VOJNA PARADA 20. OKTOBRA ZA PUTINA U BEOGRADU?

Vojska Srbije priprema defile ulicama Beograda povodom obeležavanja 70 godina oslobođenja od nemačke okupacije...

Vojska Srbije priprema defile ulicama Beograda povodom obeležavanja 70 godina oslobođenja od nemačke okupacije

Centralnu proslavu 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, zakazanu za 20. oktobar, mogla bi da uveliča i vojna parada – saznaju „Novosti“. Konačna odluka da ulicama Beograda prodefiluju vojni ešeloni i tehnika još zvanično nije doneta, ali deo jedinica već se priprema za svečanost. Ukoliko državni vrh donese takvu odluku, to će biti prva vojna parada u Beogradu posle 1985. godine.

Oktobarska ceremonija biće održana u znaku dva velika povoda – 70. godišnjice oslobođenja Beograda od okupacije nacističke Nemačke i veka od početka Prvog svetskog rata.

Prema saznanjima „Novosti“, „radni“ plan centralne proslave podrazumeva i defile Vojske Srbije. Većina komandi i jedinica dobila je usmenu preporuku da počnu pripreme, sa kvotama broja vojnika i oruđa koja će učestvovati u defileu. Glavnu ulogu, kako se čuje u vojnim krugovima, imaće Garda, čiji pripadnici uveliko treniraju strojev korak i tačke za koje će biti zaduženi. U defileu će se naći i ešeloni Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i PVO, kao i delovi tehnike koju koristi Vojska Srbije.

Zvanično uvežbavanje u većini jedinica počeće prvih dana oktobra, do kada će biti poznato i mesto parade i kompletan scenario obeležavanja istorijskih datuma.

Prema dosadašnjim najavama, obeležavanje 70. godišnjice Beogradske operacije zamišljeno je kao niz manifestacija, u kojima će, pored vojske, učestvovati niz državnih institucija, organizacija, udruženja… Konačni plan svečanosti usvojio je juče organizacioni odbor Grada Beograda.

Prepoznatljivi znak oktobarskih ceremonija, kako je odlučeno, biće specijalna memorijalna lenta – značka koju će na grudima nositi svi učesnici oktobarskih svečanosti. Reč je o ukrštenoj traci, preuzetoj sa Ordena narodnog heroja, na čijem je sastavu zakačen grb Beograda. Ona će simbolično podsetiti na činjenicu da je glavni grad nosilac najvišeg odličja bivše Jugoslavije.

Dana kada je srpska prestonica oslobođena od nacista Beograđani će se podsetiti kroz niz kulturnih i memorijalnih događaja. Najveći događaj biće skup u „Kombank areni“ zakazan za 19. oktobar, koji će režirati glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić. Istog dana biće svečano otkrivene spomen-

-ploče i table sa nazivima ulica posvećene generalima Peku Dapčeviću i Koči Popoviću. Na dan kada je Beograd oslobođen, 20. oktobra, u Sava centru nastupiće čuveni hor „Glinka“ iz Sankt Peterburga.

Na proslavu obeležavanja 70 godina od oslobođenja glavnog grada Srbije pozvani su predstavnici udruženja i organizacija iz republika bivše SFRJ, Francuske, Velike Britanije, Italije, Bugarske, Ruske Federacije, kao i veterani rata iz Azerbejdžana, Belorusije i Ukrajine.

– Dan kada smo se oslobodili od fašizma slavimo kao veliki praznik – rekao je predsednik Organizacionog odbora Goran Vesić.

– Veoma je važno da naši građani budu svesni našeg doprinosa antifašističkoj borbi koja je temelj današnje moderne Evrope.

VETERANI NA BINI

Počasno mesto na centralnoj proslavi 20. oktobra imaće preživeli učesnici Beogradske operacije. U srpskoj prestonci živi 105 od ukupno 300 veterana koji su učestvovali u borbama za oslobođenje glavnog grada. Četvoro njih su narodni heroji. Svi oni biće zvanično pozvani na ceremoniju odavanja počasti poginulim partizanima i crvenoarmejcima.

I RUSKI PREDSEDNIK MEĐU ZVANICAMA?

Na svečanost obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda i veka od početka Prvog svetskog rata najavljen je i dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina, mada njegova poseta još nije potvrđena. Ukoliko Putin dođe u Beograd, izvesno je da će obići Groblje oslobodilaca Beograda i nedavno obnovljeni ruski nekropolj na Novom groblju, kojim dominira spomenik Ruske slave.

Autor R. DRAGOVIĆ

Izvor Večernje novosti, 24. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u