OBEŠTEĆENjE ILI OBEŠČAŠĆENjE VOJVODINE?

MIROSLAV PAROVIĆ Šta je pozadina skandalozne inicijative LSV o obeštećenju Vojvodine zbog prodaje NIS?...

MIROSLAV PAROVIĆ

Šta je pozadina skandalozne inicijative LSV o obeštećenju Vojvodine zbog prodaje NIS?

Nedavno je Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila da će Skupštini AP Vojvodine podneti inicijativu u kojoj će tražiti „obeštećenje Vojvodine“ zbog navodne štetne privatizacije Naftne industrije Srbije. U LSV tvrde kako su nezavisni revizori procenili NIS na vrednost od 2,2 milijarde evra i da, pošto je Gasprom 51 odsto ove naše kompanije platio 400 miliona, ostatak država Srbija mora da nadoknadi AP Vojvodini, i to u iznosu od, kako kažu, 840 miliona evra.

Ovom skandaloznom inicijativom Liga je otvorila brojna pitanja, ali ću se osvrnuti samo na dva. Prvo, po kojoj to logici NIS pripada samo žiteljima Vojvodine? Ako bismo usvojili ovu nakaradnu logiku, onda bi, na primer, EPS pripadao samo žiteljima centralne Srbije, imajući u vidu da se gotovo sav proizvodni kapacitet EPS nalazi u toj regiji naše zemlje. Zamislimo, dakle, da se sutra neko iz Beograda doseti i da zatraži od žitelja Vojvodine obeštećenje za to što se električna energija Vojvođanima prodaje po nepunih pet evrocenti, dok je prosečna cena u okruženju gotovo deset evrocenti za kilovatčas. Bile bi to milijarde evra koje bismo mi koji živmo severno od Save i Dunava morali da platimo na ime „obeštećenja“ na osnovu logike koju nam LSV predlaže. Dakle, potpuno je neutemeljeno uspostavljati princip da pojedina prirodna bogatsva i strateški resursi pripadaju samo onim delovima teritorije na kojima se fizički nalaze. Strateški resursi jedne države trebaju i moraju da pripadaju podjednako celokupnom društvu.

Drugo pitanje je: na bazi kojih analiza je LSV došla do toga da je NIS u trenutku prodaje vredeo 2,2 milijarde evra? Jedinu procenu vrednosti NIS radila je kompanija Dilojit i Tuš u toku 2008. godine, i u tom dokumentu jeste navedeno kako NIS vredi 2,2 milijarde. No u istom tom dokunetu su se procenitelji ogradili i rekli da su celu procenu radili prema podacima za koje ne mogu da garantuju da su verodostojni i kako nisu radili naknadnu reviziju njihove tačnosti. Takođe, procenitelji su u dokumentu jasno naglasili kako je procena rađena samo i isključivo za određivanje inicijalne vrednosti akcija NIS, i da se kao takva u druge svrhe ne može koristiti. Dakle, LSV svesno manipuliše podacima iz jednog nepotpunog i, kako sami autori kažu, „nedovoljno pouzdanog“ proceniteljskog izveštaja.

nis02

Jasno je od početka da LSV celu priču oko NIS ponovo pokreće zarad pokušaja da održi svoju poziciju da su ujedno i vlast i opozicija. Oni se na taj način ponašaju već punih deceniju i po, sve vreme pričajući o tome da Vojvodinu treba obeštetiti, dok su u praksi, zajedno sa Demokratskom strankom, učestvovali u najvećem obeščašćenju Vojvodine u njenoj istoriji.

No, imajući u vidu aktuelnu situaciju u Srbiji, pogotovo u našoj severnoj pokrajini, spreman sam da sednem za pregovarački sto sa Ligom jer smatram da je nacionalni i državni interes da se Vojvodina konačno i u potpunosti vrati u ustavni poredak zemlje. Međutim, niti ja niti bilo ko drugi iz Treće Srbije nismo spremni da dozvolimo da LSV (ili neko drugi) ruši poziciju Srbije u Južnom toku, tom strateški najvažnijem projektu za Srbiju u 21. veku. Pogotovo je to važno danas, kada se na pitanju Južnog toka meri geopolitički odnos snaga na tlu Evrope.

Mi kao narod i država moramo biti na strani onih koji žele novi dogovor i novu saradnju među evropskim narodima jer je to način da konačno jednom budemo pobednici u geopolitičkim utakmicama.

Šira verzija teksta objavljenog u „Politici“ 12. septembra 2014.

Politika
Pratite nas na YouTube-u