DUŠAN SPASOJEVIĆ: U ŠKOTSKOJ ŠKRIPI EVROPSKI TOČAK

Škotski referendum za nezavisnost, koji se održava idućeg četvrtka, slikovito pokazuje pojedine kontroverze i...

Škotski referendum za nezavisnost, koji se održava idućeg četvrtka, slikovito pokazuje pojedine kontroverze i nedoslednosti današnje evropske politike

Škotski referendum za nezavisnost, koji se održava idućeg četvrtka, slikovito pokazuje pojedine kontroverze i nedoslednosti današnje evropske politike.

Sa jedne strane, eventualnim „razvodom“ Škotske od Engleske, sa mape nestaje Velika Britanija, stalna članica Saveta bezbednosti UN i zemlja koja, uz Francusku, predstavlja tradicionalnog pobornika Evropske unije suverenih država.

Sadašnja Britanija možda je i poslednja linija odbrane od federalne Evrope u kojoj, nauštrb nacionalnih država, sve važniju ulogu igraju regioni. Sa druge strane, za slučaj da se Škoti 18. septembra, ipak, opredele za status kvo, nesumnjivo je da će sam karakter 300 godina stare ostrvske unije biti federalizovan.

Centralna vlada u Londonu, koja se inače u okviru EU svim silama bori protiv jačanja briselske birokratije na račun demokratski izabranih vlada država članica, Edinburgu sada nudi federalistički model ne bi li predrugojačila njegovu nameru da raskine vekovni savez.

Mesecima pre toga, evroskeptični Vestminster je, uz nesebičnu pomoć briselske birokratije, plašio Škote da će, u slučaju nezavisnosti, godinama čekati na prijem u EU. Istu onu kojoj, zbog klizanja u federalizam, preti sopstvenim izlaskom na referendumu planiranom za 2017. godinu.

Točak koji škripi prvi biva podmazan, kaže stara engleska poslovica. Za trista godina i Škoti su je naučili.

Izvor Večernje novosti, 13. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u