KINESKI REGIONALNI SKUP IPAK U BEOGRADU

Vučić: Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer u Beograd i još 16 premijera...

Vučić: Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer u Beograd i još 16 premijera centralne i istočne Evrope

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerom NR Kine Li Kećangom dogovorio njegovu posetu Beogradu u decembru, kao i održavanje Samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.

„To je velika je stvar za Srbiju. Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer u Beograd i još 16 premijera centralne i istočne Evrope u naš glavni grad. Mislim da najmanje 35-40 godina nije bilo takvog skupa na teritoriji Srbije”, rekao je Vučić.

On je ocenio da to pokazuje koliko Srbija postaje važna i da je svojim odgovornim odnosom vođenja nezavisne politike i principijelnim ponašanjem uspela da stvori takvu vrstu odnosa velikih zemalja, i takve sile, kao što je Kina, prema Srbiji.

„To će za nas značiti dalji razvoj naše infrastrukture”, rekao je Vučić i dodao da je Li pokazao veliko razumevanje za problem visine javnog duga u Srbiji i da veruje da će se naći najpovoljniji mogući model.

Veoma sam srećan i zadovoljan zbog časti koja nam se ukazala. Nadam se da ćemo samo biti dovoljno spremni i uspešni da budemo dobri domaćini takvom skupu i izvučemo za Srbiju najveću korist, rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima to znači da se Srbija nalazi na značajno boljem putu i da je prijateljstvo naše zemlje sa Kinom jače i izraženije nego ikada i da očekuje ozbiljne i velike rezultate za Srbiju.

On je podsetio da su, pre ove vlade, tokom 90-ih, 2000-ih, 2009. i 2010., mnogi pokušavali da dovedu kineskog premijera u Srbiju, rekao je za srpske medije.

„Niko nije uspeo. Sada smo mi uspeli”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da je Li Kećang najavom te posete ukazao posebnu naklonost prema Srbiji, kao i odlukom da Vučić večeras, na svečanoj večeri za učesnike Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu, sedi pored njega.

Ono što mi je posebno čast, rekao je Vučić, jeste što mi je Li u mnoštvu lidera država i predsednika vlada rekao da sedne pored njega na večeri u čast svih učesnika „kineskog Davosa”, da je Srbija zaslužila to mesto, i da je to njegova odluka.

„To dobro govori o ugledu koji naša Srbija ima u Kini i Srbija tu priliku neće da propusti”, poručio je Vučić.

Vučić je u šali objasnio da je Liju Kećangu rekao da ne može da se vraća u Beograd, dok ne dobije obećanje kineskog premijera da će doći u Srbiju u decembru, na šta mu je ovaj odgovorio: „Da ne biste vi ovde toliko ostajali, moraću ja da dođem do Beograda”.

Premijer Srbije dodao je i da je tokom posete Kini imao i susrete sa predstavnicima, pre svega, državnih kompanija i samo dve privatne, istakavši da je Lija posebno zamolio da utiče na tekstilne kompanije.

„Mi imamo ugovor o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, i to je za njih veoma značajno i on je to primio k znanju i očekujem da o tome diskusije nastavimo večeras”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da mu je Li preneo da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su dogovorili da se pruga Budimpešta-Beograd, spoji sa Solunom, istakavši da bi to za Srbiju predstavljalo najveći infrastrukturni projekat.

On je izjavio da je uputio i poziv kineskim investitorima, ne samo firmama koje rade infrastrukturne projekte, i dodao da misli da će u procesu privatizacije bar nekoliko preduzeća kupiti kineske kompanije.

Vučić na prijemu kod Li Kećianga

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Ekonomskog foruma Letnji Davos u Tjenđinu, saopštila je pres služba Vlade.

Nakon toga bio je gost na večeri kod predsednika Vlade Narodne Republike Kine Lija Kećianga, koju je priredio za visoke zvanice i goste konferencije, navedeno je u saopštenju.

Premijer Vučić dogovorio je sa premijerom Li Kećiangom održavanje Samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kao i njegovu posetu Beogradu u decembru, kada će zajedno otvoriti most Zemun-Borča.

Biće to prva poseta kineskog premijera Beogradu posle skoro 30 godina.

Izvor Tanjug/Politika, 10. 09. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u