LI MANČANG: GDE JE SRBIJA NA EONOMSKOJ MAPI KINE

Uskoro nova faza u projektu pruge Beograd – Budimpešta. Zainteresovani smo za izgradnju termo-elektrane...

Uskoro nova faza u projektu pruge Beograd – Budimpešta. Zainteresovani smo za izgradnju termo-elektrane „Štavalj“

Kina ima puno razumevanje za stavove Srbije prema Kosovu i Metohiji. Za rešavanje tog pitanja osnova je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Znam da je više od 100 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, ali kineska vlada ostaje pri svom stavu i nema nameru da ga promeni.

To u intervjuu za „Novosti“ poručuje Li Mančang, novi ambasador NR Kine u Srbiji. U prvom razgovoru otkako je preuzeo dužnost, ističe ne samo ljubav prema Srbiji i Beogradu, gde se školovao 1978, i više puta kasnije službovao, već i želju da se strateško partnerstvo dve zemlje proširi.

— O tom partnerstvu svedoče veliki projekti, od mosta preko Dunava, auto-puta E-763, pa do termoelektrane Kostolac. Dugo prijateljstvo dva naroda nedavno se videlo i u pomoći u poplavama.

Mogu li da se unaprede naši odnosi?

— Prošlogodišnja poseta predsednika Nikolića je dala doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva. Sad pridajem veliku pažnju poseti premijera Aleksandra Vučića Kini, 9. i 10. septembra. Učestvovaće na letnjem Davosu i razgovarati sa našim premijerom. Očekujem mnogo od ove posete.

Znači li to da Peking pokreće još infrastrukturnih projekata u Srbiji?

— Premijeri Srbije, Kine i Mađarske su zajedno proglasili nameru o izgradnji pruge između Beograda i Budimpešte i sada očekujemo korak dalje. Osam kineskih kompanija ima stalno sedište u Beogradu. Jedna od njih već dugo razgovara o projektu obilaznice oko Beograda, a ima interesovanja i za termoelektranu „Štavalj“. Kompanija koja gradi most preko Dunava kontaktira sa srpskom stranom u vezi sa mostom Vinča. Kompanija koja radi u Kostolcu želi da nastavi rad i na bloku dva. Postoji i ideja o drugom delu auto-puta…

Kakvo je mesto Srbije u okviru mehanizma saradnje Kina – zemlje centralne i istočne Evrope?

— U okviru saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, trenutno imamo najviše projekata sa Srbijom. Na primer, za most koji se gradi, kineska strana je dala kredit vredan više od 200 miliona dolara, za Kostolac smo dali isto toliko, za auto-put E-763 – 300 miliona dolara. Kineska banka je dala veoma povoljan kredit od 800 miliona dolara. Želim da Srbija bude kičma te saradnje, a smatram da ona to i geografski, i politički, i zaslužuje.

Preti li svetu konflikt većih razmera, čiji bi okidač mogao da bude sukob u Ukrajini?

— Ne bi trebalo. Kriza u Ukrajini je katastrofa koja podseća na tragediju bivše Jugoslavije. Kineska vlada apeluje da zainteresovane strane što pre putem pregovora reše ukrajinsku krizu. Kada je reč o žarištima u drugim regionima, ceo svet treba da se usmeri da ih ugasi politički, ne silom.

Jesu li odnosi Kine i SAD sada relaksiraniji?

— Razvijamo saradnju i uspostavljamo međusobno poverenje. Postoje i razlike, ali to je normalno. Zajedno se borimo protiv terorizma i razgovaramo o promeni klime. Uglavnom, odnosi idu nabolje.

MILIĆEV

Kada očekujete da Marko Milićev bude izručen Srbiji?

— Ne mogu da preciziram, ali MUP Srbije kontaktira sa našom ambasadom i ja sam na vrućoj liniji sa ministrom. Pripremamo materijal sa srpske i kineske strane. Milićevu je istekao boravak, i smatra se da je u Kini ilegalno. S druge strane, vaša policija je izdala crvenu poternicu i naša policija ga je, po nalogu Interpola, zadržala. Zbog onoga što je učinio u Beogradu i Kini, on je u pritvoru.

ZAPAD ŠKOLUJE TERORISTE

I Kina se suočava sa separatističkim težnjama. Kako odgovarate na komešanja na Tibetu i u Sinđijangu?

— U našoj specijalnoj admininstrativnoj zoni Hongkong, poslednjih nekoliko meseci neke strane sile podržavaju javno i tajno, finansijski i politički, jedan mali deo lokalnih ljudi da izazivaju otpor političkim reformama vlade u Hongkongu i centralnoj vladi u Pekingu, da stvaraju nemir i haos. Lokalna vlada u Hongkongu i centralna u Pekingu vodi strpljivo pregovore s tim ljudima, ali oni već imaju svoju političku pozadinu sa Zapada. Pored toga, u Sinđijangu i na Tibetu imamo dosta dokaza da zapadne sile školuju ekstremiste koje šalju u našu zemlju da izvrše teroristički napad.

BOMBARDOVANjE

Jeste li ikada dobili zvanično objašnjenje SAD o bombardovanju vaše ambasade u Beogradu 1999?

— Taj događaj je presedan u diplomatiji i tragedija za našu ambasadu. Na kraju smo razgovarali sa Amerikancima, oni su platili materijalnu štetu, za troje poginulih simboličnu odštetu. Zvanično objašnjenje je ostalo da je bombardovanje ambasade bila greška, što nije prihvatljivo.

Autor Dubravka SAVIĆ

Izvor Večernje novosti, 05. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u