MAJKL KIRBI: ŠTA ĆE PUTIN U SRBIJI!?

Naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikoga...

Naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikoga napali, a Rusi jesu

Vašington ne traži od Beograda da uvede sankcije Rusiji, da prizna nezavisnost Kosova, niti „gura“ Srbiju u NATO.

Ovo su, unajkraćem, ključne poruke ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija u intervjuu „Novostima“, u kojem otvoreno govori o, kako kaže, teorijama zavere i zabludama o diplomatiji, saradnji sa novom vladom i Aleksandrom Vučićem, posetama Vladimira Putina i kineskog premijera…

Na pitanje postoje li između Srbije i SAD nesuglasice koje mogu ozbiljnije da naruše odnose dve zemlje, Kirbi kaže:

– Naši odnosi su veoma dobri, a ima dosta stvari na kojima treba zajedno da radimo. Jedna od njih je vaše predsedavanje OEBS. Vidim da se celoj stvari već pristupa ozbiljno, a od šefa diplomatije sam dobio uveravanja da Srbija shvata da OEBS funkcioniše po principu građenja konsenzusa.

Redovno se srećete sa premijerom Vučićem. Jeste li mu „isporučili“ posebne zahteve Vašingtona?

– Na tim sastancima ne dešava se ništa „misteriozno“, već se razgovara o uobičajenim temama, jer se naši interesi ne razlikuju od vaših. SAD žele da vide prosperitet Srbije, a to je i vaš cilj. Želimo da vidimo funkcionalnu ekonomiju koja može da bude konkurentna na tržištu, da gradite dobre odnose sa susedima, koji se poslednjih godina zaista poboljšavaju. Pozdravljamo i progres koji ste napravili u dijalogu sa Kosovom.

Insistira li Vašington da Srbija uvede sankcije Rusiji?

– Nisam tražio od Vlade Srbije da uvede sankcije Rusiji! Znači, ne, to nije tačno. Veoma sam zadovoljan što je Vlada jasno stavila do znanja da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Krim.

Kako SAD gledaju na najavljene posete Putina u oktobru i kineskog premijera u decembru?

– Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikoga napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi– zašto dolazi? Zbog proslave godišnjice oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije. Čak 12 zemalja je bilo u sastavu SSSR, pa samim tim i Crvene armije. Ako je već pozvan Putin, da li su pozvani i ostali koji su učestvovali u oslobađanju Beograda?

Hoće li se Srbija suočiti sa novim zahtevima o KiM, na primer, da potpiše mirovni sporazum sa Prištinom ili da da zeleno svetlo za članstvo KiM u UN?

– Nismo promenili našu politiku– priznajemo nezavisnost Kosova, bili bismo srećni da i Srbija to uradi, ali ne očekujemo da to uradite skoro ili ikad.

Traži li Vašington da postanemo članica NATO?

– Nismo tražili da postanete članica, ne idemo naokolo i ne „guramo“ zemlje u NATO. Tražimo da Srbija doprinosi miru i stabilnosti, na primer, kroz učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Smatrate li da je Srbija zaslužila da načini naredni korak ka EU i otvori prva pregovaračka poglavlja?

– Da li ste postigli uspostavljene kriterijume? Jedan od njih je implementacija Briselskog sporazuma, a ja ne vidim da je to u potpunosti urađeno. Kada se to dogodi, nadam se da će EU doneti odluku o otvaranju poglavlja.

NE POMAŽEMO OPOZICIJI

Pomaže li Zapad ovdašnjoj opoziciji da se ujedini i ojača?

– Nemamo interes niti pokušavamo da „kreiramo“ ko će biti opozicija, a ko vladajuća većina u Srbiji, već je naš interes da imate funkcionalnu demokratiju u kojoj se vlast smenjuje. Trenutno SNS sama ima većinu i tako će, očigledno, biti izvesno vreme. Glas opozicije u Srbiji sada je veoma tih. A opozicija u svakoj zemlji, ako je konstruktivna, može da pomogne da se stvari poboljšaju.

LOŠE PODSEĆANjE U PAZARU

Kako gledate na defile zelenih uniformi u Novom Pazaru?

– Neslužbene uniforme koje smo videli u Novom Pazaru podsećaju na neke ne tako dobre događaje iz istorije Evrope, dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Novi Pazar ima potencijal da bude ekonomski dinamičan deo Srbije. Nadam se da tenzije neće rasti. Srbija ima jedan od najviših standarda iz oblasti zaštite prava manjina, u smislu da mogu da uče na svom jeziku.

Autor Danijela Milinković

Izvor Večernje novosti, 18. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u