MILENKO JOVANOV: PROBLEM DSS NIJE U POLITICI, VEĆ U NjENOJ PREZENTACIJI

Nismo se snašli u medijskoj sferi i jeziku koji bi dopro do birača koji...

Nismo se snašli u medijskoj sferi i jeziku koji bi dopro do birača koji te stavove osećaju kao svoje

Vi ste predsednik Pokrajinskog odbora DSS, recite nam da li je uopšte potrebno da postoji AP Vojvodina?

— U načelu, i ovakva kakva je danas, nije. Međutim, ona je ustavna kategorija. Svako otvaranje ustavnih pitanja u ovom trenutku može da dovede do lošeg raspleta stvari. Ustavne teme se pokreću kada je država jaka, stabilna i sigurna. Sada nemamo ni suverenitet ni slobodu da uredimo stvari onako kako bi nam, kao narodu, najviše odgovaralo. Oni koji zaista vladaju Srbijom zato i insistiraju na izmeni Ustava kako bi iz njega izbacili i poslednje tačke vezanosti za Kosovo i Metohiju, a sam Bog zna šta sve još nameravaju da izmene. Zato nam valja da sačekamo slobodu, pa da onda kao slobodan narod sami uređujemo svoju zemlju, bez uticaja spolja.

Kakav je odnos DSS prema najavljivanim promenama u vlasti pokrajine?

— DSS je svakako opozicija. Ukoliko se bude glasalo o obaranju Pajtićevog režima, glasaćemo da isti padne. Pajtić je personifikacija antidržavne politike u Vojvodini. O tome govore neustavni Statut koji je donela njegova većina, čuvena Deklaracija o zaštiti Vojvodine, pa i najnovijih 10 tačaka programa za Vojvodinu. Što se tiče formiranja neke nove većine, o kojoj spekulišu mediji, mi u takvim razgovorima ne učestvujemo, niti nas je iko zvao. Kada budemo znali o čemu se tačno radi, iznećemo jasno svoj stav.

U toku je „patriotsko rebrendiranje“ Bojana Pajtića, kako se ono uklapa u pomenutih Deset tačaka za Vojvodinu Pokrajinskog odbora DS?

— Bojan Pajtić shvata da birači u Srbiji ne kažnjavaju nedoslednu politiku. Zato on namerava da vodi dve politike. Jednu za Vojvodinu, izrazito autonomašku, praktično ispunjenje svih snova Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine, i drugu, za nivo cele Srbije, na retoričkom nivou, navodno više nacionalno odgovornu. Ove politike su u apsolutnoj kontradiktornosti, jer ni jedna autonomaška politika ne može biti srpska, pošto joj je suština antisrpska. Ona je zapravo kopija svega onoga što se desilo u Crnoj Gori u proteklih pedeset godina.

Otišli su neki poznati funkcioneri DSS, da li s njima odlazi i politika ili samo pojedinci?

— Unatarstranački razgovor mora biti iskren i obuhvatiti apsolutno sve teme od značaja za budući rad stranke. Uveren sam da je za većinu članstva današnja politika stranke i politika za budućnost. To je politika slobodne Srbije. Ključno pitanje jeste – kako je prezentovati i ko da to čini, jer se pokazalo da ovo do sada nije valjalo. Prosto, ako na prazan papir napišete stavove DSS, sa njima se slaže ogroman procenat naših građana. Ali, kada na taj isti list hartije dodate logo DSS, ti isti ljudi odjednom prestanu da ih podržavaju. Prema tome, jasno je da problem nije u politici, već u nečem drugom, što smo imali zastareo način prezentacije ideja, nesnalaženje u medijskoj sferi 21. veka i nenalaženje jezika koji bi dopro do birača koji te stavove osećaju kao svoje.

DSS je na izborima teško poražena. Noseća maksima kampanje bila je „politička neutralnost“. Može li se reći da je upravo taj koncept odbijen od građana i hoćete li od njega odustati?

— Ta je politika danas opšteprihvaćena. Ova vlada se hvali svojom „neutralnošću“! Sami su mnogo puta rekli da vode politiku neutralnosti. Ipak, to nije istina. Oni ne vode neutralnu, već politiku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, što je rekao i nemački ambasador u Srbiji, a držim da mu treba verovati i da ne priča na pamet.

Suština naše politike neutralnosti bila je da se ne vezujemo ni za istok ni zapad, već da vodimo računa o sebi i svojim interesima. Danas vlast vodi politiku tako da zadovoljava interese i Brisela i Moskve i zato deluje kao da je raskrečena, kao glista čiji svaki kraj vuče u suprotnom smeru. Tu mora da dođe do pucanja, ma koliko glista bila rastegljiva.

Da li je upravo ta neodlučnost „ni tamo ni ovamo“ uslovila pad DSS?

— Možda jeste, ali je to bila iskrena politika i prema spolja i prema građanima Srbije i u najboljem interesu Srbije. Naš je problem što je nismo bolje približili ljudima. Sa druge strane, ova vlada obećava mnogo na sve strane, ne samo narodu u Srbiji, već i stranim državama, a u jednom trenutku će morati da se opredeli, moraće nekoga da slaže, a bojim se da će najviše slagati građane Srbije.

Ima li šanse da DSS u budućnosti postane jasna i opredeljena stranka?

— DSS je jasno za interes Srbije. Danas Srbija svaki svoj interes, ekonomski, politički, kulturni, pre može da zadovolji sarađujući sa Rusijom nego sa Zapadom. Rusija nudi investicije i privredni razvoj, poštujući suverenitet Srbije, dok od Zapada imamo samo prazna obećanja. Držim da je ovaj stav u svakom aspektu jasan i opredeljen. Opet, period od pre samo tridesetak godina potvrđuje tezu da je za Srbiju dobro da se trajno ne opredeljuje. Tada su Rusijom vladali komunisti, dok se za prosperitet, pa i slobodu gledalo na Zapad. Sada su uloge potpuno promenjene. Srbija ne sme da bude talac istorijskih trenutaka i cikličnog kretanja istorije, već da gleda svoja posla i da se okreće tamo gde ima koristi za nju kao državu i srpski narod u celini.

Razgovarao Ostoja Simetić

Izvor Srpski kulturni klub, 09. 09. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u