PAJTIĆ, TADIĆ I ČANAK IZGLASALI DEKLARACIJU ZA PROMENU USTAVA SRBIJE

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su Deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene...

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su Deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su Deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, koju su podneli poslanici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke.

Za taj predlog je glasalo 64 poslanika, dok je protiv bilo 33 njih.

Na početku današnje sednice Skupštine Vojvodine, predsednik Ištvan Pastor stavio je na glasanje predlog da se u dnevni red uvrsti i Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog koji je svojim potpisima podržalo 64 poslanika DS, LSV i NDS.

Za predlog da se deklaracija nađe na dnevnom redu glasalo je 62 poslanika, protiv je bilo 19, a 24 poslanika su bili uzdržani.

Nakon toga, predstavnik predlagača predsednik poslaničkog kluba LSV Branislav Bogaroški predložio je da rasprava o deklaraciji bude prva tačka dnevnog reda, što je i usvojeno.

Pastor: Za nedelju dana Deklaracije se niko neće sećati

Pred početak sednice, Pastor je rekao da se poslanici SVM neće izjašnjavati o deklaraciji o promeni Ustava Srbije ili donošenja novog, da će biti u skupštinskoj sali i davati kvorum za glasanje, ali da u njemu neće učestvovati.

“Učestvovaćemo u raspravi koja će se voditi na tu temu i iznećemo sve argumente zbog kojih mislimo da deklaracija u ovom trenutku nije potrebna”, rekao je Pastor novinarima.

Pastor je upozorio da je dokument Deklaracije sačinjen brzopleto i nedovoljno stručno, te da SVM zbog toga zastupa stav da ona donosi više štete nego koristi.

On je ocenio da se Ustav Srbije mora menjati i da za to postoji potpuna saglasnost na političkoj sceni, ali da ovaj današnji potez „ne olakšava tu putanju, ni pokretanje javnog diskursa po tom pitanju, već ga otežava”.

„Ovo je jedan dnevno politički potez i videćete, za nedelju dana se, čak i od strane onih koji su potpisali tu Deklaraciju, niko toga više neće sećati”, dodao je Pastor.

Opozicione stranke, takođe, su najavile da neće podržati ovaj predlog.

Matejin (SNS): Promena Ustava da, ali ne na predložen način

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin izjavio je danas da ta stranka podržava promenu Ustava Srbije u procesu evrointegracija, ali se protivi načinu na koji je to pitanje pokrenuto u Skupštini Vojvodine.

“Inicijativa koja je na ovaj način doneta pred Skupštinu neće biti podržana od strane SNS. Na ovaj način se manipuliše javnim mnjenjem, situacijom u Pokrajini i skreće se tema sa problema”, kazao je Matejin uoči sednice Skupštine Vojvodine.

Matejin je ocenio da je većina koja bude glasala za deklaraciju “sve manja i manja” i da će se trend smanjivanja aktuelne većine u Skupštini Vojvodine nastaviti.

Kako je naveo, SNS je pristala da uđe u novu, koncentracionu vladu u Vojvodini, i dodao je da je ona otvorena za sve koji žele da se bave gorućim pitanjima pokrajine.

“Dogovori će biti nastavljeni i očekujemo da će se oni koji se prošle nedelje nisu pojavili na sastanku ovaj put odazvati, da će preovladati zdrav razum i da će Vojvodina izaći iz paralize i letargije”, kazao je Matejin.

Budakov (SPS): Ustav se ne menja kao dopunska tačka dnevnog reda

Predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Pavle Budakov kazao je da se Ustav jedne države ne može menjati “kao dopunska tačka dnevnog reda na sednici”, jer je to pitanje koje zaslužuje veću pažnju.

Budakov je dodao da nije momenat da se pokreću takva pitanja kada se Vojvodina nalazi u političkoj krizi, jer se stvarni problemi zatrpavaju Deklaracijom, koja po sadržaju ne može pozitivno doprineti promeni Ustava Srbije.

“Imajući sve to u vidu, SPS će glasati protiv ove Deklaracije”, kazao je Budakov.

