ZATO JE ISLAMSI KALIFAT VELIKA AMERIČKA PREVARA

MIŠEL ČOSUDOVSKI SAD nemaju nameru da gađaju svoje islamističke brigade, cilj nije da se...

MIŠEL ČOSUDOVSKI

SAD nemaju nameru da gađaju svoje islamističke brigade, cilj nije da se uništi ID, već Irak i Sirija

Uz podršku odanih Britanaca, predsednik Barak Obama naredio je niz američkih udara u Iraku protiv pobunjeničkih armija Islamske države (ID). „Nećemo posustati u našim naporima da se suprotstavimo Islamskoj državi. Ako teroristi misle da ćemo posustati pred njihovim pretnjama, grdno se varaju“, rekao je on.

Ali ko stoji iza projekta Islamske države? Ironično je to što se na teroriste ID, koja je ranije bila poznata kao Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), gledalo kao na „borce za slobodu“ koji će „vratiti demokratiju“ i zbaciti sekularni režim Bašara Asada.

A ko je bio iza džihadističke pobune u Siriji? Oni koji su naredili vazdušne udare istovremeno stoje i iza kalifata. Milicije ID, koje su meta SAD i NATO pod mandatom „antiterorističke operacije“, podržavali su i podržavaju Amerika i njeni saveznici. Drugim rečima, ID je projekat američke obaveštajne službe, britanskog MI6, izraelskog Mosada, pakistanskog ISI, kao i saudijskog GIP. Štaviše, sudeći prema podacima izraelskih obaveštajaca, NATO je uz pomoć turske vrhovne komande vrbovao džihadističke plaćenike još od samog početka sirijske krize, marta 2011. godine.

Tako su vojnici ID, rame uz rame sa borcima Al-Kaide i Al-Nusra fronta, topovsko meso zapadnog vojnog saveza. Njih tajno podržavaju NATO, SAD i Izrael. Njihov cilj je da vode terorističku pobunu protiv vlade Bašara al-Asada. Zločini koje su islamisti počinili u Iraku slični su onima iz Sirije.

Kao rezultat medijskog dezinformisanja, zapadno javno mnenje nesvesno je da oni zapravo stoje iza ID. Ubijanje nevinih civila bilo je povod za američku vojnu intervenciju, naravno, iz humanitarnih razloga. Vazdušni udari koje je naredio Obama, pak, ne ubijaju ID. Sasvim je suprotno. Udari su usmereni protiv civila i onih koji se islamistima protive.

isil04

ULOGA SAUDIJSKE ARABIJE I KATARA

Podrška Zapada se kanališe kroz dva najvatranija američka saveznika – Katar i Saudijsku Arabiju. Doha i Rijad su igrali i nastavljaju da igraju glavnu ulogu u finansiranju ID, kao i u vrbovanju, obučavanju i verskoj indoktrinaciji terorista koji se šalju u Siriju, i to su sve priznali zapadni mediji. Dejli ekspres (Daily express) naveo je da „njih (Islamsku državu) finansijski i oružano pomažu Saudijska Arabija i Katar“.

Najveći izvor finansija ID su zalivske države, pre svih Saudijska Arabija i Katar, ali i Bahreini i Ujedinjeni Arapski Emirati, kaže Ginter Mejer, direktor centra za istraživanje arapskog sveta pri univerzitetu u Majncu, Nemačkoj. Taj novac je usmeren ka borcima ISIL koji ratuju protiv vladinih snaga u Siriji: „Preko saveznika poput Saudijske Arabije i Katara, Zapad je podržavao militantne pobunjeničke grupe koje su vremenom transformisane u ID i druge milicije povezane sa Al-Kaidom“ (Dejli telegraf“, 12. jun 2014).

