ANALIZA NATO: KIJEV IZGUBIO RAT

NATO je, kako tvrdi nemački magazin Špigl, promenio svoje ocene situacije i smatra Kijevu...

NATO je, kako tvrdi nemački magazin Špigl, promenio svoje ocene situacije i smatra Kijevu samo preostaju pregovori

U proteklih sedam-osam dana dolazile su za vladu iz Kijeva sve lošije vesti s fronta na istoku zemlje. Separatisti su dobili u ponedeljak aerodrom u Lugansku, vodi se teška borba za aerodrom u Donjecku, očekuje se ofanaziva separatista na Mariupolj, u obruču se našlo opkoljeno više hiljada pripadnika ukrajinskke armije… Ukratko, Kijev trpi poraz za porazom.

Iako ih je na bojnom polju mnogo manje, čak više nego duplo, istočno-ukrajinski domobrani, uz rusku podršku i pomoć, imaju sve vidljiviju prevagu, kako piše nemački magazin Špigl. Ulogu u tome ima i moral boraca. Separatisti su, sasvim je vidljivo, izrazito motivisaniji da ratuju i umiru nego protivnik.

NATO je smatrao sve do pre desetak dana da je sasvim izvesna pobeda vlade u Kijevu. Procena vojne situacije se, međutim, analitičari Alijanse, kako tvrdi Špigl, pozivajući se  na informacije koje su „procurile“ sa sastanka predsednika Ukrajine Petra Porošenka s generalima NATO, bitno izmenila. Ukratko, smatra se da Porošenku ostaju „još samo pregovori kako bi se živ izvukao iz klešta separatista i Rusa“.

Iza zatvorenih vrata situacija je mnogo dramatičnije opisuje od novinskih izveštaja s terena. Na granicama se nalazi najmanje 20 ruskih bataljona sa po najmanje 500 ljudi i artiljerijom. Ukrajinski artiljerci se u stručnim vojnim krugovima smatraju slabim profesionalcima, ne malo ukrajinskih komandanata su se pokazali u dosadašnjim sukobima kao nesposobni ili kukavice.

Generale NATO posebno zabrinjava novi frotnt kod Mariupolja jer Moskva može pokušati da izbori kopnenu vezu sa Krimom čime bi sasvim konsolidovala prisajedinjenje poluostrva. Osim toga, na ovaj način bi Ukrajina sasvim izgubila kontrolu nad svojom istočnom granicom. 

Ni u blizini granice situacija ne izgleda ništa bolje za ukrajinske jedinice – opkoljene su sa svih strana separatistima, koji imaju i tešku artiljeriju, i ne mogu da se pokrenu s mesta.

Prve nedelje avgusta kijevska armija je postigla nekoliko masivnih vojnih uspeha kada je uspela da gotovo sasvim opkoli najveće gradove Lugansk i Donjeck. Separatisti su se, međutim, ubrzo konsolidovali i krenuli u kontraofanzivu koja sada kulminira…

Zbog serije neuspeha Porošenko, kako se nagoveštava, priprema smenu u armijskom vrhu.

Prtema generalima NATO, separatistima i Rusiji sada nije potrebna nikakva ruska invazija s većim snagama. Oni isključuju da se situacija u korist Kijeva može  brzo promeniti. Separatisti imaju jasnu nadmoć.

„To je ono što se u ratu zove pobeda“, citira list neimenovanog generala Alijanse.

Izvor Balkanmagazin, 03. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u