Bogaroški: Skupština Vojvodine mora da ima svoj stav

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je da je motiv za podnošenje Deklaracije otvaranje javne rasprave na temu promene Ustava Srbije i položaja Vojvodine, odnosno da se u institucijama sistema počne razgovarati o toj temi.

“Ne mislimo da je preuranjena, ni da je na štetu interesa Vojvodine. Skupština mora da ima svoj stav po ovom pitanju i mora da se nametne kao institucija s kojom se mora razgovarati o tako bitnim pitanjima”, kazao je Bogaroški.

On je rekao da ako izostane podrška SVM, onda ta stranka treba da se zapita da li sebe smatra članom vladajuće koalicije i da li još zastupa iste stavove kao i ostatak koalicije.

Vasin: Većina koja će glasati za Deklaraciju nije nova većina u Skupštini

Šef pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin kazao je da je ta stranka podržala predlog Deklaracije, ali da ne smatra da je većina koja će za nju glasati “nova većina u Skupštini”.

“Ovo nije nova većina i danas ćemo imati situaciju da će za većinu odluka glasati većina koja je to dve godine u Skupštini, a samo o Deklaraciji će biti drugačija”, kazao je Vasin i najavio da će razgovori o rekonstrukciji biti nastavljeni posle sednice.

“Pregovori će biti nastavljeni u najkraćem roku posle ove sednice, a naša želja je da sadašnja koalicija opstane, ali da joj se pridruži NDS. Na razgovore o koncentracionoj vladi ćemo se odazvati samo ako bude precizno poznat dnevni red i o čemu će biti reči na sastanku”, kazao je Vasin.

Na pitanje da li bi novu vladu mogao da predvodi neko drugi, Vasin je odgovorio da će “novu vladu predvoditi (lider DS) Bojan Pajtić”.

Jovanov (DSS): Deklaracija kao kladioničarska lista

Predsednik pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov rekao je da je Deklaracija “komičan akt, koji ima gramatički problem u samom naslovu, sadržinski problem u samom tekstu i poslovnički problem”, jer ne odražava opšti stav Skupštine.

“Ova deklaracija ne predstavlja ni opšti stav vladajuće koalicije. Ozbiljan problem će biti ako bude usvojen ovaj akt, jer će to izgledati kao da je usvojena kladioničarska lista”, kazao je Jovanov.

Protest Treće Srbije: Suprotstavite se Pajtiću, Čanku i Tadiću

Treća Srbija zatražila je danas od 64 poslanika LSV, DS, NDS u Skupštini Vojvodine da glasaju protiv sopstvenog Predloga deklaracije;potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije.

Nekoliko stotina pristalica Treće Srbije okupilo se u podne kod spomenika Svetozaru Miletiću u Novom Sadu odakle su otišli do Skupštine Vojvodine. Oni su nosili transparent “Vojvodina nije na redu” i zastave Srbije.

U pismu koje je predato za 64 predlagača deklaracije, Treća Srbija ih je opomenula da bi izglasavanje takvog dokumenta išao na štetu Srbije kao države i našeg naroda i društva u celini. Treća Srbija je ukazala na lažnu i opasnu tezu deklaracije da je Vojvodina prvi put 1945. ušla u sastav Srbije koja bi mogla da napravi ozbiljnu pukotinu u ionako krhkom državnom jednistvu.

Treća Srbija im je takođe skrenula pažnju da su pokušaji njihovih lidera da ospore privatizaciju NIS-a i time uruše ulogu Srbije u projektu Južni tok direktno usmereni protiv državnih interesa.

“Iako ste svojim potpisom podržali ovakav sraman Predlog, danas imate šansu da ipak ispunite svoju obavezu prema građanima i glasate protiv štetne deklaracije. Računamo da ćete danas zaštiti građane od histeričnih poteza lidera vaših stranaka. Za nas iz Treće Srbije je nedopustivo da bilo ko potkopava temelje naše države i morate da znate da mi to nećemo dozvoliti bez obzira kako Vi danas budete glasali!”, izjavio je Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije.

Izvor RTV, 23. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u