudi se svojski da dokaže kako je šef uvek u pravu ne birajući sredstva, meru i bonton. Tu zapravo i nije bitno ko je šef, jer za proces njegovog modus operandi najbitnije je dokazivanje da je šef u pravu, da je šef najpametniji i najbolji. To je formula sa jednom promenljivom, a ta promenljiva je šef glavom i bradom. Šef se menja, modus operandi ostaje.

Međutim, nevolja s tim nije u tome što već dvadeset godina Srbijom jezde partijski aparatčici koji se kunu i dokazuju kako je baš sadašnji vođa mesija. Takvih će klimoglavaca biti uvek, baš kao i šibicarskih pomagača koji šatro došaptavaju žrtvama ispod koje šibice jeste smotuljak. Ne može se promeniti ni to što će uvek biti slepoverujućih koji, zarad lake zarade i goluba na grani, izgube vrapca iz ruke. Uvek će biti i onih što dobrodušno veruju priči, mislivši da ti telali nemaju nikakav skriveni plan ili interes… A strahota zapravo dolazi tek kad oni završe posao, onda kada očerupani i namagarčeni osvanemo u goroj poziciji od one u kojoj smo bili. Kakva li nas stvarnost čeka kada današnji gospodar Srbije, oslonjen na usluge Aleksandra Vulina i delatnike tog kalibra, završi svoju misiju?

Jasna. Kada je odbrana vladajuće politike i njeno sprovođenje povereno ljudima poput Vulina, rekli bismo da je to samo po sebi dovoljno da bi se kvantifikovao kredibilitet čitave stvari. Svaka neizvesnost je time otklonjena jer je naše srljanje u budućnost kataklizmično.

Neće proći mnogo vremena i sadašnji gospodar Srbije igubiće se među svim onim političarima u ropotarnici istorije, pa će na njegovo mesto doći neki drugi. Važno bi bilo da makar taj drugi ne prihvati usluge i metode Vulina i sličnih. Iako nije isključeno da će i tom budućem mesiji Vulin biti leva ili desna ruka, verovatnije je da će Čovek u crnom iz politike otići međ tajkune. To se u Srbiji već prepoznaje kao prirodna metamorfoza lojalnih aparatčika.

_________

Uputnice:

[1] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vulin-podneo-ostavku.lt.html

[2] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1328376/Vulin+ostaje+na+%C4%8Delu+Kancelarije+za+KiM.html

[3] „Priče o tome da su na minus šest stepeni građani polivani hladnom vodom nemaju osnova. Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom?” (A. Vulin, potpredsednik JUL, Naša borba, 6. februara 1997. godine).

Politika
Pratite nas na YouTube-u