„ŠPIGL“: KOLIKA JE NOVORUSIJA?

Objavljujući mapu Novorusije, nemački nedeljnik ukazuje kolika bi ona mogla da bude i koliko...

Objavljujući mapu Novorusije, nemački nedeljnik ukazuje kolika bi ona mogla da bude i koliko bi malo ostalo od Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin je termin „Novorusija“ pvi put upotrebio u aprilu ove godine, što je vlast u Kijevu ostavilo u besu i brizi. U to vreme pominjanje „Novoruisje“ bilo je u vezi sa pripajanjem Krima.

Prošlog vikenda, međutim, Kremlj je ponovo koristio taj termin, govoreći o državnom statusu istočnih i južnih delova Ukrajine, i nazivajući separatiste „braniocima Novorusije“. Ali šta znači termin Novorusija?

Očigledno, Putin je govorio o ruskim hipotetičkim planovima, koji se odnose na veliki prostor. To podrazumeva otcepljene promoskovske republike Donjeck i Lugansk, ali i mnogo više od toga. Dve republike su se formalno udružile u Novorusiju. Ali želje separatista su mnogo veće od relativno male oblasti u jugoistočnoj ukrajini, koju danas kontrolišu. Separartisti i ruski nacionalisti sanjaju državu koja bi se od istočne Ukrajine širila na jugozapad i koja bi možda mogla da dopre čak do Pridnjestrovlja, gde dominiraju Rusi, eliminišući Moldaviju.

Koliko je ta situacija ozbiljna, u ponedeljak je jasno ukazala i kancelarka Angela Merkel. Ona je pred Bundestagom optužila Rusiju da pokušava da nasilno menja granice Ukrajine. „Rusija pokušava da izađe iz postojećih granica, preteći ili čak primenjujući silu“, rekla je ona. Tim postupkom Rusija ruši temelje posleratnog evropskog poretka.

krstaricapotemkin

Istorijski, naziv „Novorusija“ odnosi se na pokrajine carske imperije koje je ruska vojska osvojila u 18. veku od Turaka. Za oko pet meseci žestokih borbi proruskih separatista i ukrajinskih vladinih trupa u ovoj oblasti je, prema podacima Ujedinjenih nacija, ubijeno 2.600 ljudi.

A koliko bi veliki novi protektorat Moskve mogao da bude, pokazuje naša mapa (gore).

Prevod NS

Der Spiegel

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u