I Robert Fisk tvrdi da „Islamski kalifat finansira Saudijska Arabija.“ „Upoznajte se sa najnovijim saudijskim monstruoznim doprinosom svetu – islamističkim sunitskim kalifatom Iraka i Levanta, osvajačima Mosula i Tikrita, Rake, a možda i Bagdada. Potpuno su ponizili Buša i Obamu. Od Alepa, u severnoj Siriji, do iračko-iranske granice, džihadisti i druge grupacije koje su na platnom spisku saudijskih vehabija i kuvajtskih oligarha sada kontrolišu hiljade kvadratnih milja“ (Robert Fisk, The Independent, 12. jun 2014).

Kako bi popunila redove terorista, Saudijska Arabija je 2013. pustila sve zatvorenike osuđene na smrt. Tajni memorandum otkrio je da su zatvorenici puštani kako bi se „pridružili“ džihadistima, između ostalog grontu Al-Nusra i ISIL kako bi se borili protiv vladinih snaga u Siriji. Zatvorenicima je nuđeno ili da ostanu i budu ubijeni, ili da odu u Siriju. Kao deo dogovora, nuđeno im je „pomilovanje, mesečna finansijska pomoć njihovim porodicama i ostanak u zemlji“. Saudijci su im dali izbor: odrubljivanje glave ili džihad? Sve u svemu, zatvorenici iz Jemena, Somalije, Saudijske Arabije, Iraka, Kuvajta, Palestine, Sudana, Sirije, Jordana, Egipta, Pakistana i Avganistana izabrali su da odu da se bore u Siriji.

isil06

TAPKANjE U MESTU

Kralj Saudijske Arabije se 11. septembra ova godine, zajedno sa drugim monarsima zalivskih zemalja, obavezao da će u potpunosti podržati Obamin sveti rat protiv ISIL, projekta koji se i dalje finansira saudijskim i katarskim parama, projekat koji je dobro osmišljen na obaveštajnom planu. U izjavi se „sve vodeće arapske zemlje obavezuju da će pomoći SAD da se spreče odlasci novih boraca u Siriju, kao i presecanje finansiranja ID“. Takođe se kaže da je dogovorena strategija za eliminisanje Islamske države, gde god ona bila, pa i u Iraku i Siriji.

„Saudijska Arabija je shvatila da je ID opasna pretnja i po nju samu jer to nije sunitski mainstream pokret. Jedan od Obaminih ciljeva i jeste da potkopa ideološke i verske ciljeve ID. (Američka) vlada se nada da će Rijad zato iskoristiti svoj uticaj među verskim liderima“ (Glas Amerike, 11. septembar 2014).

Kao deo dogovora, saudijska kraljevska porodica će organizovati obuku „za hiljade sirijskih pobunjenika koji se bore i protiv ID i Asadovog režima. To je apsurdno. Sve do 9. septembra zvanični Rijad podržavao je Islamsku državu u borbi protiv Asada, a sada regrutuje borce protiv nje. Apsurdno. Međutim, mediji nisu uspeli da slože slagalicu i otkriju veliku laž.

Ovo su đavolja posla: arhitekte ID obavestili su svet da oni sada „love“ sopstvene teroriste u antiterorističkoj operaciji. I, dok se takve akcije sprovode u sklopu „svetskog rata protiv terorizma“, SAD nemaju nameru da gađaju svoje islamističke brigade koje su obučavali američki specijalci i obaveštajci. Zapravo, jedina delotvorna kampanja se vodi protiv sirijske vlade.

Nepotrebno je reći da će se američka, saudijska, katarska i pomoć NATO Islamskoj državi nastaviti. Cilj nije da se uništi ID, već da se destabilizuju Irak i Sirija. Kampanja protiv ISIL je opravdanje za bombardovanje obe države, kao i za ubijanje civila.

Krajnji cilj je destabilizacija Iraka kao nacionalne forme i njegovo deljenje na tri entiteta. Širi američki cilj je destabilizacije pojasa Severna Afrika – Bliski Ustok – Centralna Azija – Južna Azija, čime će se ugroziti Iran, Indija i Pakistan.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

Global Research

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u