SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: OKUPIĆU NACIONALNI BLOK

Ko ne bude izabran za predsednika, ne sme i neće biti gubitnik Ukoliko postanem...

Ko ne bude izabran za predsednika, ne sme i neće biti gubitnik

Ukoliko postanem predsednik DSS, zalagaću se za brzo formiranje nacionalnog suverenističkog bloka u Srbiji. To je izjavila za „Novosti“ Sanda Rašković Ivić, koja u razgovoru za „Novosti“ najavljuje svoju kandidaturu za lidera DSS, na stranačkim izborima 4. oktobra.

Koga biste sve pozvali u blok ako pobedite?

— Pored stranaka kojima je na srcu država Srbija, želeli bismo kao stožerna stranka da okupimo javne ličnosti, udruženja, intelektualce, profesore univerziteta, akademike. Sve koji se ističu u odbrani suvereniteta Srbije.

Dajte nam neka imena…

— Pa evo, pomenuću akademika Kostu Čavoškog, profesora Mila Lompara, Đorđa Vukadinovića, novinare Željka Cvijanovića i Miroslava Lazanskog… Mogla bih nabrojati još nekoliko stotina dičnih imena.

A novo savezništvo sa Sinišom Kovačevićem i Nenadom Popovićem koji su napustili DSS i najavljuju svoje stranke?

— Zašto da ne. Ne smemo da se ponašamo kao ostavljena ljutita žena. Cilj mi je da se što više čestitih ljudi ili vrati u DSS ili da sarađujemo. Insistiraću na idejama koje nas spajaju, a ne na onome što nas razdvaja.

Moguće je znači i tešnje savezništvo sa Dverima?

— Naravno. Ne odbacujem unapred čak ni neke iz vlasti kojima je država na srcu i koji ne bi žrtvovali Srbiju zarad destruktivnog i neizvesnog puta u Evropsku uniju.

U kojoj meri biste vodili politiku kontinuiteta sa Koštunicom?

— Ostaće naša temeljna politika evroskepticizma i antinatovstva. Borićemo se za očuvanje teritorijalnog suvereniteta Srbije, a protiv briselskih sporazuma. Bićemo suprotstavljeni povampirenju ustava iz 1974. koji predlaže DS… Smatram da ideja neutralnosti koju smo promovisali i zastupali, treba da evoluira u ideju suverenizma.

Šta biste još promenili?

— Kao novinu, predložiću suverenistički blok i promene u unutrašnjoj organizaciji stranke. Zalagaću se, na primer, da se u budućnosti ide ka neposrednim izborima u DSS na svim nivoima, da odbori dobiju veću autonomiju i da članovi glavnog odbora učestvuju aktivno u donošenju važnih stranačkih odluka. Osnovali bismo stranački odbor za saradnju sa Rusijom.

Kao lider evroskeptika, bili biste srpska Marin le Pen?

— Svakako da to poređenje shvatam kao kompliment. Činjenica je da je u Srbiji oko pedeset odsto građana evroskeptično, a sastav parlamenta ne oslikava to realno stanje.

Kadas ćete ozvaničiti kandidaturu za lidera DSS?

— Potrebno je pre toga da me za tu funkciju predloži i podrži bar 15 opštinskih odbora.

Imate li šanse protiv Aligrudića? 

— Mislim da imam dobre šanse. Generalno, ne sekiram se za rezultate jer je ceo DSS jedna kuća i jedna porodica. Ko ne bude izabran za predsednika, ne sme i neće biti gubitnik.

Autor P. VASILjEVIĆ

Izvor Večernje novosti, 10. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u